Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Halmstad är allsvenska mästare

Halmstad Petank blev allsvenska mästare när årets seriespel under helgen avgjordes vid Bergs slussar. I veteranelitserien blev det som väntat BK Kärnan, Helsingborg, som tog hand om mästartiteln.

Banorna är hårda och steniga vilket gör att det är tufft. Mycket tufft. Många har svurit över otur med nedslagen för att nästa sekund svära över motståndarnas tur vid nedslagen.

Likväl är det som vanligt en god stämning och kramarna är många när boulens elit i både öppen och veteranklass samlas. Lägg därtill ett sekretariat av högsta klass och ett café med ett varierat och prisvärt utbud så förstår ni att spelare och publik trivs.

Samma sak två dagar i rad
Men hallå! Det där är ju ett direkt plagiat av rapporten från lördagen – variera dig, tänker ni. Givetvis, men det är ju ändå så att det är som att komma tillbaka till gårdagen när man anländer på söndagen. Samma spelare och en del ska till och med spela mot exakt samma lag som de mötte dagen innan. Kanske något för förbundsstyrelsen och tävlingskommittén att ta tag i – ska man möta samma lag flera gånger i ett kval?

För den som är väderstatistiker så kan jag meddela att solen sken riktigt ordentligt på söndagen med, så idag är det många som ser ut som kräftor på jobbet eller var ni nu är någonstans.

Oraklets rapporter
Hur gick det då? Var er utsände en usel tippare eller ett orakel? Svaret är orakel – men mer om det längre ner.

Så här gick det i de olika serierna.

Elitseriens slutspel
Halmstad vann allt – och då menar jag inte att de vann slutspelet utan att de vann varenda möte och således tog tio poäng. Tvåa kom Sibirien och trea Coccinelle.
Det var aldrig spännande egentligen. Halmstad var, trots att förhandstipsen pekade ut andra lag som favoriter, aldrig hotade.
Jimmy Lööf sa glatt till mig att jag gärna fick hälsa Lasse Franck och tacka för att tipsen pekade ut andra – gav tändvätska helt enkelt. Som vanligt pratade Jimmy Lööf oavbrutet, men vi har andra serier att berätta om så Jimmy får inte mer utrymme än så här.

Grattis Halmstad!

Ert orakels tips: Halmstad vinner. Klockrent!

Veteranelitseriens slutspel
Om det öppna slutspelet inte var särskilt spännande så var veteranernas elitserieslutspel ännu mindre upphetsande. Kärnan var överlägsna och vann tämligen enkelt. Inte helt oväntat men icke desto mindre värt ett grattis: Grattis Kärnan!
Tvåa kom ett mycket glatt gäng från Gävle, nämligen LBJ som strålade ikapp med solen under prisutdelningen. Trea kom det ärrade gänget från Fagersjö där silverräven Sven Sandin saknades. Kanske saknades han för mycket?

Ert orakels tips: Kärnan vinner. Klockrent!


Kval, elitserien norra
Ett getingbo som kunde utmynna i att alla fyra lagen stod på fem poäng inför sista vändan. Boo tog dock en pinne mot Sundsvall och var i elitserien med halva sina ben. Boulero var piskat att ta poäng mot Svärdsjö och det såg bra ut. Svärdsjö kämpade dock storstilat och knep en 2-1-ledning. Hård press på Boulero som ledde i sista matchen. De blåklädda Svärdsjö-spelarna såg ut som Depp-Smurf, Häng-Smurf och inte minst Oturmednedslags-Smurf. Bouleros spelare i sina svarta tröjor framstod som demoner och spelade riktigt bra.
Sedan hände något. På en gång. Svärdsjö sköt och stannade. De la in på lillen. Boulero fick inte spelet att stämma. Helt plötsligt var det lilleskott från Boulero som missades. Svärdsjö vänder och vinner. De är i elitserien – varmt grattis.
Även en reporter får ha känslor. Givetvis lider jag med mina klubbkompisar. Inte alls kul helt enkelt.  Boulero får komma igen i ettan nästa säsong.

Ert orakel tippade inte denna serie då Boulero (min klubb) spelade här – trots att Håkan Jonsson från Sundsvall ansåg att ett uteblivet tips innebar att jag dissade Bouleros chanser. Tvärtom – hade jag tippat hade jag givetvis tippat Boulero…

Kval, veteranelitserien norra
Boo skaffade ett rejält grepp om en av de två platserna genom att vinna alla tre mötena på lördagen. Sundsvall och Boulesjevikerna utmanade, medan Kajutan skulle få det svårt. Boo hade ju bara att gå in och hämta hem en pinne eller två mot Boulesjevikerna så var det klart. En baggis.
Givetvis förlorade Boo med 1-3 och kvalet var vidöppet. I nästa omgång var det ett påfallande nervöst Boo som mötte Sundsvall och trots att Berit Åslin var överdjävlig på ren svenska, så vann Boo och elitserieplatsen var säkrad.  Nu stundade ett helt avgörande möte mellan Boulesjevikerna och Sundsvall om den sista platsen. För Boulesjevikerna räckte oavgjort. Sundsvall gick upp till klar ledning i de båda första matcherna men Boulesjevikernas gamla rävar vände och vann en match med 13-12. Tufft för Sundsvall som inte orkade längre. Boulesjevikerna vann med 3-1 och är kvar i elitserien.

Ert orakels tips: BOO och Boulesjevikerna till elitserien. Klockrent!

(Vill ni köpa andelstips med mig så hör av er…)

Kval, division 2 östra
Tyvärr en rätt avslagen historia spelmässigt, men en kvartett härliga lag som jag tror hade en trevlig helg ihop. Inte minst är Pardång ett härligt tillskott i kvalet med stora skratt som kompensation till de få poäng de tog under helgen.
Boule von Platen och Boulesjevikerna tog de två första platserna och lirar i tvåan nästa år. Varken Bill och Boule eller Pardång såg särskilt ledsna ut för det, utan det var glada skratt hela vägen till bilarna för hemfärd.

Ert orakels tips (tröttsamt många rätt): Boule von Platen och Boulesjevikerna till tvåan.

Slutord
Det går inte att avsluta denna rapport utan att konstatera två saker:

1. Lejonkulan gör ett fantastiskt arrangemang och med Jarmo Repka som domare kan man inte misslyckas. Bra jobbat och hoppas ni återkommer nästa år med nya arrangemang.

2. Det tar för lång tid. Halv fem hade kvalet till elitserien spelat hälften av sina matcher – det vill säga ett och ett halvt möte på sju och en halv timme, inklusive lunch.
Gick de och segade och tog kisspauser oavbrutet? Nej, det var spel hela tiden men många enpoängare och så vidare.

Det kan finnas fog för att fundera igenom hur kvalen ska spelas. Är dubbelmöten det optimala? Återstår att se om det kommer in några friska motioner till kommande årsmöte kring detta.

Hur man än vrider och vänder på saken är det så att slutspel och kval är något mycket häftigt att se på.

Nu ser vi fram emot juniortour, Dam-EM, Svenska Cupen Veteran och Prins Bertils Juniorcup. Vad som händer med Herr-VM får ni läsa om på annan plats – förhoppningsvis denna vecka…

Publicerad: 2014-09-08

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se