Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Internationell framgång för damlandslaget

En fjärdeplats i Confederations Cup är en ståtlig fjäder i den svenska boulehatten. Startfältet var riktigt tufft och damlandslaget tog sig till semifinal efter att ha mött såväl världsmästarna som världstvåorna och -treorna.

Confederations Cup är den turnering där varje kontinents mästare får möta sina motsvarigheter från de andra, plus ytterligare några inbjudna lag från den region där turneringen hålls. I år spelades den i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur och de malaysiska arrangörerna beslutade sig för att bjuda in fler lag än vanligt.
Därmed fick Sverige, tack vare sin tredjeplats i de senaste Europeiska Mästerskapen, en inbjudan.

Åtta av världens främsta nationer
Flera av de andra inbjudna – däribland den andra europeiska bronsmedaljören, Danmark, och silvermedaljören, Spanien – tackade nej och det totala antalet deltagande blev till slut ändå inte fler än de sedvanliga åtta.
Europamästarna Frankrike gjorde Sverige sällskap från vår egen kontinent, från Asien kom de thailändska mästarna och de vietnamesiska bronsmedaljörerna – liksom värdnationens eget lag, Australien representerade Oceanien och från Amerika kom såväl USA som Canada. Inga afrikaner ställde upp.

Slog världstrean
Den svenska precisionsskytten Noon Geffenblad, som här fick göra sin första mästerskapsinsats i landslagsdress, slutade på sjunde plats. När trippeltävlingen sedan startade fick hennes lagkamrater – Camilla Csapó, Anna Theander och Therese Broberg – stryk av de regerande världsmästarna med hela 0-13.
Men det skulle bli bättre. Betydligt bättre. Efter seger över Australien med 13-8 hade svenskarna chansen att ta sig till semifinal – om de lyckades besegra världstrean Canada.
Det lyckades de med. Matchen slutade 13-9 och på söndagsmorgonen väntade världstvåan Frankrike.

Riktigt bra spel i bronsmatchen
Där blev det en ny förlust, 1-13. Förbundskapten Albin Plantin kommenterade den med att svenskarna ”spelade helt okej – men de kan bättre”.
I den andra semifinalen hade världsmästarna besegrat värdnationen och Sverige fick därmed möta Malaysia i bronsmatchen. Som blev lång och jämn, men slutade med att svenskarna drog det kortare strået, 11-13.
– Trist resultat, men djävligt bra spel, tyckte förbundskaptenen.
I finalen besegrade Frankrike den regerande världsmästarnationen Thailand.
Precisionsskyttet slutade med att den malaysiska skytten slog den franska, efter att dessförinnan ha besegrat den thailändska.

I skrivande stund är det svenska landslaget på väg hem.

Publicerad: 2014-09-16

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se