Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Sverige mot nya medaljchanser

I helgen avgörs Europamästerskapen för damer. De regerande bronsmedaljörerna i det svenska landslaget åker till Turkiet på gott humör och med gott självförtroende efter en lyckad uppladdning i Malaysia, där bland andra världstrean Canada besegrades.

I årets EM deltar 28 nationer – en mindre än sist. Israel, Irland, Jersey och Vitryssland är – till skillnad från 2012 – inte med i årets startfält. Men Portugal, Ungern och Ukraina har tillkommit.
Bland de 28 finns förstås också de regerande mästarna från Frankrike och övriga medaljörer: Spanien, Danmark – och Sverige.

Bra spel i och mot Malaysia
I sin kraft av regerande bronsmedaljörer blev det svenska landslaget inbjudet att delta i Confederations Cup och för två veckor sedan åkte EM-spelarna till Malaysia tillsammans med sin förbundskapten för att delta i den. Med gott resultat.
– Känslan inför EM är bra. De spelade ju djävligt bra i Malaysia – och borde ha vunnit mot just Malaysia i bronsmatchen, säger förbundskapten Albin Plantin när han är tillbaka hemma i Sverige.
Att svenskarna inte lyckades besegra Malaysia i den jämna och långvariga bronsmatchen berodde på at de inte hade turen på sin sida i slutskedet.
– När det stod 10-10 hade vi öppet matchläge – den malaysiska spelaren som hade deras sista klot fick klubba och skickade klotet helt fel, vilket skulle innebära att Sverige lätt kunde lägga in sitt för match, om bara inte malaysiskan hade fått med sig lillen med sitt missade lägg. Så fick Malaysia kasta ut lillen på sex meter igen, vi gjorde en ganska kackig runda och Malaysia kunde avgöra istället, berättar Albin.


Sverige höll jämna steg med Malaysia, på deras hemmaplan.

Att det malaysiska laget håller samma klass som de världsledande lagen kan illustreras av att Malaysia slog såväl Frankrike som Thailand i precisionsskyttet och vann det hela. Malaysia representerades i skyttetävlingen av trippellagets läggare.

God kommunikation
Albin är ändå mycket nöjd med sina spelares insats.
– Ja, Malaysia var ju ungefär på samma nivå som Frankrike och Thailand. Och vi slog de länder vi skulle slå.
Uppskattningen är ömsesidig.
– Albin var riktigt bra under resan. Han såg till att vi alla var tillsammans, att vi pratade igenom allt vi skulle prata igenom – målet med helgen, målet med EM, hur peppar vi varandra, hur använder vi coachen – och efter varje match hade vi en utvärdering. Han har varit rak, öppen och ärlig och kommunicerat på ett väldigt bra sätt, säger Anna Theander.


Anna Theander och de andra i svenska laget sköter både kommunikation och stämning på bästa sätt.

Hon är den enda av spelarna som var med och vann det där EM-bronset i Belgien 2012 och kommer därför att fungera som något av en lagledare på banan. De övriga – Camilla Csapó, Therese Broberg och Noon Geffenblad – mästerskapsdebuterar.
– Det är väldigt glada tjejer och stämningen är mycket positiv, säger Anna.

Psykisk prövning
Hon berömmer särskilt Therese Broberg, som hon menar var ”grym” under Confederations Cup.
Trots att svenskarna besegrade världstrean Canada hörs det att det grämer Anna lite att de inte gjorde bättre ifrån sig i matcherna mot världsmästarna från Thailand och världstvåan Frankrike. Sverige lyckades bara få med sig en enda poäng från de båda matcherna.
– Vi gjorde bara tre-fyra klot per vända mot Thailand – som hela tiden fick styra spelet och lägga det på sex meter, där de är bäst – och det går inte mot det motståndet. Men nu har vi varit med det – och det är bättre att vara med om det i en sådan här turnering än att vara det i EM.


Anna Theander
Beröm från den franska landslagscoachen fick Anna att växa lite och hon är speciellt nöjd med att laget klarade av den psykiska påfrestning det innebar att möta Malaysia på deras hemmaplan.
– De har ju den boulekulturen att de jublar när motståndarna missar och sådär. Och när det är en hel läktare som agerar på det viset blir det förstås en enorm psykisk press. Men vi klarade det jättebra!
Spelarna hade inför matchen talat igenom hur de skulle hantera just den problematiken och hittade alltså en lyckad strategi som de höll sig till.

Lagspelet största styrkan
Att hålla sig till planen är annars inte alltid så enkelt.
– Vi är inte så vana vid att spela defensivt, vilket nu är vår strategi. Därför har vi bestämt att vi en gång varje runda ska gå till bänken och involvera coachen i spelet, berättar Anna.
Det hörs att det svenska laget har dragit flera lärdomar under sin Malaysiaresa.
Lagspelet i sig är Sveriges största styrka, om man får tro förbundskaptenen.
– De krigar tillsammans hela tiden.
– Seriositeten är också en styrka – de spelar varje klot för sig, isolerat. Och det är svårt. Sedan har vi en vansinnigt bra defensiv. Lyckas vi följa vår taktiska plan kan det ta oss långt.

 

 

SÅ SPELAS EM

EM:s första match spelas på fredag morgon klockan sju, svensk tid. Finalen klockan tre på söndag. Man kan följa det hela via vår Facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Från början fanns en plan på att låta EM i precisionsskytte starta redan på torsdagen, men så blir det nu alltså inte. Precisionsskyttet, där Noon Geffenblad representerar Sverige, inleds istället klockan halv ett på fredagen och på torsdagen blir det bara träning och kongress Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Efter fem rundor schweizisk monrad går de 16 bästa lagen vidare till åttondelspooler. Därifrån går de två bästa lagen i varje pool till kvartsfinalerna, som spelas på söndag morgon.

 

Inga särskilda säkerhetsrisker
Det är inte mer än drygt 25 mil mellan spelorten Mersin och gränsen till Syrien (vilken bara under helgen har korsats av 130 000 syriska flyktingar), men svenska UD avråder inte från resor till Mersin och har inga andra särskilda råd än att man bör undvika plötsliga folksamlingar och demonstrationer – samt vara försiktig i största allmänhet. De turkiska arrangörerna försäkrar också att säkerheten inte är någonting att oroa sig för.

Publicerad: 2014-09-23

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se