Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Inte mycket nytt om Tahiti

Claude Azéma, ordförande för FIPJP, fanns på plats vid EM i Mersin. Några nya besked angående VM i Tahiti hade han egentligen inte att komma med – men man fick intrycket av att han inte ens själv tror på ett Tahiti-VM nästa år.

När det europeiska förbundet, CEP, höll kongress fick ordföranden för det internationella förbundet, FIPJP, Claude Azéma, ordet under punkten övriga frågor.
CEP:s avgående ordförande, Flemming Jensin, trodde att det fanns många i lokalen som gärna skulle höra om det fanns några nyheter kring VM i Tahiti.

Upprepade innehållet i sitt brev
Det hade Jensin förstås rätt i. Men Azéma hade inte många nyheter att leverera. Istället upprepade han:

  • att han inte tycker om att få kritik,
  • att konkurrensen mellan mediabolag på Tahiti skulle ha fått det bolag som inte fick sändningsrättigheterna från Boule-VM att till den tahitiska allmänheten ställa enkätfrågan: ”Vill du skjuta upp Världsmästerskapen i boule, som innebär en risk att det dödliga ebolaviruset förs in på Tahiti?”
  • att 85 procent svarade ja på den frågan och att det var vad som fick Tahitis politiker att fatta beslutet att skjuta upp mästerskapen,
  • att den officiella hållningen är att världsmästerskapen kommer att skjutas upp till september i år, men
  • att vad som helst kan hända.

– Mästerskapen kan möjligen också hållas i februari-mars nästa år – inte senare – i något annat land. Kanske hålls de inte alls, sade han.

Svärsonen ersätter presidenten
Azéma upprepade också att Tahitis president tvingats avgå, av ”juridiska skäl”, och han kunde själv inte låta bli att dra rätt ordentligt på munnen när han berättade att den man som just i veckan ersatt presidenten är dennes svärson.
Svärsonen ska Azéma, enligt egen utsago, inom kort träffa i Paris.
Han sade också att organisationskommittén på Tahiti förlorat 300 000 euro på att inte få genomföra VM som planerat och upprepade planen för återbetalning av pengar – en avgift på sex procent tas ut för att återbetala erlagda pengar för mat och boende och en avgift på 100 euro per person tas ut för dem som bokat flygbiljetter med Air Tahiti Nui via FIPJP.


Azéma var i Mersin för att genomföra internationella
domarprov. En uppenbart sliten Azéma (själv inte
internationell domare) ansvarade för framtidens domare.

"Varje cent ska betalas tillbaka!"
Ordföranden för det finska förbundet, Jari Nieminen, reste sig upp och deklarerade kraftfullt att han inte kunde se några som helst ”force majeur-skäl” att ställa in de här mästerskapen och att de advokater han diskuterat saken med var av samma uppfattning.
– FIPJP är starkare än enskilda nationer och måste ta hand om situationen. Varje cent ska betalas tillbaka, mullrade Nieminen och ett antal huvuden nickade bifall.
Azéma instämde att i det vore idealiskt, men hävdade också att ”inte ens FN hade klarat av det”.
– Jag försöker. Men jag är inte så stark, sade Azéma.

Maktlös Azéma
Vid ett senare samtal på tu man hand besvarade Azéma frågan om hur ebola-skälet kan godtas – trots att inga andra myndigheter infört eller rekommenderar några reseförbud från Afrika – med att återigen tala om en ”psykos” och att han inte kan göra någonting när de tahitiska politikerna har bestämt sig.
I de axelryckningar, huvudskakningar och trötta leenden han använder för att besvara frågorna ”Finns det någonting som talar för att ebolasmittan – som nu sprider sig – är försvunnen i september?” och ”Tror du verkligen själv att det kommer att bli på ett VM på Tahiti nästa år?” hittar jag inga tecken på positiva besked.

Publicerad: 2014-10-04

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se