Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Anders till Singel-VM

Anders Csapó är svensk mästare i singel. I januari får han – och vi andra – se hur han står sig mot resten av världen. Niklas Marklunds sista insats som förbundskapten var att ta ut Anders till Singel-VM.

Förra året arrangerade det internationella bouleförbundet, FIPJP, ett inofficiellt Singel-VM för herrar. En förstudie för att se om det fanns förutsättningar att göra det som kommer att göras nu i januari – ett fullskaligt Singel-VM, där alla världens medlemsförbund bjuds in att delta. Med både herrar och damer.
Sverige var ett av de 30 länder som då bjöds in och Niklas Marklund åkte dit tillsammans med Rickard Nilsson, som svarade för bragden att ta hem en silvermedalj – sedan han förlorat finalen mot mångfaldige världsmästaren Dylan Rocher.

I år har Niklas Marklund valt att skicka den svenska mästaren till Singel-VM och för några veckor sedan påbörjade de båda uppladdningen genom att samtala om det kommande mästerskapet.
– Vi pratade om målsättning och beteende och sådant. Om att det är viktigt att våga spänna bågen. Rickard har gjort någonting djävligt bra för Sverige redan, när han tog silver förra året. Och många kommer förstås att ställa frågan om var fasiken Rickard är någonstans. Att folk knakar här hemma är vi vana vid, men internationellt kommer de att förstå när vi säger att vi har en till lika bra spelare.

Poäng med att byta ut silvermedaljören
Niklas bestämde sig för att skicka den som lyckades vinna SM till VM. Det gjorde Anders Csapó. Så till dem som eventuellt ”knakar” över att Rickard inte åker tillbaka till Nice och VM i år säger Niklas att ”Rickard skulle ha vunnit SM”.
Istället förlorade han 32-delsfinalen mot Erik Lööf Ekström med 12-13.
– Jag tog ett beslut och det här är konsekvenserna av det beslutet. Jag förstår inte hur man kan tro att någon som inte anmäler sig till SM skulle vara aktuell för VM. Eller någon som åker ur poolen, säger Niklas och fortsätter:
– Jag vill verkligen inte förringa Rickards silvermedalj. Tvärtom sade jag ju nyss Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. att det var den lätt bästa prestationen under min tid som förbundskapten. Men jag tycker inte att man ”försvarar en silvermedalj”, som somliga säger. Det går fortfarande att göra någonting ännu bättre.
– Jag tycker också att det finns en djävla viktig poäng med att skicka någon annan – nämligen att visa att vi i Sverige har fler skickliga spelare och inte bara en enda. Jag tycker att det är viktigt att man vågar ta ut svängarna och Anders var bäst när det gällde. Det är också en styrka, som han har visat att han har.

Absolut medaljchans
Anders chanser i VM är goda, tror Niklas. Någon exakt målsättning har de inte hunnit sätta, men Niklas menar att den ska vara tuff.
– Anders har minst lika goda chanser som Rickard att nypa en medalj och borde ta sig minst till kvartsfinal. Med hans gnetspel kommer han att kunna få många ur balans.
– Sedan handlar den slutgiltiga placeringen också om lottningen och vad de andra gör. Anders borde kunna spela sig till en bra plats inför slutspelet. Slarvar Claudy eller Dylan eller någon annan av storspelarna kan man få möta dem i en åttondel.
– Det gäller att tänka på kroppsspråket. Att inte visa någon som helst besvikelse och att gå rakryggad. Vi har gått igenom en hel del sådana grejer. Det handlar om att åka ner och leverera på den nivå man kan. Att det sitter i huvudet vet vi – det såg man på att det bara var mot Dylan Rocher som Rickard inte presterade i fjol. Anders har ett bra huvud. Och Anders har absolut medaljchans. Så är det.

Bollade beslutet
Just när jag talar med Anders om saken är hans huvud faktiskt inte så bra. Han har slagit upp ett jack i det så att det började blöda.
– Jag är lite klumpig. Men jag såg tio timmar på akuten framför mig, i väntan på att få det sytt, och riktigt så illa var det inte.
Han såg inte timmarna dubbelt och insidan verkar helt intakt. Så vi pratar vidare. Och det är tydligt att Anders är supertaggad inför VM-uppgiften. Även om i sin första kommentar också markerar att omständigheterna kunde varit något bättre.
– Det är jättekul att jag blev uttagen – om man bortser från allt som hänt, säger han och syftar på att Niklas inte är kvar som förbundskapten och turerna kring singeluttagningen.
Faktum är att Anders direkt efter SM-guldet sade att det nog var bättre att Rickard tog hans plats.
– Det var min första tanke. Blir man tvåa i ett ”för-VM” så kanske man ska åka igen. Men jag är ju nära vän med Rickard och bollade med både honom och andra. Sedan blev beslutet lättare att ta.

Skönt att inte förstå
Att Anders nu är övertygad om att han fattat rätt beslut framgår tydligt.
– Ja, nu känns det bra i alla fall. Jag har ju kämpat för det här i ganska många år. Jag kanske inte är den spelaren utåt – jag håller mig gärna lite i bakgrunden – och jag kanske inte spelar den roligaste boulen, men jag älskar att vinna, hatar att förlora och älskar att kriga. Och mitt mål har alltid varit att få spela ett mästerskap med landslaget i trippel.
Ett mål som återstår att nå, men där mästerskapsdebuten på Singel-VM skulle kunna bli ett viktigt kliv på vägen. Även om vägen via just singeln kanske inte är den enklaste, eftersom man går den ensam.
– Det känns ju som om det hade varit lättare att börja med trippel, kanske. Men jag får jobba mycket mentalt och förbereda mig på att vara där helt själv.
Anders har ett framgångsrikt år bakom sig, vilket han tror kommer att vara till hjälp.
– Att spela VM är som satt stå på en centercourt hela tiden. Och under 2014 har jag faktiskt gjort det en hel del.
Att han inte behärskar språket ser han också som en fördel.
– Jag fattar inte ett ord franska och pratar inte så mycket engelska – och det känns bara positivt. Jag får titta ut dem och läsa av deras miner. Egentligen avskyr jag när det inte är fair-play, men om det är några som vill hålla på får de väl göra det, säger Anders på omisskännlig göteborgska.

Vill värma upp i Frankrike
Helt själv kommer Anders antagligen inte att vara. Även om han ännu inte vet vem det blir lär han ha en coach vid sin sida. Och det är framför allt det vid sidan av spelet, där man måste prata franska eller engelska, han önskar att coachen tar hand om.
– Jag är ingen pratglad människa på banan. Det är verkligen inte det att jag surar, men jag fokuserar. Fast det är klart att i riktigt jobbiga lägen kanske det är skönt att prata med någon. Och det kan alltid vara bra att ha någon som ser det hela utifrån.
Allra helst skulle Anders vilja åka till Frankrike redan helgen före VM för att spela någon tävling på plats.
– Jag var i Frankrike i somras och även om man märker att nivån är mycket högre där än hemma kommer man in i det efter några dagar. Så jag tror att det hade varit bra att hinna spela in sig på plats.

Inget sugrör
Träningen här hemma har han redan tjuvstartat med, säger han.
– Jag har kört lite beachvolleyboll. Jag ska också springa en del för att få med mig huvudet. Och träna boule så klart. Men min form brukar vara ganska bra vid Fyrlingen [Anders var med och vann tävlingen i januari i år] så jag tänker inte förändra för mycket.
Mer konditionsträning än vanligt ska det i alla fall bli. För att orka med de mentala anspänningarna och för att inte tappa fokus.
– Jag kanske inte kommer att vara smal och smäcker, men jag kanske kommer att ha kondition. Även om jag inte kommer att sitta som ett sugrör på banan.
Lite mer skytte än vanligt kommer nog också att stå på träningsschemat.
– Sätter jag de viktiga skotten – då kommer det att gå bra.

Smart läggspelare
Anders är den givna läggaren i sina trippellag och har en ovanligt god förmåga att hitta in med kloten i de mest trängda lägen.
– Djävligt svårlagda banor hade varit jättebra för mig. Men oavsett hur det ser ut måste jag våga spela mitt spel. Jag får lägga ihjäl dem. Jag ska spela smart, tänka på att en poäng är en poäng. Och långsamt. Det blir inget showspel från mig. Som från Pablo Patron – för att kunna slå honom på SM var jag tvungen att spela riktigt tråkigt.
Och Anders plan är att spela ungefär som han gjorde under SM. Även om han inte var helt nöjd med de två sista matcherna där, trots vinsterna.
– Självklart vill jag komma hem med ett bra resultat. Och det tänker jag kämpa för. Men det är klart att det kommer att vara pirrigt. Det är ju pirrigt bara att prata med dig om det nu. Men varför spelar man boule egentligen? Jo, det är ju för att det är så ofantligt kul. Det ska det vara i VM också och den som ska slå mig ska behöva spela riktigt djävla bra.

Publicerad: 2014-10-23

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se