Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Jessica till Singel-VM

Hon har tidigare lämnat landslaget och gillar inte att spela singel på hemmaplan. Men nu är landets mest framgångsrika kvinnliga spelare ordentligt sugen på att spela Singel-VM. Jessica Johansson blir Sveriges representant där.

Förbundskapten Albin Plantin har valt att skicka Jessica Johansson till Nice, där Singel-VM i januari spelas för första gången någonsin. På villkor att hon också ingår i det övriga landslaget – som Jessica inför det gångna året aviserade att hon hoppade av.
Nu tänker Jessica sig en satsning även inför Trippel-VM nästa år – och får därmed åka till Singel-VM, precis som hon ville.
– Det var hon som tog kontakt med mig, jag har inte jagat henne. Vilket jag också ser som ett tecken på att det här är någonting hon verkligen vill göra och att hon är beredd att göra vad som krävs, säger Albin och fortsätter:
– Hon är den bästa damen Sverige någonsin har haft och håller en toppnivå i Europa och världen. Så det här blir djävligt bra.
Det är du säker på?
– Ja, det känner jag mig helt säker på, säger Albin med ett skratt.

Svårt med boulecelibatet
Jessica själv är nöjd med att vara tillbaka och ser mycket fram emot januari månads världsmästerskap.
– Det känns riktigt bra. Det här är ju en helt ny utmaning som jag hoppades få ta del av och det är väldigt kul att det blev så.
Hennes medverkan i damlandslaget har som sagt varit långt ifrån säker den sista tiden. Efter VM i Thailand 2009 lämnade hon landslaget för att komma tillbaka inför VM i Turkiet två år senare. Efter fjolårets VM i Frankrike klev hon av på nytt och har fram till nu tackat nej till landslagsuppdrag.
När hon inför årets säsong meddelade att hon var trött på boule överhuvudtaget sade hon att hon – för att återfinna lusten till sporten – skulle försöka leva i avhållsamhet från kloten.
– Det gick inte så bra… Jag har ju spelat en hel del ändå. Nu blev det ju så att vi tog oss till Europacupen också, säger Jessica själv om avhållsamheten.
Men hon har ändå fått tillbaka delar av lusten.
– Det är lite bättre. Inte som det har varit, men just nu känns det kul. Både att komma ut med klubben och spela i Europa – och med Singel-VM.

Trippelsatsning för trögklickad
Hon har full förståelse för Albins krav på att hon ska satsa på VM i trippel också – och det kommer hon att göra tillsammans med Jenny Hamberg och Pia Terestchenko. Tillsammans ska de tre spela så många större tävlingar som möjligt under 2015. Med förhoppningen att tillsammans bli uttagna till VM.
Betyder det att du tackar nej om du inte blir uttagen tillsammans med båda de andra?
– För min del känner jag så, ja. Jag kan inte svara för hur Jenny eller Pia skulle göra.
Albin sade till de spelare som resonerade på samma sätt inför den gångna säsongen att det är okej att göra så, men att det ju blir mycket svårare att bli uttagen eftersom var och en då behöver vara den bästa på sin position.
Så vad är vinsten med en sådan satsning?
– Utifrån min erfarenhet och det jag har varit med om tror jag att det skulle vara bäst för mig. Jag känner nog inte att jag kan klicka på samma sätt med spelare som tas ut av någon annan.
Man får väl lite mindre tid på sig att klicka vid en vanlig uttagning – du kanske är trögklickad?
– Ja, det är jag nog, ler Jessica.

Skillnad på VM och svensk singel
Tidigare har hon också varit skeptiskt inställd till singel och sagt att hon tycker att spelformen är trist.
– Jag tycker inte att det är den roligaste spelformen. Det blir ett annat tänk och inget att stötta sig emot. I ett lag ska man ju backa upp varandra, men här är det helt och hållet upp till mig. Men just i detta sammanhanget gillar jag det. Det blir något annat än på DM och SM.
Så är det naturligtvis. En skillnad är att Jessica här faktiskt inte kommer att vara alldeles ensam. Albin Plantin kommer ständigt att finnas till hands vid hennes bana.
Hur vill du använda honom?
– Som ett bollplank, tror jag. Singel blir mer taktiskt än trippel på något sätt, tänker jag. Och det kan vara viktigt att man känner att man får med sig rätt beslut. När man är tre diskuterar man ju sig fram till rätt beslut och får höra om de andra ser några alternativ. Själv kanske man inte ser alla alternativen.
– Så tror jag nog att jag vill ha det, så här på förhand. Men det kanske blir annorlunda när man väl är på plats.

Oväntade nationer kan glänsa
Den mest väsentliga skillnaden är förstås att motståndarna kommer från hela världen. Och att varje nation kommer att skickar sin allra bästa spelare när ett internationellt mästerskap i singel för damer anordnas för första gången någonsin. Frankrike, Thailand, Danmark och Canada har redan hunnit anmäla sig och man kan nog räkna med att nivån på startfältets topp blir hög.
– Samtidigt är det svårt att veta vad man kan vänta sig och inte, säger Jessica.
– En nation som inte brukar ta sig långt i mästerskapssammanhang kan mycket väl ha en spelare som är riktigt bra i singel. Sverige var ju egentligen ett exempel på det förra året, när Rickard tog silver i inofficiella VM.
Och nu tänker Jessica statuera samma exempel på damsidan?
– Jag ska ju göra vad jag kan, skrattar hon, men det är som sagt svårt att ha en förväntan om hur det ska gå – jag har ingen aning om hur man ska jämföra sig med de övriga.

Laddar med Europacupens finalspel
Att Jessica – trots att hon inte tyckt att spelet varit det roligaste – tog sig till SM-final (mot Jonas Jacobsen) 2012 bevisar i alla fall att hon är en skicklig singelspelare.
– Min svaghet är ju egentligen läggen. Ändå var det läggen som tog mig till den finalen. Jag tror att det är för att jag får lägga så pass mycket mer än vad jag är van vid och att jag kommer in i det.
Någon målsättning har varken Jessica eller Albin hunnit tänka på.
– Det beror ju rätt mycket på till exempel hur många som är med, som Albin säger, är det fyra deltagare kommer vi inte att nöja oss med medalj.
Men Jessica ligger redan i träning inför Europacupens finalspel i slutet av november – och kan med andra ord inte ta ledigt efter det.
– Nej, det blir nog till och med lite utveckling av den nuvarande träningen, säger Jessica.
Glad över att få dra på sig landslagströjan igen.

Publicerad: 2014-10-23

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se