Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Wille skjuter för Sverige i spännande EM

Svenskarna har siktet inställt på kvartsfinaler i helgen, då ett extra spännande EM för juniorer spelas i boulesportens hemland Frankrike. Redan på torsdagen inleds mästerskapet med precisionsskytte, där Sverige representeras av William Silfverberg.

Som vi tidigare berättat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. representeras Sverige i år av samma spelare som förra året deltog i VM – Ivar Liljegren, Cajsa Qvarnström och William Silfverberg – samt debutanten Robert Ulfsson.
Att William Silfverberg blir den av dem som tar hand om precisionsskyttet är inte särskilt förvånande. Han har stor rutin på området, både från hemmaplan – där han vunnit SM såväl för juniorer som i den öppna klassen – och som internationell mästerkapsrepresentant.
– Wille är generellt en av de bästa stationsskyttarna vi har här i Sverige, säger förbundskapten Henri von Eggers Patron, och fortsätter:
– Han är dessutom revanschsugen efter att precis ha missat kvartsfinal ett par gånger.


Skjuter för skojs skull – och för kvartsfinal
Två av de tre gånger Wille har skjutit precisionsskytte vid juniormästerskap har han slutat nia efter de poängbaserade kvalomgångarna – och alltså varit bara en hårsmån från en plats i kvartsfinal.
Lyckas han bara bli en av de åtta som tar sig dit i år tror Wille själv att det kan gå hur bra som helst.
– Jag är starkare i duellskyttet, när man vet precis vad som krävs.
Och han ser fram emot uppgiften. Även om han inte är helt nöjd med sina prestationer under året.
– Det har varit lite vingligt.
I år fick Wille nöja sig med en silvermedalj i SM och han har tränat betydligt mindre än tidigare säsonger – för att hitta tillbaka till ett mer avslappnat spel. Något som verkar ha fungerat.
– Det har stämt bättre den sista tiden och jag är mer sugen nu. Väldigt sugen. Det är mitt sista år, och det går som det går. Tidigare har jag varit så fokuserad på poängen – nu ska jag bara skjuta för att skjuta är kul.

Starkt lag med slutspelschanser
Att ha kul och vara avslappnad är nyckeln till ett bra spel, menar Wille. Och han tror att förutsättningarna finns med det här laget.
– Jag har spelat med Cajsa och Ivar i några tävlingar nu och det har gått helt okej. Jag tycker att det har funkat bra inom laget. Robert har jag aldrig spelat med – bara mot – men det brukar vara väldigt lugnt när man väl är på banan. Jag tycker att vi har ett starkt lag, säger Wille.
Förbundskapten Henri von Eggers Patron säger att laget är det bästa tänkbara och att en plats i A-slutspelet ska vara given. Men samtidigt att det känns väldigt öppet.
– Det kan gå lite hur som helst. De har varit lite ojämna i prestationerna här hemma, ungdomarna.
En kvartsfinal ska ändå inte vara omöjlig att nå, menar Henri.
– Jag tycker att vi ligger någonstans mellan plats fem och åtta i Europa. Därmed är vi inte garanterade en plats i kvartsfinalerna. Missar man en slarvig match kan man åka på någon av favoriterna i åttondelen. Men tar vi fyra av fem matcher i grundspelet ligger vi riktigt bra till, säger han.


Henri von Eggers Patron

Starttrion beror på banorna
Henri fortsätter:
– Vid de sista två mästerskapen förlorade vi åttondelarna mot Madagaskar med 10-13 och mot Italien med 9-13 – och då spelade vi normalt spel, inte bättre än så. Så lyckas vi bara höja oss lite…
Vid fjolårets VM, där Sverige alltså åkte ut i åttondelen mot Madagaskar, hade Sverige bara tre spelare på plats.
– Att vi nu är fyra ger ju lite fler möjligheter, som Henri säger.
Vilken startuppställning han kommer att använda har han ännu inte bestämt.
– Det handlar lite om hur banorna ser ut och vem som ska lägga. Skjuta kan de göra, alla fyra.
Spelarna har olika kvaliteter som läggare alltså?
– Ja, definitivt. Och det är viktigare att slänga in mycket lägg än att pricka många skott.

Europeiskt generationsskifte
Den kanske huvudsakliga anledningen till att årets EM är så öppet – och att Henri tycker att det ska bli ovanligt spännande – är att så stora delar av motståndet har bytts ut. Ett generationsskifte pågår i Europa och bland de nationer som brukar tillhöra toppen är det inte många av spelarna som är välbekanta för den svenska förbundskaptenen.
– Det är bara vårt lag som är nästan identiskt med fjolårets, säger han.
Således är det svårt att, med någon större säkerhet, uttala sig om motståndet.
Att två av de fyra israeliska spelare som i fjolårets VM tog sig till en kvartsfinal mot Frankrike (där de föll offer för osportslighet) tyder på att deras lag är att räkna med.
– Finnarna och danskarna kan vi. Men det spanska laget är helt nytt. Spanien och Italien har haft bra spelargenerationer tidigare – men nu vet vi inte alls var de står.
Henri räknar ändå med att de kommer att ha bra lag på plats. Precis som Frankrike.

”Ny Dylan Rocher” i franska laget
Dylan Djoukitch – en, till växten, mycket liten storspelare – har tidigare imponerat för Frankrikes räkning under två mästerskap. Men hans tre lagkamrater är nya i sådana sammanhang.
Å andra sidan är en av dem Tyson Molinas – femtonåringen som sensationellt vann singeln i Millau, där över 3000 spelare deltog. I åttondelen slog han titelförsvararen Romain Fournié, som vunnit de två föregående åren och nu hade hoppats på ett hattrick, i kvarten Philippe Quintais.
(Därefter – i tur och ordning – Christophe Trembleau och Samson Debard.) Fransmännen liknar honom vid Dylan Rocher och många menar att han är lika bra som världsmästaren var i samma ålder.
Belgien, Tyskland, Luxemburg och fler länder därtill har bytt ut större delen av sina spelare.
– Det ska bli väldigt spännande att se motståndet – inte minst som en indikator inför nästa års VM, menar Henri.


Ett franskt lag för mycket
En annan spännande detalj i årets startfält är den att det rymmer två franska lag. Trots att CEP (det europeiska förbundet) vid kongressen i Göteborg beslutade att 2012 års EM skulle bli det sista där det arrangerandet landet fick ha ett extra lag med i mästerskapet. Och trots att det vid fjolårets Herr-EM i Rom endast fanns ett italienskt lag, precis som det vid årets Dam-EM bara fanns ett turkiskt.
Det franska förbundet har ändå registrerat två lag. När CEP upptäckte det (anmälningarna tas emot av det arrangerande förbundet) återstod knappt tre veckor till mästerskapets start. Sveriges representant i CEP:s styrelse, Ingela Eriksson, argumenterade för att det franska förbundet skulle tvingas stryka det ena laget men till slut fattade styrelsen beslutet att låta båda lagen delta, eftersom besvikelsen för de unga spelare som skulle få sin uttagning tillbakadragen – trots att de är helt oskyldiga till orsaken – sannolikt skulle vara enorm.
Beslutet innehåller dock villkoret att om båda de franska lagen finns bland de åtta bästa måste de möta varandra i kvartsfinal.

Som tur är finns det också fördelar med att mästerskapet spelas i sportens hemland.
– Att man kommer att vara i Frankrike gör det hela mycket roligare, tycker Wille Silfverberg.

Vi återkommer med rapporter från EM i Bassens. Här, men senaste nytt hittar man först på vår Facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Franska förbundet sänder live via webb-tv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad: 2014-11-04

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se