Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Avgörande morgonmatch mot Tyskland

William Silfverberg har redan tagit Sverige till en kvartsfinal i precisionsskytte. På lördagsmorgonen avgörs det om trippellaget håller sig kvar i EM-turneringen. Matchen mot Tyskland kan betyda allt.

EM-turneringen i Bassens fick en, ur svensk synvinkel, utmärkt start på torsdagskvällen, då William Silfverberg som en av fyra precisionsskyttar kvalificerade sig för lördagskvällens kvartsfinaler.
Wille sköt i det sista heatet. Då hade redan Frankrikes Tyson Molinas roffat åt sig 50 poäng och Italiens Saverio Amormino 40. Thibaut Weber från Luxemburg och Corentin Buffe från Belgien hade skjutit 35 vardera.
Flyget från Kastrup var försenat, vilket innebar att den danska truppen inte skulle anlända förrän sent på kvällen och att deras skytt, Katrine Junge Olsen, istället skulle få skjuta sin serie på fredagen.

Tredje bästa skytt
Wille sköt hem 12 poäng på första stationen och hade inför den femte samlat ihop 30. Wille klev in för att skjuta lillen ur ringen på sex meters avstånd – miss. Från sju meter – miss. Åtta – miss. Men med sitt allra sista skott skickade han lillen all världens väg och det visade sig, efter en stunds räknande, att det räckte för kvartsfinal.
Wille hade flest fempoängare av alla de tre skyttar som slutade på 35 poäng och landade därmed på en tredjeplats. Weber tog hand om den fjärde. (Junge Olsen sköt inte tillräckligt många poäng för att passera honom.)

Turkiet i kvartsfinal
Efter fredagens återkval står det klart att Wille kommer att möta Turkiets Ahmet Musa, som sköt 22 poäng i sin första serie och 38 i återkvalet, i kvartsfinal på lördagskvällen. Klockan 20:30 ska skyttet starta.
Övriga kvartsfinaler:
Tyson Molinas, Frankrike (50) – Sergiusz Gadek, Polen (8, 30)
Saverio Amormino, Italien (40) – Corentin Buffe, Belgien (35, 34)
Thibaut Weber, Luxemburg (35) – Alexandre Utz, Schweiz (29, 44)

Segern ingen vinstlott
I trippelspelet har det sett lite svajigt ut. Sverige startade mot Belgien på fredagsmorgonen och ställde upp med Robert Ulfsson som läggare, Wille som mitt och Ivar Liljegren som skytt. Spelet var inget vidare – Sverige gjorde en riktigt bra runda med fem rätt spelade klot och gick tack vare den upp till ledning, 5-4. Mycket mer än så var det inte och matchen slutade 5-13.
I den andra omgången blev Sverige det av förlorarlagen som lottades till en WO-vinst. (Eftersom det är 23 lag med i turneringen måste ett stå över varje omgång.) Trots en 13-7-seger på pappret är det, i det schweiziska systemet, ingen vinstlott. Ett möte med en obefintlig motståndare ger inga Buchholz-poäng.

Avslut med två vinster
Inför det tredje mötet, mot Ungern – som också hade en förlust och en wo-vinst sedan tidigare, gjorde förbundskapten Henri von Eggers Patron en rockad i laget. Cajsa Qvarnström tog hand om läggarpositionen, Ivar spelade på mitten och Robert som skytt.
Under den senare delen av matchen rapporterade Henri om bra spel överlag och Sverige vann med 13-5.
Polen, som slagit Finland med 13-7, Tjeckien med 13-2 och förlorat mot Tyskland med 6-13, i dagens sista möte. Wille bytte plats med Ivar och trots ett tämligen ojämnt spel kunde Sverige bärga segern med 13-8. Spelet var bättre mot slutet av matchen.

Kritiskt läge
Just nu ligger Sverige på en åttonde plats – sist av lagen med tre vinster. Vilket innebär att en seger mot Tyskland, i den femte och sista grundspelsmatchen, är nästan nödvändig.
Vid en förlust kommer Sverige att hamna precis kring det streck som går mellan den tolfte och trettonde platsen, och som avgör vilka lag som fortsätter att spela EM och vilka som istället får spela Nationernas Cup. På grund av wo-matchen kan vi inte räkna med att få lika många Buchholzpoäng som de andra lagen och risken att vi slutar på fel sida strecket är dessvärre rätt överhängande.
Vinner Sverige över Tyskland ser det å andra sidan mycket bra ut. Ju högre upp i tabellen, desto mindre svårt motstånd i åttondelspoolen.
Vi har också en teoretisk chans att få hjälp av Estland. Skulle de – mot all förmodan – slå Schweiz i sin sista match kan vi känna oss säkra på en EM-plats.

Morgonmatch för båda lagen
Det som oroar förbundskaptenen nu är att det är en morgonmatch som blir avgörande.
– Vi är svenska spelare. Det finns inga svenska spelare som är bra på morgonen, säger Henri.
Men han konstaterar också att det är en morgonmatch för Tyskland med – och att de inte visade några avundsvärda morgonkrafter under fredagen.
– Danmark hade ledningen med sju eller åtta noll över dem, men tappade sedan sitt spel helt.
Sedan dess har tyskarna slagit Polen (13-6) och Spanien (13-3) samt lyckats hota det franska förstalaget ordentligt (9-13).

Trenden pekar uppåt
Henri är ändå förhållandevis nöjd med att det är just Tyskland som står för motståndet i morgon bitti klockan 8:30.
– I jämförelse med vad vi kunde ha fått är det bra. Det kommer säkert att bli tajt, men är vi bara pigga och spelar med självförtroende kan det gå vägen, säger han.
Tack vare Willes skytte hade svenskarna en fördel – möjligheten att göra en tidig fredagskväll, medan den tyske skytten var tvungen att stanna kvar i hallen för återkval.
– Spelet har sett bättre och bättre ut. Vi får hoppas att den utvecklingen håller i sig. Och vi har fortfarande inte förlorat någon av de matcher vi inte får förlora – inte slarvat bort någonting, säger Henri.


Få rapporter från lördagens spel på vår Facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Se det franska förbundets livesändning här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad: 2014-11-07

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se