Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Många med dubbla mästarmöjligheter

Helgens finalspel i Svenska Cupen bjuder på ett ovanligt scenario – nämligen att hela fem klubbar finns representerade i båda tävlingsklasserna och alltså har chans till dubbla mästartitlar. Däribland de regerande mästarklubbarna – Boo och Kärnan.

De båda veteranklassernas finalspel äger rum i Boulodromen i Varberg. Och hela fem föreningar har alltså lag med i både V55- och V65-klassen. BK Kärnan, Boo SK, 018 PS, Luleå BK samt hemmaklubben Varbergs BK Kulknappen. Med chans till dubbla mästartitlar och 15 000 kronor åt vartdera laget.


Regerande V55:or favoriter på nytt
Boo SK är titelförsvarare i V55-klassen och klubbens ordförande, Åke Sterner, är förstås nöjd med att de, precis som förra året, finns representerade i båda klasserna. Men någon annan förklaring än att spelarna är bra har han inte.
– Vi fick ju väldigt många nya bra spelare förra året, då det kom sju stycken Boulesjeviker till oss, säger han sedan.
Och Åke tror att de regerande mästarna har möjligheter att försvara sin titel.
– De ska nog vara med i toppen. Och våra V65:or ska man inte heller räkna bort. Det kommer två slagkraftiga lag från Boo, skulle jag nog vilja påstå.
Att han är en belåten ordförande får man förstå. I år tog klubbens veteranlag klivet upp till elitserien, i den öppna klassen spelar klubben redan i den högsta divisionen – och, liksom föreningens damlag, deltar båda veteranlagen i Svenska Cupens finalspel.

Saknar Håkan Berg
Om Boos V55:or inför helgens drabbning gärna tänker tillbaka på årets SM i trippel – och hur de där besegrade två av BK Kärnans mest meriterade lag, det ena i kvartsfinal och det andra i semi, innan det, rätt överraskande, tog stopp i finalen mot Lilla Le – tänker nog helgens andra förhandsvaorit, BK Kärnan, hellre på elitseriespelet, som klubben tog hem strax före Varberg.
(De båda klubbarna är för övrigt de enda från årets veteranelitserie som finns med i V55-klassen. I V65-klassen deltar även Quatre Boules, men inga andra elitserielag.)
Då hade de å andra sidan, till skillnad från nu till helgen, den forne landslagsmannen Håkan Berg med i laguppställningen.
– Vi hade behövt ha med oss Håkan. Men det kan mycket väl räcka ändå – om vi spelar bra. Vi har lite skyttar ändå, det har vi, säger Jonny Patron.


Jonny Patron och Håkan Berg.

Dubbla titlar ingen omöjlighet
Tillsammans med Roland Bengtsson, Yngve Evaldsson, Christer Lilja, Gert Olsson, Håkan Paaske, Anita Rasmusson, Claus Sjöholm och Ulla Willnersson-Mattsson bildar han helgens V55-lag.
Jonny ser Boo som det kanske största hotet i kampen om segern och hoppas att det blir Kärnan och Boo som tar sig vidare från den grupp de delar med Varberg och Luleå. I sådana fall skulle de slippa varandra i semifinal.
I den andra gruppen tror Jonny mest på 018.
– De tror jag kan gå långt om de får till det. Jag är ganska säker på att de går vidare till söndagens spel. Sedan kan det bli jämnt mellan Bonbon och Boulero, spår Jonny.
V65-klassen är svårare att sia om. Jonny säger att det rent statistiskt ser svårt ut för Kärnan, eftersom det inte är vanligt att mästarna försvarar sin titel. Å andra sidan gav torsdagens genrep lovande besked.
– Vi mötte dem i tre dubblar igår – vann två och fick stryk i den tredje. Och den ena vann vi bara med 13-11. Så spelar de som igår vete fan om det inte går vägen…

Morgontimmarna kan avgöra
Helsingborgsklubbens spelare lämnar Skåne först på lördagsmorgonen. Klockan sex på morgonen går bilarna. En tidpunkt som inte verkar sätta någon skräck i Jonny.
– Jag går upp när det behövs.
Och hyfsade marginaler, så att det blir tid att värma upp, kan kanske behövas. Morgonmatcherna är nämligen lagets akilleshäl, om man får tro Jonny.
Visserligen provspelade han själv banorna redan för två veckor sedan, då han tillsammans med Christer Lilja och 53 andra dubbellag deltog i Varbergs Vintercup. Med lovande resultat – de vann.

Följ helgens resultat här (V55) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och här (V65) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Då och då kommer också rapporter på vår Facebooksida Länk till annan webbplats..

Publicerad: 2014-11-07

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se