Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Boo försvarade cupguldet

Boo SK försvarade sin titel och är fortfarande Svenska Cupmästare i V55-klassen, även om det till en början såg ut som om BK Kärnan skulle ta den ifrån dem. I V65-klassen blev Varbergs BK Kulknappen nya mästare, till hemmapublikens glädje.

De teorier Jonny Patron, BK Kärnan, hade inför helgens finalspel Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. visade sig vara riktiga på så gott som alla punkter. Uppsalaklubben 018 blev klara gruppsegrare i den ena av V55-klassens finalgrupper, striden om andraplatsen stod mellan Boulero och Bonbon – och slutade med seger för det förstnämnda sällskapet.
I Kärnans egen grupp tog sig Jonny och hans lagkamrater som planerat vidare efter helgens främsta konkurrenter – de regerande mästarna i Boo SK.

Viktig trippelvinst i Stockholmsderbyt
Boo, som under lördagens gruppspel hade vunnit alla möten med övertygande siffror (laget förlorade en trippelmatch mot Varberg och en dubbel mot Kärnan, där de tappade en ledning med 7-0 till förlust med 7-13), ställdes i semifinalen mot de välbekanta spelarna i Boulero.
Boulero tog ledningen i Stockholmsderbyt genom att vinna den öppna trippeln. Vilket innebar att Boo kände sig pressade att vinna mixtrippeln, som blev en jämn och lång historia.
– Den tog nästan två timmar. Men det var ingen som tyckte att det gjorde någonting, säger arrangörsklubbens Christer Sandgren, nöjd med att helgen bjöd på stor spänning och "väldigt bra boulespel".


Mixtrippeln mellan Boo och Boulero blev en nyckelmatch.

Till slut missade Boulero skott på Boos trettonde poäng och fick se sig slagna med minsta möjliga marginal, 12-13.
– Jag tror att det var djävligt viktigt att vi vann den matchen, kommenterar Markel Sjöström, Boo, efter helgen.
Då räckte det med att Boo vann två av tre dubbelmatcher för att de skulle säkra finalplatsen – vilket var just vad klubbens spelare gjorde.

Spännande semifinaler
I den andra semifinalen kämpade 018 mot Kärnan. Även där hade de båda motståndarna vunnit varsin trippel. Kärnan vann den ena öppna dubbeln och hade, när 018 lyckades ta hem segern i mixdubbeln med 13-11, ledningen med 11-5 i den sista och avgörande. Men 018 gav inte upp och 11-5 blev till 11-12. När Jonny Patron inte lyckades lägga in en poäng med sitt sista klot var Uppsalaklacken övertygade om att poängen var deras och matchen vunnen. Jublet blev emellertid kortvarigt, eftersom en mätning visade att poängen var Kärnans och ställningen nu 12-12.
– Det var lite konstigt, tyckte jag, att de trodde det. Det skilde en centimeter och skulle poängen varit deras hade jag ju skjutit, säger Jonny.


Jonny Patron mäter in Kärnans tolfte poäng. Lars Frykberg och Olle Larsson hoppas nog på att den istället ska vara deras trettonde. Yngve Evaldsson kan ta med sig ringen för att starta den avgörande rundan.

I den allra sista rundan klossade 018 lillen med sitt sista klot. Yngve Evaldsson, som då hade matchens båda sista klot på hand, sköt och träffade. Lillen flyttade sig till en plats nära kortlinjen, där den hamnade 40 centimeter ifrån ett 018-klot. Yngve lyckades sedan med sitt och matchens absolut sista klot lägga in till stort jubel från Kärnan-fansen.

Behövde vinna alla tre dubblarna
Så blev det alltså de båda förhandsfavoriterna Kärnan och Boo i final.
En final där Kärnan tog kommandot genom att vinna båda tripplarna – den öppna med 13-1 och mixtrippeln med 13-6.
- Det innebar ju ett ganska prekärt läge, där vårt hopp står till att de ska invaggas i någon sorts falsk säkerhet, säger Markel Sjöström.


Klas Hedengren mäter i finalens mixtrippel. Lagkamraterna Markel Sjöström och Ulla Wahlqvist tittar på. Kärnans Yngve Evaldsson, Klaus Sjöholm och Anita Rasmusson vinner senare matchen.

Lars ”Nappen” Ekroth och Ene Johansson gav Boo en välbehövlig vinst genom att ganska raskt vinna mixdubbeln. Samtidigt hade deras lagkamrater ledning i båda de öppna dubblarna, 7-3 och 6-2.
- Finalbanorna var lite lurigare än de andra de också. På dem gäller det att hålla tungan rätt i mun, säger Markel och fortsätter att berätta att han och Klas ”Klabbe” Hedengren i den här matchen bytte plats med varandra för första gången.
- Jag hade tappat skotten. Klabbe sköt bra och så småningom lyckades jag hitta läggen. Klabbe sköt en fantastiskt fin carreau som bäddade för att jag kunde lägga för match. Det fräcka var att dubbel två och dubbel tre avgjordes i princip samtidigt – och då steg segerjublet, berättar en nöjd Markel.

Kärnan tog slut
Som tillsammans med sina lagkamrater lyckades vinna alla de tre nödvändiga dubblarna. Med klara och tydliga siffror dessutom: 13-3, 13-2 och 13-4.
- Vi tog fullständigt slut, berättar Jonny Patron och fortsätter:
- Vi vann ju tripplarna ganska lätt och körde på med samma sex spelare i dubblarna. Men det var helt kört, vi var totalt slut mentalt. Medan de såg pigga ut och spelade bra. Riktigt bra.
Var det ett misstag att inte göra några byten inför dubblarna?
- Ja, så här i efterhand kan man konstatera att vi nog kunde ha gjort två byten. Men det är inte så lätt när man står med sex spelare som just har spelat riktigt bra. Särskilt inte när ingen av dem säger någonting om att de känner sig trötta. Och jag tror nog ändå inte att vi hade tagit dem.


Kärnan föll i spurten. Bakre raden: Klaus Sjöholm, Ulla Willnersson, Christer Lilja, Håkan Paaske, Gert Olsson. Främre: Roland Bengtsson, Jonny Patron, Anita Rasmusson, Yngve Evaldsson.

Spelare med många cupsegrar
Att Boo lyckades försvara sin titel gjorde, som Markel säger, hemresan till Stockholm lite lättare. Det gav också klubben 15 000 nya kronor i bidrag till en internationell resa. Vart det kommer att bära hän vet Markel inte.
- Nej, det känner jag inte till. Jag är lite för ny i klubben för att kunna uttala mig om det.
Faktum är att halva det lag som vann årets upplaga av Svenska Cupen V55 inte var med och gjorde det i fjol, eftersom fyra av spelarna – Markel, Klabbe, Bengt-Åke ”Bågen” Håkansson och Kjell Mattsson – då spelade för Boulesjevikerna. Som vann cupen 2011 och 2012. Så halva truppen vann nu för andra året i rad, medan den andra nu vunnit tre av de fyra senaste åren.
- Det är ju duktiga spelare, konstaterar silvermedaljören Jonny.
- Det är bara att gratulera!
Han låter inte alltför bitter.
- Nej, man har spelat för länge för att bli det. Jag tycker bara att det är djävligt onödigt att spela bra boule i två dagar för att rasa ihop i de tre sista matcherna. Det är inte så smart, säger han.
Men han gör det med ett leende.

Oväntad hemmaseger
Också i V65-klassen gick Boo till semifinal som klara gruppsegrare. Där ställdes de mot Malmöklubben Quatre Boules och då räckte inte krafterna längre. Quatre Boules tog sig till final efter att ha vunnit en trippel och två dubblar.
Under lördagen hade Quatre Boules bara förlorat mot 018, som alltså precis som Boo hade två lag (gruppettor dessutom) i söndagens semifinaler.
Striden om andraplatsen i den andra gruppen blev mer dramatisk. Boo hade slagit alla de övriga lagen, som slutade med en seger var. När matchkvoten var räknad visade det sig att hemmaklubben Kulknappen hade den bästa och tack vare segern med 5-0 mot Le Petit i lördagens sista möte tog hand om semifinalplatsen.


Varbergs BK Kulknappen, Svenska Cupmästare V65. Stående: Berny Andersson, Lennart Johansson, Carlos Soto. Sittande: Kenneth Johansson, Sune Moberg och Birgitta Olausson. I laget ingick också Christina Eng, som inte var med på söndagen.

Tack vare spelglädje
Och när de väl tråcklat sig vidare dit fanns det inget stopp. I semifinalen slog de 018 med 3-0 och även i finalen mot Quatre Boules var segern odiskutabel.
- När de fick veta att de trots de båda inledande förlusterna hade chansen att gå vidare, om de slog Le Petit stort, blev de till ett helt annat lag, berättar Christer Sandberg.
- De visade en sådan spelglädje och gladdes åt varje lyckad kula istället för att hänga med huvudena över varje misslyckad.
Att spelarna fortsatte på samma vis under söndagen räckte hela vägen.
Till glädje även för stora delar av publiken, på omkring 70 personer, i Varbergs Boulodrom förstås.
Även Kulknappen får därmed 15 000 kronor i bidrag till tävlande utomlands

Publicerad: 2014-11-10

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se