Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Tidernas bästa match avslutade EM

Trots att det länge såg illa ut slutade årets Junior-EM med en bronsmedalj i precisionsskytte. Och med den bästa svenska match förbundskapten Henri von Eggers Patron upplevt under sina fyra år som förbundskapten.

William Silfverberg bankade hem en bronsmedalj i precisionsskytte. Det svenska laget var bara ett träffat skott ifrån en kvartsfinal mot Belgien. Så ser det slutliga resultatet från årets EM ut. Men det rymmer mer än den beskrivningen. Till exempel att den svenska flaggan aldrig varit så nära toppen som när laget föll i returmötet mot Italien.

Tråkig start i trippelspelet
I precisionsskyttet som inledde EM redan på torsdagskvällen gav William Silfverberg Sverige en angenäm start. Med 35 poäng blev han tredje bästa skytt och redan klar för lördagskvällens kvartsfinal.
Men trippelspelet började illa. Belgien krossade Sverige i fredagsmorgonens öppningsmatch. Därefter lottades Sverige, som ett av 11 lag med förlust från första mötet till en WO-vinst.
I den tredje matchen bytte förbundskapten Henri von Eggers Patron plats på sina spelare. Robert Ulfsson, som agerat läggare i första matchen, blev skytt och Cajsa, som stod över första matchen, tog istället hand om läggen. Wille fick vila från spel på mittpositionen där Ivar Liljegren nu tog plats. 

Hittade positionerna
Det gick lite bättre. Ungern bjöd visserligen inte på något vidare motstånd och det räckte med ett hyfsat spel från svenskarna för att de skulle vinna med 13-5.


Sverige mötte Ungern i EM:s tredje rond.

I fredagens sista match – grundspelets näst sista – fick Sverige möta Polen. Wille och Ivar bytte plats och laget höjde sig ytterligare en liten bit, men det var fortfarande inte mycket mer än okej och inte tillräckligt för att förbundskaptenen skulle beteckna det som bra.
Efter första dagen låg Sverige på åttonde plats och mycket tydde på att en seger i den sista grundspelsmatchen, mot Tyskland, skulle krävas för ett svenskt avancemang. Om inte Estland, som dittills bara vunnit en match, skulle slå Schweiz, med två vinster. I så fall skulle alla lag med tre vinster klara sig vidare. 

Startade med sammanbrott
Morgonmatchen mot Tyskland blev en katastrof. Henri startade med samma uppställning som avslutat fredagen. Och den blev överkörd med 13-0 av den tyska.
Men Estland slog Schweiz. Och inte nog med det – så gott som alla andra resultat gick också Sveriges väg och trots storförlusten klättrade laget upp en placering i tabellen. Sjua efter grundspelet således.
Den princip som placerade de tolv lag som fortfarande var kvar i huvudturneringen i fyra åttondelspooler var ovanlig. Tävlingsledningen valde att helt enkelt ta vart fjärde lag till samma pool istället för att, som brukligt, låta grundspelet vara seedningsgrundande – så att de lag som placerar sig högst får möta ett motstånd från tabellens lägsta regioner.
Det innebar för Sveriges del samma pool som Tyskland (3) och Italien (11).
I mötet med Italien startade Robert på bänken och Ivar som skytt. Och överkörningen blev lika fullständig som i föregående match: 0-13 (Robert och Ivar bytte vid ställningen 0-10).

Ny plan från förbundskaptenen
Sedan Tyskland besegrat Italien med 13-8 stod det klart att det blev italienarna Sverige skulle möta på nytt – i den avgörande skiljematchen. Och nu såg matchbilden helt annorlunda ut.
Tack vare Henris plan.
– Vårt facit för dagen dittills var 0-26. Det kunde inte gärna gå sämre och det var dags att göra någonting ordentligt.
Planen som hade tagit form i förbundskaptenens huvud gick ut på att ge spelarna hård regi.
– Dels för att de skulle få något annat att tänka på och dels för att skicka andra signaler till motståndarna. 

Krav på kroppskontakt
En ny regel var att spelarna skulle komma till Henri minst en gång per runda – oavsett om de verkligen behövde diskutera någonting eller om de bara skulle låta tiden gå. En annan att de skulle samlas och ta i varandra mellan varje klot.
– Det är lite synd att det är så onaturligt för svenskar – att man ska behöva röra vid varandra. Men de var tvungna att göra det på något sätt – en hi-five, en hand på en axel eller vad de ville.
Effekten blev både att spelarna visade omgivningen en enad fasad och att de gav varandra automatisk uppmuntran.
– Det är skillnad på att bara stå vid andra kortändan och ropa ”kom igen!” och på att faktiskt gå fram till sin medspelare, att göra sig det besväret, säger Henri.
– Och att göra det även om det klot medspelaren just kastat var dåligt. Det typiskt svenska är annars att då bara titta ner och sparka lite i gruset – och vad skickar det för signaler till lagkamraten?


Cajsa Qvarnström stod för stabilt läggspel och laganda.

Taktiken fungerade och förbundskaptenen var helnöjd med spelarnas sätt att ta hans regi.
– Det var jättehärligt att se. Även om de någon gång lade bort fyra klot i rad gick de fram till varandra, gjorde hi-five och såg glada och hoppfulla ut. De gjorde ett fantastiskt lagarbete. Cajsa var den uppsamlande kraften, som tog tag i det, och de andra följde med. Även Wille, som var väldigt aktiv från bänken och som när han byttes in hängde på de andras trend.

Sällsynt snygg förlust
Matchen blev lång – 14 rundor. Och jämn. Lagen följdes åt. Vid ställningen 7-8 tog Sverige en trea och gick upp i ledning, i rundan efter blev det tre italienska poäng: 10-11. När Robert sköt en carreau i nästa vända flög lillen tråkigt nog över dödlinjen.
Omgången efter innebar svenskt matchläge. Med tre klot kvar på hand och både tvåan och trean på plats behövde italienarnas etta bara skjutas bort för att svenskarna skulle ha en meter att lägga in sin trettonde poäng på. En kalle och matchen skulle vara vunnen. Men Wille, som just bytts in, missade. Både första och andra skottet. Inte heller Cajsa, som hade sista klotet, lyckades träffa. 10-12. Också i nästa omgång hade svenskarna möjlighet att skjuta för match, men missade. 11-12. Och i omgången efter tog det slut. Italienarna snodde kvartsfinalplatsen.
– Men vi föll verkligen med flaggan i topp. Så här bra har vi aldrig stått upp mot en toppnation förut. Och som vi genomför den här matchen – för mig gör det hela EM, säger Henri.


Förbundskapten Henri von Eggers Patron lämnar EM med positiv känsla.

Övriga länder imponerade
Berömmet lät inte vänta på sig och talar i sig sitt tydliga språk. Coacherna från Tyskland, Österrike, Danmark, Frankrike – alla var efter matchen framme hos Henri och berömde det svenska laget.
– De sade att det här var ett Sverige de inte sett förut. Till och med den italienska coachen sade efteråt att vi var det bästa laget i matchen – men att vi missade avgörande lägen och föll på det.
Svenskarna dominerade banan och italienarna stod till slut och gömde sig bakom svenskarna – även när det var de som spelade.
Att för övriga nationer ha visat ett Sverige med lag- och kämparanda är viktigt för framtiden och någonting att bygga vidare på.
– Det här är den roligaste matchen jag hittills har coachat. För här har jag verkligen gjort det – coachat, säger Henri. 

Strikta regler skapade lust
Som tar med sig den erfarenheten och lärdomen hem från årets EM. Förlusten lämnar han däremot kvar bakom sig.
– Jag hade verkligen unnat spelarna en vinst. Men man kan inte förvandlas helt och hållet på en halvtimme. Det här är ingenting som kommer att fungera fläckfritt till nästa års VM heller.
Men någonting att bygga på till – och efter – dess.
– Jag införde strikta regler om hur de skulle uppföra sig och det fick väldigt många positiva effekter.

Prestation i världsklass
Förbundskaptenen imponerades av att spelarna lyckades hålla en så hög nivå på spelet trots att han ideligen var på dem med instruktioner – om var på banan de skulle stå och hur de skulle bete sig.
Inte minst debutanten Robert Ulfsson visade prov på ovanlig skicklighet.
– Roberts prestation är den bästa jag har sett i en så lång match mot ett så bra motstånd, säger Henri och fortsätter:
– Han var fantastisk. Satte 16 av 19 skott och lade in två av tre. Det är världsklass, rakt av. Även i ett herrmästerskap på seniornivå.


Robert Ulfsson – debutant i världsklass.

Stolt över sina spelare
– Fram till den här matchen hade vi egentligen inte gjort någonting bra. Att mot den bakgrunden gå in och göra en match där vi är ett skott ifrån kvartsfinal är riktigt starkt. Jag har ett uteslutande positivt minne med mig hem och jag hoppas att spelarna så småningom känner likadant, säger Henri
Efter matchen var så gott som alla spelarögon tårfyllda.
– Det är förstås svårt att smälta en förlust i en så viktig match när man är så nära. Och för Cajsa och Wille som är sistaårsjuniorer är det klart att det kan bli extra tungt. Men de kan ändå vara stolta över vad de gjorde i sin sista match. Med det spelet de hade där hade de kunnat hota de flesta toppnationer.
Henri hoppas att spelarna, precis som han själv, kan ta med sig det stöttande förhållningssättet, lagarbetet, tydligheten i det egna regelverket i sitt fortsatta arbete.
– Många som representerar sina länder representerar egentligen bara sig själva. Här visade vi upp ett lag. För varandra. Och därmed för alla andra.

 

Dubbla guld till Frankrike
Från de övriga poolerna gick de högst rankade lagen vidare, även om Israel gick vidare som pooletta framför Belgien. Med undantag för Frankrikes andralag, som ju inte skulle ha varit med i turneringen över huvud taget och därför ställdes mot Frankrikes förstalag i kvartsfinalen – där det åkte ut.

 

Belgien, som i kvarten slagit Italien med 13-8, hade i semifinalen mot Frankrike 1 ledningen med 12-6 – men lyckades tappa den. Tyskland fick i sin kvartsfinal stryk av Luxemburg, som sedan tog sig hela vägen till final efter att ha besegrat Spanien med 13-4. I finalen hade Luxemburg aldrig skuggan av en chans. Fransmännen Dylan Djoukitch, David Doerr och Tyson Molinas vann med 13-0 och gav Frankrike EM-helgens andra guld.

Publicerad: 2014-11-11

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se