Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Dramatik av vitt skilda slag när italienska Taggese vann Europacupen

Det blev en ovanligt dramatisk finalhelg när Europacupen avgjordes i Luxemburg. Sedan två spelare stängts av vann italienska klubben Bocciofila Taggese den slutgiltiga finalen, som spelades mot Monaco — inte de regerande mästarna i franska RP Metz.

De svenska spelarna i Coccinelle PC ställdes redan i första mötet mot gruppens svåraste motståndare — italienska Bocciofila Taggese.
De båda klubbarna vann varsin trippel och därefter tog italienarna hem segern i två av de tre dubblarna.
Samtidigt vann tyskarna i BC Tromm med 4-1 över holländska Les Cailloux.

Och i den andra gruppen vann CB Monégasque över de tvåfaldigt regerande mästarna i franska RP Metz med 3-2. Schweiziska Leman Pétanque vann över finländarna i PSC Järvenpää med samma matchkvot.


Två av Europas bästa klubbar - Coccinelle PC och Bocciofila Taggese.

Sverige slog Holland - fick chans till semi
På lördagsmorgonen mötte svenskarna Les Cailloux och tog ledningen med 2-0 efter tripplarna. Sedan Joachim Andersson och Rickard Nilsson vunnit sin dubbel med 13-0 var segern ett faktum. När Anders Larsson och Jessica Johansson till slut vann mixdubbeln med 13-12 skrevs siffrorna i mötet till 4-1.
Det sista gruppspelsmötet var med andra ord också ett möte om en plats i semifinal. Italienska Taggese var klara gruppsegrare, holländska Les Cailloux klara för fjärdeplatsen. Frågan var om det skulle bli Coccinelle eller tyskarna i BC Tromm som ställdes mot Les Monegasque i ett möte om en plats i Europacupens final.

Det blev ovisst in i det sista.
Joachim Andersson, Rickard Nilsson och Jessica Johansson vann mixtrippeln med 13-6 medan Daniel Eriksson, Tobias Svensson och Simon Åkesson förlorade den öppna med 9-13.


En dubbel avgjorde allt
Det av lagen som vann flest dubblar skulle alltså ta sig vidare. Där ställde Coccinelle upp med Tobias och Jessica i mix, Joachim och Rickard i den första öppna, Daniel och Simon i den andra.
Då svenskarna vann mixdubbeln låg de under i de båda öppna, med fem respektive fyra poäng. Och efter ytterligare en runda eller två var Joachim och Rickard tvungna att erkänna sig besegrade.
Därmed avgjordes allt av den sista dubbeln, där Daniel och Simon mötte fransosen Joël Albiger — den av det tyska lagets spelare som gjorde sig rejält impopulär då lagen i somras möttes i Malmö — och hans son Jonathan.


Tysk spelare saboterade mätning
När de övriga matcherna var färdigspelade stod det 5-9 i den återstående. Då nästa vända var färdigspelad stod det klart att svenskarna hade tagit ytterligare poäng. Minst ett. Kanske två. Då svenskarna skulle mäta för att kontrollera saken plockade Albiger senior upp det tyska klot som låg närmast lillen — och gjorde det därmed omöjligt att utföra mätningen. Han menade att de båda lagen redan kommit överens om att rundan slutade med ett svenskt poäng. Vilket han förklarade utan att på något sätt vara trevlig eller ursäktande.
Joël Albiger skämde ut Tyskland och BC Tromm, som slutade trea med honom avstängd.

Varnades men vann
När Daniel och Simon tog ytterligare ett poäng i nästa runda deklarerade Joël Albiger högt, ljudligt, överdrivet och hånfullt att resultatet var detsamma som i den förra — ett poäng till Sverige. Hela publiken buade ut honom.
Dessutom dök domaren upp för att ge honom en varning.
När Daniel och Simon i rundan efter den kammade hem en femma, tack vare strålande spel, blev jublet i arenan snudd på öronbedövande.

Tyskland lyckades därefter skjuta bort Daniels fina förstalägg och dessvärre pallade nittonåringarna plötsligt inte det ovanligt höga trycket i arenan. Simon missade sina skott och resterande lägg innebar inget vidare försvar. Tyskarna kunde lägga in de tre klot som krävdes för matchvinst och tog därmed BC Tromm till semifinal.

Nära slagsmål
Nu var det inte bara svenskarnas missnöje som saknade gränser. Alla de andra i arenan — inklusive de övriga semifinalisterna från Italiens, Frankrikes och Monacos klubbar — var bedrövade över resultatet. Tyskarnas blivande motståndare från Monaco var så upprörda att de omedelbart efter avslutad match rusade in på banan för att skälla ut Albiger och fråga honom om han tänkte uppträda lika osportsligt i semifinalen.

När Kerstin Hjelm ringde från arenan för att lämna sin rapport meddelade hon, lätt stammande, att smockorna hängde i luften och att risken för slagsmål var överhängande.Två spelare stängdes av
Några större handgripligheter blev det aldrig. Men det var tillräckligt för att tävlingsledningen skulle be såväl det tyska som det monegaskiska laget att avlägsna varsin spelare ur truppen.

Mike Pegg, ordförande i det europeiska förbundet, CEP, fanns på plats och berättar:

— Den tyske spelaren Joël Albiger var verbalt aggressiv mot de svenska spelarna och uppvisade inte någon respekt för vare sig sina motståndare eller petanquesportens regler. Domaren pratade med honom under matchen, men han fortsatte på ett aggressivt sätt.

— Omedelbart efter matchen uppstod en annan incident mellan en spelare från Monaco, herr Gimenez, och herr Albiger. Angreppet var den här gången inte bara verbalt utan också fysiskt, från den monegaskiske spelarens sida. Jag talade med de båda klubbarna morgonen efter och de gick båda med på att dra tillbaka de båda spelarna från resten av spelet.

Spelarnas respektive förbund kommer också att kontaktas.


Italien och Monaco till final
Under semifinalerna, som startade på söndagsmorgonen, var stämningen betydligt bättre.

Monaco slog tyska BC Tromm, som därmed slutade trea. En plats de fick dela med förhandsfavoriterna — de regerande mästarna sedan två år tillbaka, Frankrikes RP Metz.
Italienarna i Bocciofila Taggese vann nämligen en av tripplarna och samtliga tre dubblar i den semifinalen. Metz nådde inte samma nivå som under de tidigare åren och italienarna vann en klart rättvis seger.


Femteplats för svenskarna
Samtidigt mötte Coccinelle finska PSC Järvenpää i en match om femteplatsen. Återigen vann svenskarna mixtrippeln, men förlorade den öppna.

Sedan Jessica och Rickard vunnit mixdubbeln med 13-0 på fyra vändor lyckades Anders Larsson och Tobias vända ett underläge och vinna sin dubbel med 13-11, samtidigt som Joachim och Simon vann sin med 13-5.

Därmed slutade svenskarna femma och plåstrade själva om sina sår från gårdagens snöpliga förlust.


Jessica Johansson och Rickard Nilsson - lyckad mixdubbel.

Värdefull moralisk seger
Man ska också ha i åtanke att de, på grund av tyskarnas osportsliga och dåliga uppförande, vann den moraliska segern i kampen om semifinalplatsen. Och att eliten från Frankrike, Italien, Monaco, Belgien med flera — stora delar av den yppersta världseliten — är väl medvetna om den saken. Att  i just deras ögon ses som moraliska vinnare, att ha den sortens spelare bland sina allierade, kan vara värt en hel del vid framtida internationella uppdrag. De tyska spelarna kan nog räkna med den rakt motsatta effekten — och så tillvida är Coccinelle, också i praktiken, de verkliga vinnarna.

Tidigare tvåorna vann
I finalen mellan Club Monegasque och Taggese var stämningen en helt annan än efter gårdagens gruppspel. De mycket välspelade matcherna ackompanjerades från läktarna av en nöjd publik som till lika stora delar hejade på båda klubbarna. Spelarna själva gratulerade varandra till fina insatser, som när italienaren Diego Rizzi sköt carreau en place från fjorton meters håll — och som när monegaskerna Jean-Dominique Fieschi och Eric Motte svarade med att, från samma avstånd, lägga in tre klot med en knapp decimeters marginal.
Italienarna vann båda trippelmatcherna och när de sedan lyckades ta hem också en av dubbarna var saken klar. Bocciofila Taggese, som slutat på andra plats bakom RP Metz de två senaste åren, kan äntligen titulera sig cupmästare och med rätta kalla sig Europas bästa klubb.

Publicerad: 2014-12-01

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se