Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Juniortourens vinnare utsedda

När årets upplaga av Juniorvinterspelen avslutades innebar det också slutstation för Juniortouren 2014. Därmed blev vinnarna fler än vanligt. Dessvärre också förlorarna — en ovanlig olycka drabbade nämligen tävlingen och en av miniorspelarna.

Stämningen i Club I’stanboules hall i Jönköping var lika god som tidigare år. Spelarantalet hade på grund av sjukdom sjunkit till strax under femtiostrecket och alla på plats var både glada att se varandra och sugna på att möta varandra på banorna.
Eftersom Juniorvinterspelen också var den sjätte och sista etappen i den juniortour som i år introducerades som en nyhet för alla spelare under 18 stod extra mycket på spel.

Väntad vinnare i juniorklassen
Som vanligt startade spelen med en singelturnering.
Alla spelade fyra matcher i ett monradsystem (per klass) och därefter mötte de bästa varandra i semifinaler. I juniorklassen vann William Silfverberg, Halmstad Petank, finalen mot Emma Bernström, Sörbyängen. Robert Ulfsson, Tjust PC, som inför helgen hade den solklara ledningen i juniorernas tour, slutade fyra bakom Saga Wahlberg, Gothenburg Boule Bangers. Trots fjärdeplatsen blev han den enda av spelarna i tourtoppen som tog poäng — och hans seger i touren var därmed helt säkrad.

Jämnt hos miniorerna efter singeln
I de båda andra klasserna fanns ovissheten och spänningen kvar inför dubbelturneringen.

Miniorsingelns final vann Tim Duvenfelt (Boulero) mot Frida Brage (Sörbyängen), som hade besegrat brorsan Emil i semifinalen. Alla tre knappade därmed in på Adam Rudin (också Sörbyängen), som blev fyra i singeln och hade ledningen i touren. Emil var nu två poäng efter honom, Tim sex och Frida åtta.
En vinst i dubbeln skulle ge segraren sex poäng. Medan tvåorna får fyra, treorna tre, fyrorna två och femmorna ett.

En poäng mellan yngre juniorernas etta och tvåa
Allra jämnast blev det i den yngre juniorklassen sedan Hugo Åkesson, Coccinelle, vunnit singeltävlingen efter att ha besegrat Lucas Rudin, Sörbyängen, i finalen. Rasmus Gustavsson Engdahl, Sörbyängen, och Linnea von Eggers Patron slutade på tredje- respektive fjärdeplatsen.
Eftersom tourens ledare, Elis Carlsson, Sibirien, inte fick mer än ett poäng var det också bara ett poäng som nu skilde honom från Hugo (40-39). Om Hugo fick två poäng mer än Elis i dubbeln skulle han alltså gå om honom i tourtabellen.
Lucas låg trea med 36 poäng, men eftersom han valt att spela dubbeln tillsammans med Elis hade han ingen chans att kamma hem segern. Linnea och Rasmus hade följande placeringar med 34 och 32 poäng.

Elis lyckades behålla förstaplatsen
Två dubbelmatcher hann ungdomarna spela på lördagen. När gruppspelet var avslutat på söndagen stod det klart att den yngre juniorklassen kunde avgöras i semifinalen - där Elis (tillsammans med Lucas) och Hugo (med Rasmus) mötte varandra.

Sedan Elis och Lucas övertygande spelat hem segern i den matchen var touren avgjord. Elis skulle bli omöjlig att stoppa.

Även om Elis och Lucas faktiskt förlorade finalen mot Jacob Andersson, Söderåkra, och Samuel Stubbendorff, AIK, slutade de etta och trea i touren. Med Hugo Åkesson emellan sig.

Emil, Adam och Tim på miniorpallen
I miniorklassen var det ovisst in i det sista. Adam Rudin hade förlorat sin semifinal och skulle därmed få två eller tre poäng ytterligare. Emil Brage, två poäng efter, hade vunnit sin och kunde få sex eller fyra. Båda hade med andra ord fortfarande chansen att få lägga beslag på tourens förstaplats. Dessutom hade Frida Brage, som också spelade final, möjlighet att gå om Tim i kampen om tredjeplatsen.
Sedan Frida Brage, och klubbkamraten Emmeli Rudin, förlorat finalen mot brodern Emil Brage och Kärnans Sigge von Eggers Patron, samtidigt som Tim Duvenfelt med klubbkamraten Povel Björk vunnit matchen om tredjepris mot turneringens trippellag — Sörbyängarna Adam Rudin, Olle Eriksson och Filip Larsson — stod det klart att Emil gått om Adam och blivit tourvinnare, medan Tim fick behålla sin tredjeplats.

Uppskattad prisceremoni
I juniorernas final deltog bara spelare från årets EM-lag. Den slutade med att Wille Silfverberg och Ivar Liljegren besegrade Cajsa Qvarnström och Robert Ulfsson.
Prisutdelningen i både singel- och dubbeltävlingen förrättades på sedvanligt pris. Ett välfyllt prisbord dukades upp. Spelarna fick som hastigast betrakta det innan de i tur och ordning rusade in för att på mindre än tio sekunder välja och ta ett av priserna. Hinner man inte med att plocka åt sig ett pris innan tiden går ut får man ställa sig sist i kön.

Många vinster
Tourvinnarna — Robert Ulfsson, Elis Carlsson och Emil Brage — fick glaspokaler och presentkort på ett set bouleklot. Tvåorna — Mikael Bartoft, Hugo Åkesson och Adam Rudin — fick varsitt set softboule utöver de ovanligt tjusiga pokaler, som också delades ut till tredjepristagarna — Petter Svensson, Lucas Rudin och Tim Duvenfelt.

Dessutom lottades det ut presentkort på såväl klot som biobiljetter bland alla dem som deltagit i minst tre av tourens sex deltävlingar. Chanserna att vinna var lite större än en på fem.

Väl arrangerat
Som vanligt var arrangemanget mycket väl genomfört av såväl arrangörer — Sörbyängen, I’stanboule och Henri von Eggers Patron — som deltagare. Det blev gott om matcher, fanns gott om mat och priser, gott om frukt att plocka från det fruktfat som hela tiden står framme inne i hallen och gott om gott sällskap.

Dessvärre fick glädjen för en gångs skull inte vara odelad.

En spelare blev av med en dator (en Macbook Air i ett svart skal med guldbokstäver), men det som framför allt lade sordin på den glädje som brukar genomsyra dessa sammankomster från början till slut (med bara högst tillfälliga avbrott för snabbt övergående små besvikelser över förlorade matcher) var en ovanligt olycklig incident under senare delen av lördagseftermiddagen, när singelturneringen nyss avslutats.

Ovanligt oturlig olycka
När minioren Noel Gustavsson Engdahl, som blir åtta år i januari, spelade en singelmatch skulle han och kompisen han spelade med kontrollera huruvida ett klot passerat dödlinjen eller inte. Då de lyfte på snöret som markerade bangränsen följde några gruskorn med — och ett av dem sprätte rakt in i Noels högra öga. Där den vassa lilla stenbiten träffade så illa att den orsakade ett fyra millimeter stort hål i hornhinnan.

Just vid olyckstillfället visste förstås varken Noel eller hans omgivning mer än att det gjorde ordentligt ont. Noel och hans pappa fick skjuts till närmaste vårdinrättning där de konstaterade att skadan var sådan att den krävde ett ingrepp av en specialist.

En vecka till första synkontrollerna
Således blev det sjuktransport hem till Örebro och Universitetssjukhuset där.
Det visade sig att delar av regnbågshinnan hade läckt ut genom öppningen i hornhinnan och att det krävdes minst en operation för att sy igen hålet.
Dessbättre fanns sjukhusets mest rutinerade ögonkirurg på plats och nattens operation gick bra. Att ögat inte har blivit infekterat eller inflammerat ger en bättre prognos, även om skadan är allvarlig. Vilka konsekvenserna blir kan man ännu inte säga mycket om. Läkarna vet fortfarande inte om linsen är skadad och först om en vecka går det att testa synen.
Säkert är i alla fall att det i hela Boulesverige hålls mängder av tummar för den tappre minioren.

Fler än hundra deltagare
När Juniortouren nu ska summeras och utvärderas kan det vara värt att känna till att lite drygt hundra spelare har deltagit, att omkring 25 procent av dem är olicensierade och att man därmed involverat drygt hälften av de 135 licensierade spelare under 18 år som finns runtom i landet.
Bland spelarna har inte hörts någonting annat än lovord och av allt att döma är förhoppningarna på att touren ska återkomma nästa år stora.
Innan dess hoppas vi på att Noel så oskadd som möjligt är tillbaka på boulebanan.

Hela placeringslistan för Juniortouren 2014 finns här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Och sändningarna från Juniorvinterspelen kan man i efterhand se här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Fler foton kommer.

Publicerad: 2014-12-02

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se