Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Ny förbundskapten: David Le Dantec

Tvåfaldig världsmästare och trefaldig fransk mästare som coachat sitt klubblag till två segrar i Europacupen. Så kan man beskriva Sveriges nya förbundskapten – David Le Dantec, som under Fyrlingen gör sitt första Sverigebesök i den nya rollen.

Nu är det klart vem som blir Sveriges nya förbundskapten – och att det blir den i särklass mest välmeriterade förbundskapten vi någonsin har haft.
David Le Dantec var 23 år när han första gången vann VM, 1995. Året därpå försvarade han, tillsammans med Philippe Quintais och Philippe Suchaud, titeln.
Redan som 19-åring – och som 20-åring – hade han vunnit franska mästerskapen i singel och därmed visat att han förtjänade en plats i det franska landslaget. Så sent som för två år sedan vann han franska mästerskapen igen – den här gången i trippel, med lagkamraterna Claudy Weibel och Stéphane Le Bourgeois.


En 23-årig David Le Dantec har just vunnit sitt första VM-guld. Med Quintais och Suchaud.

Välmeriterad som både spelare och coach
Att han är en skicklig boulespelare behöver man alltså inte betvivla. Det finns heller ingen större anledning att ifrågasätta hans kvaliteter som coach – han har i den rollen tagit sin klubb, RP Metz, till två segrar i Europacupen, 2012 och 2013.
Inför innevarande år lämnade han över ledaransvaret till en klubbkamrat och Metz fick nöja sig med en tredjeplats.
David har också fungerat som rådgivare åt det belgiska damlandslaget, då EM spelades i Belgien (och Sverige kom trea medan Belgien slutade femma) samt året efter det (en ny femteplats för Belgien).

Kommer till Fyrlingen i januari
Under det kommande året kommer David att besöka Sverige ett antal gånger. Den allra första redan i samband med Fyrlingen. Då kommer han dels få en möjlighet att observera såväl en stor svensk tävling och få en bild av den allmänna nivån på det svenska spelet, dels en chans att identifiera särskilda spelare som gör honom nyfiken.
Den som inte redan är anmäld till Fyrlingen, men som känner sig villig att göra en landslagssatsning de kommande åren ska inte känna sig det minsta orolig för att missa sina chanser. David är mycket väl medveten om att beskedet om hans tillträde kommer först nu och att anmälningstiden till tävlingen redan passerat. Fyrlingen kommer inte att vara det enda observationstillfället.
Dessutom har arrangören en ledig plats för ett inbjudningslag, som kan fyllas med hugade landslagsaspiranter – är det alltså på det viset att man tror sig platsa i landslaget 2015 kan man anmäla sitt intresse för en plats i den kvartetten genom att skicka ett mejl till Herman Thorell.

Flera landslagssamlingar i Sverige
Framför allt kommer David under sitt första besök att samtala med förbundsrepresentanter om det kommande arbetet. Utformningen av detaljerna i den nya landslagsorganisationen återstår nämligen och kommer att göras i samarbete med David Le Dantec.
Klart är att det blir en modell som kommer att påminna om den danska. Där David alltså blir Sveriges motsvarighet till Danmarks Pascal Verbregue. Han kommer att vara förbundskapten för såväl herr- som damlandslaget och han kommer att besöka Sverige ett antal gånger under det kommande året. För att observera vid några utvalda tävlingar och för att hålla i sammankomster av två olika typer.
En första samling kommer också att i första hand handla om observation och om att bekanta sig med spelarna. De spelare som aspirerar på en plats i landslaget kommer att få spela med och mot varandra så att David kan utvärdera såväl den allmänna nivån som den hos enskilda spelare.
Den samlingen kommer att följas av ytterligare två där de båda landslagen får mer konkret träning genom övningar och spel, och där det finns utrymme också för individuella pass.

Minst 12 personer i varje landslag
Under dessa sammankomster kommer det att beredas plats också för ett antal spelare i U23-klassen, men David kommer inte att ha huvudansvaret för U23-landslagen.
Under den första etappen av U23-EM, i mars, blir det Albin Plantin som följer med damerna och Henri von Eggers Patron som följer med herrarna – det blir också de båda som gör uttagningarna av respektive lag.
Eftersom det redan är klart och eftersom truppen till Singel-VM redan är klar finns det fortfarande tid att få resten av landslagsorganisationen på plats.
Klart är att trupperna kommer omfatta minst 12 personer per klass.
– Landslagen ska vara aktiva hela året och inte bara ställas upp vid mästerskap. De ska bestå av en grupp spelare, varav somliga kommer att bli uttagna att representera vid nationella tävlingar, några vid internationella tävlingar – i till exempel Danmark, Tyskland eller Frankrike – och några vid VM och EM, säger David Le Dantec själv och fortsätter:
– Landslagen ska vara dynamiska i det avseendet att spelare som ännu inte ingår i truppen men visar fina prestationer kan integreras när som helst. Dörrarna är aldrig stängda.
Någon sorts kontrakt, som visar vad spelarna förbinder sig att göra och bidra med – liksom vad de då kan förvänta sig att få i gengäld, ska upprättas.

Assistenter på hemmaplan
Klart är också att David vill arbeta tillsammans med en liten grupp människor som här hemma i Sverige bistår med olika saker – som att hålla kontakten med spelarna, observera deras prestationer mellan Davids besök, delta i diskussioner med David och komma med synpunkter på träningsscheman samt uppmärksamma honom på eventuella problem eller särskilda omständigheter. Ett par av de personerna ska helst också kunna fungera som assisterande coacher och följa med ett landslag på enskilda uppdrag.


Franska mästare i trippel 2012: Le Bourgeois, Weibel och Le Dantec.

Davids kontrakt sträcker sig till att börja med över det kommande året, 2015 – för att båda parter ska kunna utvärdera hur samarbetet fungerar innan man går vidare – men ambitionen är att han ska fortsätta i ytterligare minst två år.
Han betonar också själv att man inte kan förvänta sig några tydliga resultat redan under det första året.
– Alla – styrelsen, coacherna, spelarna – måste inse att alla parter behöver anstränga sig och att det antagligen kommer att ta lite tid innan resultatet av dessa ansträngningar syns. Det vore orealistiskt att förvänta sig några större resultatmässiga skillnader under det första året, men vi kan förvänta oss tydligare resultat under år två, säger han.

"Som att vinna VM-guld!"
Svenska Bouleförbundets ordförande, Ingela Eriksson, är införstådd med att den nya satsningen ställer krav på alla inblandade.
– Det kommer att kräva massor av oss som förbund när vi får hit ett proffs som Le Dantec – på hjälptränare och en massa annat. Men framför allt kommer det att kräva en seriös satsning av alla de spelare som verkligen vill, säger hon.
Att hon tycker att det är värt det och är nöjd med att få skriva kontrakt med David Le Dantec råder det inget tvivel om.
– Att se honom spela är en fröjd. Att se honom coacha och läsa spelet är banne mig något helt extra. När jag dessutom läser hans CV och hans första utkast för landslagsplan blir jag ännu mer imponerad. Att få David le Dantec som kapten för vårt dam- och herrlandslag är för mig som att vinna VM-guld.

Seriös och långsiktig satsning
Blir det ett dyrköpt VM-guld, skulle den kritiske kunna fråga sig.
– Det är klart att det kostar, men kostnaderna för förbundskaptenen kommer inte att bli större än de är idag. I och med att vi breddar truppen och involverar fler spelare ökar de totala kostnaderna något, men vi ser det som en långsiktig investering och den har vi råd med, säger Ingela och fortsätter:
– Vi plockar inte hit en av världens bästa spelare och coacher för någonting annat än en riktigt seriös satsning. Vi ska ta oss tillbaka till att vara bäst i Norden och radikalt klättra på den europeiska och internationella rankinglistan, både på dam- och herrsidan.

Övertygad om svensk potential
Svenska Bouleförbundet och David Le Dantec har nu påbörjat arbetet med att rita upp riktlinjer och detaljer för den nya landslagsorganisationen och så snart ett färdigt regelverk eller organisationsschema finns kommer det naturligtvis att beskrivas här på hemsidan.
– Mitt mål är att få en långsiktig struktur och ett hållbart arbetssätt runt landslagen på plats, att dela med mig av mina erfarenheter – som coach och spelare – till såväl de assisterande coacherna som till spelarna, att få dem att växa och bli mer konkurrenskraftiga på den internationella arenan, säger David, innan han fortsätter:
– Jag är övertygad om – och har redan flera gånger fått bevis på – den svenska potentialen. Och det är anledningen till att jag vill ta mig an den här utmaningen.

Publicerad: 2014-12-12

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se