Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Årets spelare, junior och stora insats

Vid sitt sista möte för i år utsåg förbundsstyrelsen 2014 års spelare, junior och stora insats för svensk boule. Utmärkelserna går i tur och ordning till: Anders Csapó, Cajsa Qvarnström och Luleå Bouleklubb.

Av reaktionerna att döma blev samtliga stipendiater ganska tagna av beskedet när förbundsordförande Ingela Eriksson ringde upp för att berätta att de utsetts till 2014 års stipendiater till prins Bertils minne Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Stolt Luleordförande
Rolf Westergaard, ordförande i Luleå BK, berättar att ”håren på bena bara reste sig” när han fick telefonsamtalet som avslöjade att hans förening gjort årets stora insats för svensk boule.
Det är förstås årets Veteran-EM som gör att Luleå BK får stipendiet på 10.000 kronor.
Luleå Bouleklubb har med sitt oförglömliga arrangemang av veteran-EM en gång för alla placerat Luleå på petanque-kartan”, heter det i motiveringen.
Det är andra gången någonsin utmärkelsen går till en förening. (Den första var när GBS Kuling fick stipendiet 2006.) Och den kom som en överraskning för Rolf Westergaard.
– Jag hade tänkt att det räckte med alla lovord vi hade fått från ordföranden – både på plats och i efterhand, personligen och via hemsidan, säger han och fortsätter:
– Men det här var väldigt välkommet. Mycket roligt. Vi är superstolta.

Rolf är glad över att ha fått visa att ”vi kan, även här uppe”.
Kanske kan det på sikt bidra till att fler boulespelare tar sig norröver. Till att avståndet mellan södra och norra Sverige minskar – också i norrgående riktning. Hur långt det är beror nämligen på åt vilket håll man åker, har Rolf märkt.
– Vi tycker ju inte att det är så långt egentligen. En flygbiljett hit eller härifrån kostar inte mycket mer än en biljett mellan Stockholm och Malmö. Och resan tar en timme.
För de som kommer nedifrån kan det ändå upplevas som snudd på oöverkomligt.

Årets Veteran-EM gjorde de europeiska deltagarna hänförda av Luleå och norra Sverige i midsommartid.
Och Rolf är medveten om att arrangemanget var riktigt lyckat. Alla de presenter som överlämnades från de deltagande nationerna är tydliga tecken.
– Vi samlades och hade en gemensam öppning av alla presenterna, berättar han.
– Det var allt ifrån den minsta whiskyflaskan från Skottland till de mest fantastiska glaskreationer.
Nationsskyltar och flaggor från EM pryder fortfarande väggarna i Luleås boulehall.
– Allt kommer nog att få vara kvar tills vi får ett VM, säger Rolf och skrattar.
Nu ska ett minnesskåp också placeras på en väl vald plats i kafeterian – där alla presenter ska ställas ut till allmän beskådan.
Givetvis med plats för diplomet som visar att Luleå BK stått för årets insats för svensk boule.

Årets spelare – Anders Csapó
”Under 2014 hände det som många väntat på.
Anders Csapó visade att han, förutom att vara en mycket duktig allroundspelare, är en riktig vinnare.
De goda resultaten återspeglas i rankinglistan där Anders legat i topp större delen av året.
Utöver att vara en mycket duktig spelare är Anders ett föredöme på banan med sitt uppträdande mot såväl med- som motspelare och domare.
Anders Csapó är därmed en god ambassadör för petanque-sporten.”


Årets junior – Cajsa Qvarnström

Cajsa har de senaste tre åren utvecklats till att bli en av våra mest lovade damspelare. Redan som junior har hon hunnit representera juniorlandslaget i både VM och EM samt att dessutom spela ett VM med damlandslaget.
Cajsa har också i år, förutom flera SM-guld på juniorsidan, tagit sitt första SM-guld i damklassen när hon vann årets precisionsskytte.
I landslaget har Cajsa varit en lojal lagspelare. Hon har under båda sina mästerskap i juniorklassen varit en av de stabilare spelarna när hon gått som läggare. I årets EM, som avslutades med den fantastiska matchen mot Italie,n tog Cajsa på sig lagets ledarroll och gjorde det på ett fantastiskt sätt.  Som person är Cajsa lättsam vilket gör att hon kan spela med de flesta.
Vi kommer att fortsätta följa Cajsas utveckling i boulen och hoppas att hennes eget intresse kvarstår. Tillsammans med några av de duktiga damspelare som finns och eventuellt är på väg upp skulle Cajsa kunna bli en viktig pusselbit för internationella framgångar på damsidan under flera år framöver. 

Publicerad: 2014-12-23

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se