Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Italienare vann årets Fyrling

Fjolårsmästarna tog sig hela vägen till final, men väl där fick de se sig besegrade av de båda påhälsande italienska landslagsspelarna, Diego Rizzi och Saverio Amormino, tillsammans med svenskarna Joachim Andersson och Kristian Eklund.

Helgen i Borås bjöd på riktigt mycket bra spel. Trots att tävlingen vänder sig till alla, såväl elitspelare som breddspelare, blev det gott om högkvalitativ petanque. Som vanligt sorterades spelarna under lördagen in i fyra olika slutspel, så att man under söndagen får möta lag som ligger på samma nivå som det egna.

Spännande kamp om A-platsen
Matchen mellan Thuresson/Wiede/Löf/Sele och Andrianavalona/Hallberg/Patron/von Eggers Patron blev en riktigt spännande historia – om än märklig. Lilleflyttarna i trippeln var ovanligt många och Halmstadsspelarna kunde inte känna sig säkra på att plocka poäng förrän sista klotet var kastat – även när det såg ut som om de skulle kunna ta hem säkra poäng rörde sig lillen gärna mot motståndarnas kulor.
Till slut vann Halmstad i alla fall mötet och Pablo Patrons lag fick fortsätta i B-slutspelet.


Madagasken Andrianavalona och Pablo Patron fick nöja sig med B-slutspel.

Göteborgare överraskade
För den största skrällen svarade D.E. La Boules Stenberg/Trogen/Trogen/Widing. De besegrade det tredjeseedade laget Dithmar/Erlendsen/Sele, tog deras plats i A-sluspelet och förpassade de danska landslagsspelarna till B-slutspelet.
Varken danskarna eller lag Patron lyckades senare vinna den namnkunniga B-turneringen. Båda försvann efter semifinalerna och segrade gjorde istället Lindomelaget (med en touch av Åstorp) Anesten/Finné/Petersson/Möller.

Svensk-italiensk seger
Ett annat spännande möte var det som under söndagen spelades mellan de regerande mästarna – Csapó/Johansson/Nilsson/Plantin – och Aden/Gillan/Köhalmi/Strandberg. Rickard Nilsson spelade helt lysande och även om många av de andra spelarna höll nästan samma toppklass gick det till slut inte att stoppa fjolårssegrarna som tog sig till final. Där de – inte oväntat – fick möta de båda italienska landslagsspelarna Rizzi och Amormino som ingick i Joachim Anderssons och Kristian Eklunds lag.
Den matchen kunde mångfaldige mästaren Albin Plantin och hans mannar inte vinna.
– Rizzi sköt sjukt bra, konstaterar Plantin, som inte låter alltför missnöjd med andraplatsen.


Fjolårsmästarna blev tvåor i år.

Borås imponerade på Le Dantec
En mycket nöjd Boråsgäst kunde man finna i nye förbundskaptenen David Le Dantec. Under både lördagen och söndagen var han i hallen, som han tyckte var finare än så gott som alla boulodromer i Belgien.
Även arrangemanget berömde han rejält. Att man höll tiderna och hann med att spela så pass många matcher på så pass kort tid imponerade på honom.
– Som en jämförelse spelade min fru igår en tävling i Belgien som började strax efter lunch. De spelade fyra matcher och var inte färdiga förrän efter midnatt – de arrangörerna hade kunnat lära sig av dem i Borås…

Ger Jessica goda VM-chanser
Dessutom gillade David vad han såg av de svenska spelarna och i boulehallen fanns det, enligt honom, stor potential.
– Även om jag också ser sådant man behöver jobba med. Inte minst läggspelet. Också bland de riktigt skickliga spelarna ser man att ganska enkla poäng missas.
David konstaterade att Jessica Johansson har goda chanser i Singel-VM om tre veckor.
– Hon är helt klart en toppspelare.
I övrigt var den nye förbundskaptenen ganska försiktig med kommentarer på personnivå.


Sveriges nya förbundskapten, David Le Dantec, följde noga spelet.

Förbundskapten på rätt plats
Om någon månad eller så räknar förbundskaptenen med att kunna presentera ett upplägg för säsongen och det blir antagligen kring samma tidpunkt som vi får reda på vilka spelare som kommer att ingå i de första landslagstrupperna. David är emellertid noga med att ständigt poängtera att dörrarna till landslaget alltid kommer att vara öppna och att den spelare som gör riktigt bra ifrån sig kommer att inkluderas även om han eller hon inte är med från början.
– Jag ångrar verkligen inte att jag antog den här utmaningen. Tvärtom känner jag mig efter den här helgen övertygad om att jag fattat rätt beslut och om att de svenska spelarna har stor potential, säger David.

Publicerad: 2015-01-07

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se