Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Danskt silver i första världscupen

När världscupen för damer för första gången arrangerades i Frankrike blev det Thailand som vann - tätt följda av Danmark. Det franska landslaget slutade sist.

Åtta inbjudna landslag gjorde upp om segern när Världscupen för damer arrangerades för första gången. Fyra europeiska, två asiatiska och två afrikanska. Tanken var egentligen att det skulle vara tre asiatiska lag, men Vietnam lämnade återbud i sista minuten och ersattes av Belgien. (Varför det blev just belgarna och inte de regerande Europamästarna från Spanien, som inte fanns med i startfältet, är än så länge oklart.)

Belgien och Frankrike förlorade båda sina inledande möten och det stod redan före sista gruppspelsronden klart att inget av de lagen skulle nå semifinalerna.
Senare besegrade Belgiens landslag det franska (bestående av Audrey Bandiera, Ludovine D'Isidoro, Sandrine Herlem och Anna Maillard) i mötet om sjundeplatsen och det är lätt att föreställa sig den franske sportchefen Jean-Yves Peronnets missnöjda uppsyn.

Danmarks landslag - Mia Carlsson, Line Mie Hjorth, Maria Saxild-Laursen och Camilla Svensson - var däremot, efter segrar över Tunisien och Belgien, redan klara för semi och förlusten mot Thailand i gruppens sista möte innebar endast att de skulle tvingas möta vinnaren i den andra gruppen.
Det blev Madagaskar som vann den, före Malaysia - som därmed fick möta Thailand i sin semifinal.
Därmed stod det också klart att Danmark skulle bli det bästa europeiska laget i turneringen. (Övriga europeiska lag slutade på de lägsta placeringarna, 6-8.) 

Varje möte avgjordes genom att de båda landslagen först möttes i två dubblar, därefter i en trippel. Eftersom varje dubbelseger gav en poäng och trippelsegern två kunde mötet därefter vara oavgjort. Och då tillämpades ett ovanligt tillvägagångssätt för att kora det segrande laget - en representant för vardera landslaget fick möta varandra i en skytterond (ett skott på varje station i VM-skyttet från sju meters avstånd). Laget med den segrande skytten vann mötet.

Danmark förlorade båda dubblarna i semifinalen mot Madagaskar. Men vann trippeln med 13-1. Och när Maria Saxild-Laursen därpå gick segrande ur skyttestriden stod det klart att Danmark tagit sig till final.
Malaysia hade också förlorat de båda inledande dubblarna i sin semifinal och hängde med till 11-11 i trippeln, innan Thailand tog hem även den.
Ännu ett möte med Thailand väntade alltså för danskarna. Den här gången i final.

På nytt förlorade Danmark de båda dubblarna (8-13, 8-13) och var pressade att vinna trippeln. Den här gången lyckades det inte. Matchen slutade 4-13 och Thailand (Nantawan Fueangsanit, Aumpawan Suwannaphruk, Thongsri Thamakord och Phantipha Wongchuvej) är vinnare av den första Världscupen.
Med Danmark som synnerligen god tvåa. 

Publicerad: 2015-01-09

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se