Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Jensin kan ta plats i FIPJP

Vid fjolårets kongress lämnade danske Flemming Jensin över den europeiska ordförandeklubban till Mike Pegg, Storbritannien. Vid årets internationella kongress kan den förre CEP-ordföranden väljas in i FIPJP:s styrelse.

Fem nya ledamöter ska väljas in i styrelsen för det internationella bouleförbundet, FIPJP, vid kongressen i Nice. Kongressen flyttades dit sedan 2014 års VM på Tahiti – där kongressen egentligen skulle hållits – blivit skjutet på framtiden.
Fyra av de ledamöter vars mandatperiod tagit slut ställer upp för omval: Belgiens Reinold Borré, Tjeckiens Karel Dohnal, Tunisiens Lassaâd Eddhif och Italiens Claudio Mamino. Danmarks Lotte Büchert gör det däremot inte.

Büchert lämnar sin post – öppnar för ny dansk
Någon ny kvinna som kan fylla hennes stol finns inte bland årets kandidater. Däremot en ny dansk – Flemming Jensin, den tidigare ordföranden för det europeiska förbundet, CEP. Flemming var med och grundade CEP 1999 och är den som suttit längst tid på ordförandeposten där – tio år (2004-2014). Han har också mottagit Svenska Bouleförbundets hedersmedalj.

Afrikaner och européer slåss om platserna
Ytterligare en europé och två afrikaner finns nominerade till årets styrelseval: Luxemburgs Gérard Schneider, Marockos Mahmoud Archane och Ibrahim Bachar från Tchad.
Fem av dessa åtta ska alltså ta plats i FIPJP:s styrelse efter kongressen i Nice, som i övrigt lär handla en del om det uppskjutna världsmästerskapets efterspel. Så sent som häromdagen kom en skrivelse från det spanska förbundets ordförande, Hortensia Hermida Torres, som krävde full återbetalning av alla de pengar som erlagts för deltagande i mästerskapet som aldrig blev av.

Spansk VM-protest
”Vi blev mycket förvånade när resebyrån bara ville betala tillbaka delar av summan och tog ut en straffavgift på 100 euro per person, trots att felet inte var vårt.
Förvåningen blev till vrede när vi bad organisationskommittén att få tillbaka pengarna för hotell och måltider och vi fick svaret att de inte kunde göra det eftersom pengarna redan gått till hotellen som behåller dem som garanti för vårt deltagande i de världsmästerskap som, enligt vad som påstås, ska hållas på Tahiti 2015”, skriver den spanska ordföranden i sitt brev, och fortsätter:
”Det spanska förbundet anmälde sitt deltagande i VM 2014 och det spanska förbundet kommer att besluta huruvida det ska delta i VM 2015, om det då hålls ett VM på Tahiti, men fram till dess ska pengarna finnas på vårt bankkonto och inte på ett konto som tillhör organisationskommittén eller hotellen.
Vi vill därför framföra starkast möjliga protest och åter igen begära återbetalning av HELA DEN SUMMA VI HAR BETALAT för ett världsmästerskap som har ställts in”.
Hon avslutar med att berättat att det spanska förbundet inte kommer att tveka att vidta rättsliga åtgärder om det finner sådana nödvändiga.

Missnöjet pyr inför kongressen
Spanska förbundet går därmed på samma linje som tidigare de skandinaviska länderna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – en linje som backats upp av flera andra nationer. Missnöjet med hur fjolårets VM har hanterats verkar bli större och större – något som den nuvarande FIPJP-styrelsen lär behöva hantera under kongressen den 23 januari.

Publicerad: 2015-01-12

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se