Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Inget NM 2015

Det blir inga Nordiska Mästerskap 2015. Kostnaden för de Nordiska Mästerskapen har de senaste åren skjutit i höjden och när fler och fler nya mästerskap införs måste nya prioriteringar göras, menar Svenska Bouleförbundets styrelse.

Årets NM skulle ha spelats i Hamina, Finland, i augusti. Men så kommer det inte att bli. Det svenska förbundet menar att de Nordiska Mästerskapen numera kostar mer än vad de smakar.
– Vad får vi egentligen ut av NM, frågar sig förbundsordförande Ingela Eriksson och besvarar själv frågan:
– Inte tillräckligt mycket i förhållande till kostnaden.

Spelarunderlag saknas i Norge och Finland 
Kostnaden för NM uppgår till ungefär 150 000 kronor. En inte oansenlig summa. De senaste åren har de nordiska länderna skickat två herrlandslag, två damlandslag och två juniorlandslag vardera för att göra upp om vilken boulenation som är Nordens främsta. Det ena herr- och det ena damlaget ska bestå av U23-spelare.
Tanken har i alla fall varit att det är så det ska se ut.
I praktiken är det emellertid bara Sverige och Danmark som kunnat uppfylla den idén. Varken Norge eller Finland har haft några juniorlag att komma med. Inte heller några U23-spelare.
Man måste då, menar SBF:s styrelse, fråga sig om det verkligen innebär en tillräckligt utvecklande utmaning för de svenska spelarna för att motivera den höga kostnaden.
Den svenska förbundsstyrelsen har kommit fram till att så inte är fallet.


NM-truppen 2011.

Veteranerna till Masters istället
I år skulle de olika ländernas veteranlandslag för första gången ha deltagit i NM tillsammans med de övriga klasserna. Så blir det nu alltså inte.
Istället kommer det veteranlag som vinner det svenska landslagskvalet att få åka till Nice i Frankrike för att där delta i The European Masters Games – en tävling som hålls var fjärde år och de tio första dagarna i oktober arrangeras för tredje gången.

Fler internationella mästerskap
Det internationella förbundet, FIPJP, har från och med i år inrättat ett VM i singel. Diskussioner om att också inrätta internationella mästerskap i dubbel och mixtrippel är ganska långt gångna.
– Det tenderar att bli fler och fler internationella mästerskap. Så länge vi inte samtidigt får mera pengar måste vi dra ner någonstans, säger Ingela Eriksson.

Nordiskt möte om en vecka
Svenskarna är inte ensamma om insikten att kostnaderna för NM blivit större än vad som kan motiveras. Det danska förbundet föreslog i höstas ett nytt upplägg där varje NM skulle spelas i Göteborg för att på så vis minska resekostnaderna.
I samband med Singel-VM i Nice om en vecka kommer de nordiska förbundens representanter att ha ett möte för att diskutera de nordiska mästerskapens framtid. Så mycket som att NM inte kommer att spelas i sin nuvarande form 2015 är emellertid klart redan nu.
– Det är trist, men ett nödvändigt beslut, menar Ingela Eriksson. 

Publicerad: 2015-01-16

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se