Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Nu spelas världens första Singel-VM

I helgen ska världens bästa singelspelare koras. För första gången någonsin. En herre och en dam kommer på söndag kväll att kunna kalla sig världens bästa boulespelare. Anders Csapó och Jessica Johansson är de svenskar som har chansen.

Anders Csapó Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har redan lämnat Göteborg för att ta sig till Nice i Frankrike där Singel-VM avgörs under helgen.
Han kommer att ställas mot spelare som Frankrikes Dylan Rocher – den förhållandevis unge spelare som av många anses vara världens just nu bästa. Rocher vann också förra årets ”försöks-VM”. I detta inofficiella världsmästerskap möttes uteslutande manliga singelspelare från 31 inbjudna nationer – för att testa förutsättningarna för ett officiellt och fullskaligt Singel-VM.
Då slutade Sveriges representant Rickard Nilsson på andra plats efter att ha lyckats ta sig hela vägen till den final där Rocher var honom övermäktig.

Stenhård konkurrens
I år kommer 49 herrar att göra upp om titeln och, förutom Rocher, tävlar vår svenske singelmästare Anders mot den thailändske juniorvärldsmästaren (i såväl trippel som skytte) Tanakorn Saeng-Kaew, den sengalesiske före detta världsmästaren – och världsrekordinnehavaren – i skytte, François N’diaye, den tyske representanten Toufik Faci, som slutade trea bakom Rickard i fjol, den före detta världsmästaren Claudy Weibel från Belgien, italienaren Diego Rizzi – för att bara nämna några av de största förhandsfavoriterna.
I går berättade Anders för radions Stefan Livh Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. om sina förberedelser.

Final mot Spanien?
Jessica Johansson Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. tävlar i damklassen – som omfattar 40 spelare – och är en av de med längst meritlista. Som före detta europamästare, världstrea och världsrekordinnehavare (skytte) är hon förmodligen en av de motståndare de flesta andra fruktar. Men det finns förstås fler och konkurrensen är lika tuff här.
Jessica har själv optimistiskt förutspått att hon i finalen kommer att möta Yolanda Matarranz, Spaniens regerande europamästare – i både trippel och skytte. Enligt samma tips försvinner världsmästaren Nantawan Fuangsanit, Thailand, i semifinal.
Vem den fjärde medaljören blir har Jessica inte siat om. Men hon tror inte att det blir ytterligare en asiat. Därmed skulle representanterna från Mongoliet, Israel, Pakistan, Armenien och Malaysia inte få beträda pallen.


Jessica Johansson.
– Spontant tänker jag nog Tunisien, säger Jessica efter lite betänketid.
Mouna Beji var med och vann den förra världsmästartiteln åt Tunisien (2011) och bronsmedaljen sist, 2013.
Men Jessica betonar att alltsammans bara är gissningar.

Tveksam nationalitetsbeteckning
Representanten från Armenien har förresten redan orsakat en del upprörda känslor. Lucie Rousseaux är nämligen Dylan Rochers franska flickvän och inte någon armenisk invånare.
Frankrikes Audrey Bandiera, som förlorade skyttefinalen mot Matarranz i EM och VM-finalen mot Thailand, bör också nämnas bland dem med goda chanser. Liksom den rutinerade kanadensiskan Maryse Bergeron och Simona Bagala, som vunnit de italienska singelmästerskapen inte mindre än elva gånger – senast nu 2014.

Kan och ska vinna
Sveriges nya förbundskapten, fransmannen David Le Dantec, har sagt att Jessica har goda chanser att nå hur långt som helst.
– Hon är definitivt ett av toppnamnen. Om hon hör till topp-tre eller topp-fem är svårt att säga och spelar egentligen ingen roll. Faktorer som lottning och tur spelar alltid in när man väl är på plats, men om hon bara tror på sig själv – vilket hon har all anledning att göra – skulle hon kunna lyckas gå hur långt som helst.
Själv säger Jessica att hon är väl förberedd.
– Jag har tränat mer än på flera år. Både mängdträning och singelmatcher mot bland andra Jocke, Anders, Simon, Jonas och Rille. Men även jobbat lite mentalt med att försöka visualisera och försöka intala mig själv att jag kan och ska vinna.

Följ Singel-VM
Världsmästerskapen ska sändas live på webben Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Vi kommer också att rapportera via vår Facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
De båda klasserna spelas parallellt och startar på fredag morgon klockan åtta enligt schemat – som dock har en tendens att förändras längs mästerskapens gång.
Damerna spelar fyra omgångar schweizisk monrad, herrarna fem. De åtta spelare som efter det ligger i topp är klara för lördagens sextondelsfinaler. De sexton därpå följande spelarna möts på lördag morgon i en match om de resterande slutspelsplatserna.
Spelet fortsätter på lördagen fram till och med semifinal för damernas del, till och med kvartsfinal för herrarnas. Och så avgörs det hela på söndagen.
På fredagskvällen håller FIPJP också sin kongress Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – då en ny styrelse ska väljas och frågetecknen kring VM eventuellt rätas ut.
Håll ögonen på vår Facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för senaste nytt.

Publicerad: 2015-01-21

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se