Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

FIPJP:s kongress – en fyra timmar lång fars

FIPJP:s kongress blev som väntat en uppvisning i dålig demokratisk organisation. Efter fyra timmar hade fem nya styrelseledamöter valts – dessvärre inte danske Flemming Jensin – och VM på Tahiti ställts in. Fortsättning följer på söndag.

Efter ett långt inledningsanförande av den franske ordföranden Claude Azéma – i vilket han återigen ondgjorde sig över att behöva bli kritiserad för den dåliga hanteringen av fjolårets VM på Tahiti (som skjutits upp till i år) – lämnade han över ordet till ordföranden för världsdelarnas respektive förbund.

Afrikas förbundsordförande förstör för alla
Asiens ordförande lämnade en kort och koncis rapport. Därpå kom den afrikanske ordföranden som, efter att inledningsvis förkunna att han hoppades kunna fatta sig lika kort, talade i nästan en timme.
Den store mannen från Benin, som alltid åtföljs av ett litet entourage med filmkameror och mikrofoner, fjäskade rejält för Azéma och riktade samtidigt viss kritik mot VM-organisationen och de europeiska förbunden.
CEP:s nyvalde ordförande Mike Pegg lämnade en rapport med berättigad kritik mot FIPJP, som inte betalat tillbaka pengarna som medlemsförbunden betalat för Tahiti-VM och som planerat att förlägga VM till helgen efter EM i Bulgarien.

Jensin blev inte invald
När rösterna räknats i valet av nya styrelseledamöter stod det klart att Claudio Mamino (Italien), Karel Dohnal (Tjeckien) och Reinold Borré (Belgien) valts om. Dessutom blev den forne CEP-ordföranden Gérard Schneider (Luxemburg) invald. Vilken den femte ledamoten skulle bli var inte avgjort, eftersom Flemming Jensin (Danmark) och Lassâad Eddhif (Tunisien) fått lika många röster.
Azéma, som inte gärna ser att Jensin blir invald i ”hans” styrelse, försökte då genomföra den andra röstomgången med alla återstående kandidater (ytterligare två). Sverige protesterade och förkunnade att de kandidater som redan röstats bort naturligtvis inte kunde väljas in. Efter att ha bläddrat i stadgarna gav Azéma efter för den svenska protesten.
Den afrikanske ordföranden begärde ordet och meddelade att det var med "stor bitterhet och besvikelse" han kunde konstatera att inga representanter från Afrika blivit valda.
Jensin fick sedan 17 röster mot tunisiske Eddhifs 25 och kommer därmed inte att ta plats i FIPJP:s styrelse, som den svenska delegationen hade hoppats.

VM på Tahiti definitivt inställt
Tahitis ordförande höll ett långt anförande för att förklara varför VM trots alla turer borde arrangeras på deras ö i oktober. Via Skype fanns en kvinna från Tahitis organisationskommitté med och hon förklarade att hon skulle titta på ”varje enskilt ärende” och försöka betala tillbaka alla pengar som medlemsförbunden har betalat för sin medverkan i det inställda mästerskapet.
Det hela var ganska farsartat.
Därefter fick varje förbund i tur och ordning svara på frågan om huruvida de ville åka till Tahiti för att spela VM helgen efter EM i Bulgarien. Tio länder svarade ja (däribland Frankrike och Holland), 37 svarade nej. Därmed står det klart att VM är helt inställt.
Tahiti kommer istället försöka få arrangemanget 2016. Övriga kandidater är Tchad, Marocko och Laos. Vilket förbund som får arrangemanget hann kongressen inte besluta. Klockan ett på natten förkunnade Azéma att kongressen återupptas på söndag kväll klockan 18.
Efter fyra timmar hade alltså ingenting annat hänt än att fem nya styrelseledamöter utsetts och ett världsmästerskap ställts in.

Publicerad: 2015-01-24

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se