Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Nappen assisterar Le Dantec

Lars ”Nappen” Ekroth blir assisterande coach i den nya landslagsorganisationen och kommer att jobba tillsammans med David Le Dantec och spelarna. En utmaning han ser fram emot.

Arbetet med det nya landslaget under forne världsmästaren David Le Dantec går vidare. Det är nu klart att Lars ”Nappen” Ekroth blir assisterande coach åt Le Dantec. Som sådan kommer han att ansvara för att hålla koll på de svenska spelarna i de större tävlingar David själv inte kan komma hit för att bevaka.
– Om någon kliver fram och gör extra bra ifrån sig kommer jag att rapportera det vidare. David är också noga med sådant som uppförande och hur laget fungerar, vilket jag tycker är bra – så det kommer jag också att titta på, berättar Nappen. 

Har coachat förr
Utöver spelarobservationer kommer Nappen i sitt uppdrag att följa med uttagna lag på tävlingar i utlandet.
Han har erfarenheter som coach – dels från boulesporten, där han under flera år coachat damerna i den egna klubben, Boo SK, och gjort det framgångsrikt, dels från fotbollen.
Han tränade Bleket och tog laget från den sjunde till den femte divisionen. Därefter fick han uppdrag som tränare för Gustavsberg i division tre.
– Boulen skiljer sig inte så mycket från någonting annat – det är ju själva kastandet bara. Men att coacha ett lag är ungefär samma och det känner jag mig inte orolig för, säger Nappen.
– Boulespelarna är väl mer individuella kanske. Man känner skillnad på dem som hållit på med lagidrott tidigare och dem som inte har det. Kommer man från lagidrott vet man att det kan vara avbytaren som ser till att laget vinner.

Lärorikt
Han ser fram emot sitt nya uppdrag.
– Jag tycker att det ska bli skitkul. Det handlar nog en del om att försöka få alla som är med att fatta att de är bra – även de som inte kommer att få lira VM eller EM. Givetvis kommer alla att tycka olika om vilka det ska vara. Men där är det Davids ord som gäller.
– Jag känner mig bekväm i situationen även om jag undrar lite över vad de rutinerade spelarna ska säga. Men jag ska ju inte lära dem att spela boule.
– Det känns roligt och utmanande. Och någonting lär jag väl lära mig själv också.
En annan sak Nappen ser som viktig är att få ihop hela det stora landslaget.
– Att se till att alla drar sitt strå till stacken. Det kan ibland kännas som att en del blir så irriterade när de inte blir uttagna att de nästan hoppas på att det ska gå dåligt för dem som har blivit det. Jag hoppas att det inte är så, men det kan kännas så. Och så får det inte vara.

Första samlingen i april
Nappen kommer till att börja med åka till finalomgången av Svenska Cupen Dam, för att observera de spelare som deltar där. Längre fram blir det bland annat Nordic Petanque Weekend som kommer att hamna i hans blickfång.
– De spelare som är landslagsaktuella ska också se till att hålla sig framme i tävlingar – visa att de tränar och att träningen ger resultat.
Under februari månad kommer uttagningarna till de större landslagstrupperna att äga rum. De som tackar ja till en plats kommer därefter att träffa Nappen tillsammans med David Le Dantec vid en första träningshelg den 11-12 april i Göteborg.
Spelare som inte är uttagna för medverkan den helgen kan mycket väl komma att få en förfrågan om att ingå i landslaget senare under säsongen.
– Landslagsdörrarna är öppna. Spelare som inte finns med på den första listan nu i februari kan till och med bli aktuella för spel i EM respektive VM under hösten. De uttagningarna kommer jag inte att göra förrän i sommar, säger David Le Dantec.

Frankrikeresor i sommar
Under sommaren kommer det också att göras flera landslagsresor till Frankrike. En mer exakt planering för dem kommer när kostnaderna för desamma har jämförts med budgeten.
Någon ytterligare coach kommer inte att tillsättas före träningshelgen i april, då Nappen och David träffas öga mot öga första gången och kan diskutera vilka kvaliteter som eventuellt skulle kunna berika truppen.

Publicerad: 2015-02-03

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se