Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Dags för de bästa damerna

Landets bästa damklubb ska utses i helgen. Vilka de åtta bästa i år är har redan klarnat, genom Svenska Cupens första omgångar. Huvudstaden står helt utan representanter i finalomgången.

Förra året vann Helsingborgsklubben BK Kärnan. Därmed är den direktkvalificerad till finalhelgen i Eskilstuna. Men välmeriterade landslagsspelaren Matilda Boström har lämnat klubben för Holland och finns till skillnad från i fjol inte med i laget. Hur allvarlig den förlusten är återstår att se.

Tre fjolårsfinalister
Förra månaden kvalificerade sig ytterligare sju föreningar till finalspelet: Sundsvalls Bouleklubb, Boulett BK (Västerås), 018 Petanque Sällskap (Uppsala), Lejonkulan PC (Linköping), Gothenburg Boule Bangers, Pomme de Pin (Borås) och Åstorps Björnboulare.
Av de klubbarna var det bara Sundsvall och Pomme de Pin som var med under finalhelgen förra året, då de slutade på en delad femteplats.

Boråsspelare på hemmaplan
Även om hon numera är bosatt i Borås, och spelar för Pomme de Pin, är Birgitta Thorell uppvuxen i Eskilstuna. Hon lämnade dock staden när hon var nio och har aldrig spelat boule där – inte heller under det år då hon flyttade hemifrån och återvände till staden. Så någon fördel av hemmabana kommer hon inte att ha.
– Nej, nej, jag visste inte vad boule var när jag bodde där, säger hon.
Möjligen skulle hon kunna få fördelen av en hejaklack, eftersom en del släktingar bor kvar.
– Brorsan, några farbröder och kusiner. Jag får väl passa på att kolla till mormors grav när jag är där också. Hittar gör jag i alla fall – det skulle väl vara den enda fördelen.

Boulett och Sundsvall skrämmer
Birgitta och hennes lagkamrater ser mycket fram emot helgen.
– Det är årets höjdpunkt, som vi ser det – damerna i klubben.
Pomme de Pins lag består utöver Birgitta av Annika Karlsson, Suzanne Almblad, Margit Dahlgren och Birgittas halvsyster Carina Stenborg, som bara spelat boule i sex månader.
– Ja, hon är ett nyförvärv men skötte sig riktigt bra under kvalet, då Margit var sjuk och inte kunde vara med, tycker hennes syster.
Under finalhelgen kommer det att bli svårare, tror Birigitta.
– Jag har tippat Boulett som vinnare redan från början. Sundsvall är också alltid farliga och det är dem jag är mest orolig för i vår grupp. De har en rutin som är svår att slå.
I gruppen ingår också Gotheburg Boule Bangers och Åstorps Björnboulare.
– De ska man heller aldrig förringa. Men har vi en bra dag kan vi gå hela vägen.
Målet är i första hand att ta sig vidare till söndagens spel – något klubben aldrig tidigare lyckats med.
– Men vi har varit med där och nosat varje gång vi har varit med i stort sett.
– Och om det inte blir vi själva som vinner blir det Boulett, tippar Birgitta.

Stockholm redan chanslöst
I Boulett BK spelar bland andra Eskilstunabon Therese Broberg som gjorde landslagsdebut i samband med fjolårets EM. Med vid EM var också Anna Theander, Gothenburg Boule Bangers.
De båda andra EM-spelarnas förening, Sibirien CP, lyckades inte kvalificera sig för finalhelgen. I likhet med alla andra Stockholmslag. Att Boo SK, med erkänt starka damer – och flera nyförvärv, är ett av dem förvånade nog många.

Resultaten av helgens matcher mellan de åtta klubbarna uppdateras löpande på våra resultatsidor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Dessutom visas livesändningar från Eskilstuna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på webben under hela helgen.

Publicerad: 2015-02-19

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se