Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Valberedningen vill byta ordförande

Valberedningen har presenterat sitt förslag till ny förbundsstyrelse. Där framgår det att nuvarande ordföranden, Ingela Eriksson, kommer att avgå i april. Men någon avskedsintervju blir det inte – ännu – eftersom det hela är mer komplicerat än så.

Inför helgen presenterade valberedningen sitt förslag Länk till annan webbplats. till ny förbundsstyrelse. Nuvarande ordföranden Ingela Eriksson ingår inte i det förslaget. Hon ”har avsagt sig omval som förbundsordförande”, meddelar valberedningen.
Men faktum är att hon stod till valberedningens förfogande och någon intervju i samband med hennes avgång blir det därför inte här – åtminstone inte än.

Ingela var beredd att fortsätta
När önskemålet om nomineringar skickades ut till förbundets medlemmar var beskedet att Ingela Eriksson inte ställde upp för omval på ordförandeposten.
– Det var vad jag sade till valberedningen i oktober. Jag trodde inte att jag skulle hinna med det uppdraget samtidigt som jag satt kvar i det europeiska bouleförbundets styrelse, berättar hon.
När nomineringstiden gick ut i januari meddelade valberedningen att de inte fått in enda nominering och att de inte kommit närmare en styrelse än när nomineringsperioden startade.
I januari hade det europeiska förbundet (CEP) också hunnit välja en ny styrelse och Ingela hunnit träffa den nytillträdde ordföranden, Mike Pegg, för att diskutera formerna för det fortsatta arbetet. Något som fick Ingela att tänka om.
– Jag insåg att det skulle vara görligt att både fortsätta som ledamot av CEP:s styrelse och som ordförande för SBF:s. Och meddelade valberedningen det.

Ingen förklaring från valberedningen
Men hon finns inte med i valberedningens förslag. Någon förklaring till varför har hon inte fått, säger Ingela.
Inte heller jag får någon alldeles tydlig förklaring när jag ringer upp valberedningens ordförande, Carina Janson.
– Vi har aldrig sagt till Ingela att hon inte har vårt förtroende, säger hon.
Enligt Carina är det alltså Ingela själv som sagt att hon inte vill ställa upp.
Samtidigt intygar hon att Ingela i januari meddelat att hon kan tänka sig att fortsätta som ordförande.
– Att det har blivit som det har blivit beror ju på det här velandet fram och tillbaka. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Carina.

”Inte riktigt seriöst”
Frågan om det var valberedningen som strök Ingelas namn från ordförandeposten eller om det var Ingela själv som gjorde det får dock inget tydligt svar.
– För mig känns det ju som att det internationella är viktigare för Ingela än vad det svenska förbundet är, säger Carina ändå.
Något tydligare är Bertil Tunje, ledamot av valberedningen.
– När Ingela meddelade att hon kunde fortsätta hade nomineringstiden gått ut, vi hade redan påbörjat vårt arbete och kommit långt. Vi var inte beredda att hoppa av den inslagna vägen.

Men i januari, efter det att nomineringstiden hade gått ut, meddelade ju valberedningens ordförande att inga nomineringar nått valberedningen och bad om att det via hemsidan på nytt skulle efterlysas namn – då var det kanske inte så konstigt om Ingela uppfattade det som att det vore bra att höra av sig med ett nytt besked?
– Det får stå för Carina. Egentligen är det hon som ska uttala sig. Jag har inte skött några kontakter med kandidater utan fått all information via andra, säger Bertil.

Han intygar i alla fall att valberedningen valde ett annat namn före den sittande ordförandens.
Det är väldigt ovanligt att en valberedning petar en sittande ordförande – förbundets medlemmar borde ha rätt att veta varför.
– Nja, men har man sagt nej får vi ju förhålla oss till det. Jag tycker inte att det är riktigt seriöst att senare komma med nya besked, säger Bertil.

Årsmötet får visa hur ordförandevalet ser ut
Kommer Ingela ändå att ställa upp i ordförandevalet vid förbundsmötet i april?
Den frågan får inte heller något tydligt svar.
– Jag har ju inte valberedningens förtroende – det är tydligt. Varför har jag som sagt inte koll på. Jag har inga problem med att vare sig fortsätta eller avstå – vad jag har problem med är att det inte går ärligt till, säger hon.
– Det är väl klart att jag gjort saker som inte tycks om, likväl som jag gjort saker som har varit bra under de år jag både varit ledamot och ordförande – det ingår liksom.
– Men ska en förändring göras får de gärna förklara vad det är som inte varit bra och vad de önskar förändrad färdriktning inom. Feedback är en oerhört viktig komponent i min egen och allas utveckling som både människa och ledare. Får jag den inte – hur ska jag då kunna utvecklas?

Publicerad: 2015-03-10

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se