Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Sverige dubbelt vidare

För första gången har båda de svenska U23-landslagen kvalificerat sig till finalhelgen. Damerna imponerade med bra spel i rätt lägen. Herrarna bör tacka sina lyckliga maskotar (England och Tyskland) för sitt avancemang.

Sverige är alltså klara för avancemang och finalspel i U23-EM:s båda klasser. Såväl damer som herrar slutade trea i sina respektive grupper och blir ett av de åtta lag som får vara med under finalhelgen i Holland i höst.

Fint spel i damsingeln
Inför sista speldagen, söndagen, var läget likartat för de båda lagen. Båda hade vunnit två möten och förlorat två.
Damerna fick se sig besegrade av Belgien med 3-0 i första mötet. Men i både trippeln och singeln var förlusterna marginella – och det svenska spelet lovade gott.
Första förlusten i trippeln mot England kom därför som något av en kalldusch – även den var knapp (två poängs skillnad) och man kunde frukta troll i det svenska spelet.
Men damerna vann dubbeln överlägset och Malin Sares höll ihop fint i singeln. Så det blev ändå en svensk mötesseger.

 

En av varje
Herrarna hade också fått stryk av Belgien. Ett storspelande Belgien. Skillnaderna var rejäla i både trippel och dubbel. Tobias Svensson skötte singelspelet med den äran. I nästa möte, med Monaco, fick han dock se sig besegrad. Vilket inte gjorde någonting eftersom Sverige enkelt hade kammat hem trippeln och därefter dubbeln.
1-1 för båda lagen efter första dagen således.

 

Pressade till vinst i sista
Dag två startade för damernas del i viss uppförsbacke. De hade egentligen velat kamma hem segrar i båda fredagsmötena, eftersom de slutade mot de förväntat tuffaste motståndarna – Spanien och Tyskland.
Och så blev de överkörda med 13-3 av Schweiz i trippeln…
Det skulle emellertid visa sig att det inte var någon fara. Seger i både dubbel och singel gav mötesvinst.
Mot Spanien ville det sig inte riktigt lika väl, sett till slutresultat. Malin vann än en gång singeln – och hade efter de båda speldagarna verkligen imponerat – men i de båda andra matcherna blev det svenska förluster.

Därmed var svenskarna pressade att besegra Tyskland i det sista mötet, på söndagen.

 

Mer bra singelspel
Herrarna hade under tiden – precis som väntat – slagit England rejält i trippeln. Men också tämligen chanslöst förlorat dubbeln. Allt var upp till Tobias Svensson. Som till slut – och till övrigas stora lättnad – lyckades bärga singelsegern med 13-12 och rädda Sverige kvar i leken.
Mot Tyskland blev det däremot tre förluster och Sverige gick in i sista speldagen med press att vinna mot Danmark, samtidigt som de hoppades på en tysk seger mot Monaco.

 

Sverige vidare med ett nödrop
Senare visade det sig att svenske förbundskaptenen, Henri von Eggers Patron, hade fått felaktig information och att det egentligen räckte med att antingen Sverige eller Tyskland vann. Och tyskarna, vars mitt-/singelspelare, Robin Stentenbach, verkligen imponerade under helgen, vann rätt komfortabelt.
Då var Sverige redan klara för tredjeplatsen tack vare vinsten över Monaco – men det visste de inte om och de förlorade mot Danmark. Först sedan förlusten var ett faktum började Willam Silfverberg och Simon Åkesson spela på rätt nivå i den återstående dubbeln. Därefter visade det sig att herrarna hade turen att gå vidare med två vinster av fem.

 

Bländande läggspel från damerna
Damerna spelade bragdboule. Trippeln mot Tyskland räknades hem – möjligen tack vare bytet där tidigare förstaläggaren Noon Geffenblad blev skytt, medan Malin Sares gick som mittspelare – och i dubbeln spelade Cajsa Qvarnström och Jessica Karlsson glimrande läggspel. Tyskland var utslaget. Spanien, Belgien och Sverige vidare.

 

Kunde lika gärna spelat utomhus
Boulehallen var en stor marknadsplats med tak och väggar, men utan värme. Det var kallt som i ett kylskåp och det påverkade naturligtvis spelet, som överlag var sämre än det skulle. Fast fullt förklarligt, alltså – med tanke på att spelarna var stela som glasspinnar.
Gruset var uthällt direkt på asfalten, men relativt hårt packat – så genomslagen var varken särskilt många eller särskilt allvarliga. Sköt man med hög båge hoppade korta skott över målkulorna, sköt man flackt träffade man så länge man var rak.
Vi som satt och tittade fick ha femdubbla lager kläder på oss för att inte förgås av kyla. Inte riktigt vad vi hade väntat oss av Spanien.

 

Klara problem med skyttet
Det svenska skyttet lämnade en hel del övrigt att önska. Både på damernas och herrarnas planhalvor. Men damerna kompenserade med riktigt fint läggspel – och Jessica Karlsson sköt klart godkänt med tanke på att det var hennes första mästerskap någonsin.
Vad Simon Åkesson och William Silfverberg sysslade med är mer oklart. Att de svenskarna herrarna tog sig vidare berodde visserligen på att de slog Monaco, men också på att tyskarna gjorde det – och på att engelsmännen slog danskarna.
Deras avancemang kändes inte alldeles välförtjänt och en rejäl uppryckning krävs i finalspelet om de inte ska sluta sist.

 

Final i oktober
Bäst var det svenska singelspelet och såväl Malin Sares som Tobias Svensson ska ha en särskild eloge för sitt sätt att sköta det.
Och oavsett tillvägagångssätt kvarstår faktum: Sverige är vidare gånger två och har alla chanser i Holland den 16-18 oktober.

Vidare till finalspelet:
Damer: Belgien, Spanien, Sverige, Italien, Turkiet, Danmark.
Herrar: Spanien, Italien, Luxemburg, Belgien, Tyskland, Sverige.
Med i finalen är också värdnationen Holland och regerande mästaren Frankrike.

 


Resultat damer grupp A

 


Resultat herrar grupp B

Publicerad: 2015-03-16

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se