Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Historiskt hattrick av Coccinelle

Coccinelle PC har gjort det ingen annan svensk förening har lyckats med: Vunnit Svenska Cupen – och tagit plats i Europacupen – tre år i följd. I år satt segern långt inne. Finalen mot Sibirien CP var nästan så jämn den kunde bli.

Svenska Cupens finalhelg bjöd på stor dramatik. Inne i MunktellArenan i Eskilstuna avgjordes mängder av ovanligt jämna klubbdrabbningar. Till slut kunde Coccinelle PC göra hattrick – men det var ovisst in i det sista.

Spännande när Sitting Boule tog sig till semi
Redan på lördagen var det rejält spännande. Inte just när det gällde slutsegrarna Coccinelle, som var klara gruppsegrare efter två möten – men på alla andra håll.
Att en av grupperna hade en klar segrare innebar också att den hade en klar förlorare – Åstorps Björnboulare behövde inte spela sitt tredje möte utan kunde åka hem och lämna finalspelet dessförinnan.

Vilket lag som skulle ta den andra semifinalplatsen i gruppen var emellertid öppet. Segrarna i mötet mellan Lejonkulan PC och Sitting Boule skulle få spela vidare.
Daniel Gillan hade briljerat som läggare under dagen men Sitting Boule tappade den öppna trippeln efter att ha vunnit mixtrippeln snabbt och smidigt. 1-1 inför dubblarna.
Daniel Gillan och Ali Abdi Aden vann utan problem. Men i de båda andra dubblarna var det betydligt jämnare. Björn Johansson och Kenneth Köhalmi hade hamnat i underläge mot Håkan Eriksson och Claes Nilsson och när Lotta Brohult och Erik Lööf Ekström då missade varsitt inte alltför lurigt lägg för match började det se oroligt ut på Stockholmsläktaren. Men Lotta och Erik kom över sina misstag, avgjorde i rundan efter och Sitting Boule var klara för semifinal.

Hårda uppgörelser om semifinalplatserna
I den andra gruppen var det spännande på alla håll och kanter. Inför det sista mötet hade varje klubb vunnit ett möte och förlorat ett. Därmed blev de båda sista mötena till kvartsfinaler – vinnarna skulle ta plats i semi, förlorarna kunde åka hem.
Halmstad, som tidigare slagit Sibirien men förlorat mot Boulero, ställdes mot Lindome (som hade de omvända resultaten sedan tidigare).


Halmstad vann den öppna trippeln lätt och ledigt, men förlorade mixtrippeln. Lindomeparet Sara Lindelöf och Henrik Hugosson slog Halmstadparet Carina Nilsson och Pontus Thuresson. Efter idogt kämpande kvitterade Halmstad genom Wille Silfverberg och Jimmy Löf och det hela kom att hänga på mötet mellan Peter Oskarsson/Thomas Wiede och Stefan Holmström/Andreas Petersson. När Wiede i underläge 10-12 missade ett skott på lillen och Andreas Petersson följde upp med en rejäl carreau hade Lindome säkrat semifinalplatsen.
Att det bara blev en mötesseger för Halmstad berodde ingalunda på att klubben tvingats kalla in den otränade Peter Oskarsson – på hans läggspel fanns det ingen som helst anledning att klaga. Thomas Wiede var däremot inte alls i slag denna helg och inte heller William Silfverberg.

Sibirien fixade Stockholmsderby
Sibirien körde fullständigt över Boulero i den ena trippeln, men Boulero reparerade skadan genom att vinna den andra med 13-11.
Camilla Csapó och Jesper Skult hade inga problem att besegra Helene Blomqvist och Ronny Carlsson. Å andra sidan hade Björn Folke Johansson och Albin Plantin rejäla problem mot Dennis Duvenfelt och storskjutande Mats Andersson och förlorade med 2-13.


Två lika i matcher även i detta möte alltså, och avgörandet skulle ske i mötet mellan Harko Verhagen/Chai Kedeskog och Anders Csapó/Filip Goldéus.
Harkos läggspel kunde inte mäta sig med Anders och Sibirien vann till slut med 13-9.
Därmed blev de också gruppsegrare, eftersom de tidigare besegrat gruppens andra semifinallag, Lindome, och skulle på söndagen ställas mot Sitting Boule i ett Stockholmsderby.

Oväntat klubbyte
Ett Sitting Boule som fått oväntad nyförstärkning tack vare ett klubbyte under lördagskvällen. Kristian Eklund, som åkt till Eskilstuna för att representera Coccinelle, spelade aldrig för Malmöklubben under lördagen och bestämde sig för att istället gå med Stockholmarna i Sitting Boule.
De båda klubbarna var överens om bytet och undertecknade det nödvändiga papperet. Ändå väckte beslutet viss uppståndelse.
Till och med i den egna klubben. Sitting Boules Björn Johansson lämnade Eskilstuna och tävlingen.
– Det här stinker, tyckte Sibiriens Filip Goldéus, som på söndagsmorgonen skulle möta Eklund i sin nya klubbtröja.
Till det hade Sitting Boules uttagningsansvarige, Daniel Gillan, inga kommentarer.
Albin Plantin förkunnade högt och ljudligt att han nästa år skulle åka till cupfinalen utan att ha spelat kvalet för att under lördagen kolla vilken klubb som låg bäst till och sedan skriva på för densamma lagom till avgörandet. 


Sibirien säkrade finalplats
Gillan, som visat ett lysande läggspel under lördagen, valde att bänka sig själv och låta Eklund spela.
Med facit på hand är det tveksamt om det var ett klokt beslut.
Eklunds trippel, där också Kjell Pettersson och Ali Abdi Aden ingick, blev överkörd av tre taggade Sibirier – Anders Csapó, Albin Plantin och Jesper Skult.
Dessutom lyckades Lotta Brohult, Kenneth Köhalmi och Erik Lööf Ekström slarva bort ledningar med 8-1 och 12-6 till ytterligare en förlust i mixtrippeln. Sitting Boule var därmed pressat att vinna alla tre dubbelmatcher för att ta sig till final.
Ett tag såg det fullt möjligt ut. Sitting hade ledningen i två av dubblarna (9-7 och 7-3) medan det stod fem lika i mötet mellan Köhalmi/Eklund och Johansson/Plantin.
Tre rundor senare hade Johansson/Plantin dock dragit ifrån till 10-5. Men det blev mixdubbeln som avgjordes först – där Brohult och Lööf Ekström än en gång tappade ledningen (11-7) och förlorade.
Så tog sig Sibirien till final.

Lindome chanslösa i sin semi
Då var det redan klart sedan länge att Coccinelle skulle stå för motståndet där. Malmöklubben hade raskt vunnit båda tripplarna över Lindome och även om Lindelöf/Hugosson på nytt visade stor styrka i mixdubbeln samtidigt som Holmström och Petersson höll jämna steg med Daniel Eriksson och Simon Åkesson hade Giza och Larsen ingen som helst chans mot Joachim Andersson och Rickard Nilsson, som vann med 13-1 och gjorde slut på hela mötet på två timmar.


Finalen bjöd på all önskvärd spänning
Eftermiddagens final blev lika jämn som merparten av mötena föregående dag.
Joachim, Rickard och Jessica Johansson vann mixtrippeln över Camilla, Folke och Filip med 13-7. Sibiriens Anders, Albin och Jesper kvitterade genom en seger med samma siffror över Daniel, Tobias och Simon.
I dubblarna hade Albin Plantins energi börjat tryta och Coccinelle hade fyllt på med ny i form av Anders Larsson. Tillsammans med Simon besegrade han Anders Csapó och Albin med 13-5.
Då stod det 11-11 respektive 5-5 i de båda övriga matcherna. Joachim och Rickard fick strax en chans att avgöra mot Folke och Robin Johansson, som kommit in för Sibirien, då de hade den tolfte poängen på banan och fem klot på hand när sibirierna spelat färdigt rundan. Istället lyckades de ge en poäng till sina motståndare, som i rundan efter plockade hem också den återstående poängen.
Camilla och Jesper hade då tagit ledningen i mixdubbeln över Tobias och Jessica med 8-5, som blev till 9-5 innan Coccinelle började storspela. Tack vare fantastiskt spel lyckades de gå upp jämsides (11-11), gå om, vinna och göra ett historiskt hattrick.


Bästa matchen vid rätt tillfälle
– Storspelade vet jag inte om man kan säga, men det var min bästa match under helgen, säger Jessica, när jag når henne dagen efter segern, och tillägger:
– Och den kom ju rätt lägligt.
Om man dessutom betänker att Jessica har ont i höger axel blir bedriften inte mindre imponerande.
– Men det var bättre på söndagen än på lördagen, säger hon.
– Och jag har haft ont ganska länge nu, så det var inte första gången jag spelade med ond axel.
Bekymren ska växa bort med hjälp av träning och övningar, men det kan ta sin lilla tid.

Ser fram emot Europacupen
Det historiska hattricket är förstås någonting som gläder Jessica.
– Ja, det är ju alltid roligt att göra någonting som ingen har gjort förut. Men framför allt är det roligt att få spela Europacupen igen, säger hon.
I de två senaste upplagorna av Europacupen har Coccinelle slutat fyra och femma. Är det placeringar som går att förbättra?
– Ja, det är klart. Allt utom etta går att förbättra.
Jessica betraktar Metz seger i den franska cupen som mycket imponerande. Nu är det möjligt att de ännu en gång springer på varandra under finalhelgen – om de båda lagen lyckas med målsättningen att ta sig dit. Den här gången skulle det för Coccinelle-spelarna innebära en chans att tvåla till sin förbundskapten.
– Ja, det har jag inte tänkt på, ler Jessica, men det hade väl varit kul.

Jämnaste finalen av alla
Coccinelles första möte, mot Sitting Boule på lördagsförmiddagen, var också en riktigt jämn historia, men den slutgiltiga finalen var ändå snäppet värre.
– Den var ännu tajtare och mer öppen, säger Jessica.
Hon var själv inte säker på att det skulle bli en seger förrän den var bärgad.
Inte nog med att finalen var helgens tuffaste fajt – det var också den tuffaste finalen av de tre raka Coccinelle nu har vunnit.
– Ja, det tycker jag nog. Och det gör segern ännu skönare. 

 Finalen (och flera övriga möten) går att se i efterhand via Thorells Event Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad: 2015-03-23

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se