Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

VM-såpan fortsätter – på Tahiti

I helgen som gick samlades styrelsen för det internationella förbundet (FIPJP) i Nice. På agendan stod framför allt kommande VM. Och styrelsen beslutade – tvärtemot de europeiska medlemsförbundens önskemål – att på nytt ge Tahiti chansen.

Fjolårets VM för herrar blev som bekant inställt efter våldsamt strul från den tänkta arrangören – Tahitis bouleförbund.

FIPJP går emot de europeiska medlemmarnas vilja
Efter kongressen i Nice förklarade FIPJP:s ordförande Claude Azéma att en enkät skulle skickas till samtliga medlemsförbund Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Där fick man chansen att svara på huruvida man skulle skicka något landslag till dels Tahiti och dels Tchad, som presenterades som ny kandidat, om VM skulle organiseras där 2016.
Om en majoritet tackade nej till båda hette det att en ny kandidat skulle utses och Marocko, som också anmälde sitt intresse vid kongressen, skulle då ligga bra till.
Av 16 europeiska medlemsförbund svarade alla utom ett (Skottland) nej till Tahiti och samtliga nej till Tchad.

Tahiti får arrangera - om de betalar 50 000 euro
Ändå beslutade FIPJP:s styrelse enhälligt under helgen att låta Tahiti arrangera VM 2016 – på villkor att de först betalar 50 000 euro till FIPJP, så att återbetalningarna till de medlemsförbund som fortfarande inte fått tillbaka erlagda avgifter för det inställda mästerskapet 2014 kan genomföras.
Senast den siste maj ska dessa pengar ha kommit FIPJP tillhanda. Om så inte sker kommer FIPJP att efterlysa en ny kandidat.

Afrikanska förbundet vill inte ge VM till Marocko
Marocko har inte stöd av det afrikanska förbundets ordförande, som förespråkar ett VM i Tchad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (där också de afrikanska mästerskapen 2015 ska spelas den första helgen i juni), vilket i sin tur medför att FIPJP inte betraktar Marocko som någon kandidat.
FIPJP konstaterar att det, med hänsyn till deltagarnas säkerhet, är ”klokt att – för tillfället – lämna Tchads kandidatur därhän” och att det ”då återstår endast en kandidatur som genomförts enligt procedurerna med alla nödvändiga dokument”. Nämligen Tahiti.

Malaysia vill arrangera VM
Enligt företrädare för det malaysiska förbundet är Malaysia redo att stå som värd för VM 2016, vilket FIPJP ska ha fått besked om. Men tydligen inte brytt sig om.
Nästa del av såpan borde utspela sig den förste juni, då tidsfristen för Tahitis betalning har löpt ut.

Publicerad: 2015-04-15

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se