Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Äggcupen blandar nybörjare och stjärnor

Det är långfredag och i Malmö har runt 150 boulespelare samlats vid Pegasusstatyn i Slottsparken. I dag ska kampen om de exklusiva keramikäggen göras upp.

– Välkomna till Äggcupen, säger Fredrik Svensson till de tävlande som samlats runt paviljongen. Han drar igenom dagens schema och upplyser om att 34 lag är anmälda till V60-klassen och 50 lag till öppna. Fredrik Svensson berättar att det är många nya licensierade lag blandat med redan rutinerade deltagare.
”Boulebareffekten”, kallar han det, följt av en uppmaning att hjälpas åt så att de nya känner sig välkomna och trygga ute på banorna.
– Alla matcher börjar på tre poäng så slipper vi hålla på till solnedgången, säger Fredrik Svensson avslutningsvis och lagen börjar röra sig mot sina banor.


Vinner man inte i boule får man vinna på lotteriet. Rajinder Mahajan från Nobel Petanque mottar sin vinst från Lennart Bengtsson, Lbo. Bakom tittar Nicklas Nyström från Trelleborgs bouleklubb besviket på sin lott. Det gick däremot bättre för honom i turneringen, han tog sig till semifinal. Foto: Krister Tayanin.

Våren kommer med Äggcupen
Klockan är något efter nio på morgonen och graderna visar knappa 7. Det sägs att solen ska hålla sig framme, men för dem som fryser finns handvärmare att införskaffa inne på cafeterian. La Boule d’Or får sedan länge låna Lilla Torg FFs klubbstuga där de kan sköta poängregistrering och fikaförsäljning. Barbro Wendel, en av huvudpersonerna bland arrangörerna, har sett fram emot årets cup.
– Det här är ju starten på våren om något, säger hon.


Göran Thörnblom från LBO, var en av mätdomarna. Foto: Krister Tayanin.

Nybörjarna gick vilse...
På bana 11 står Alexander Jönsson och Erik Andersson, som båda ska vara med i sin första officiella tävling, och väntar på att sätta igång dagen. De har spelat boule i knappt två år och för ungefär två månader sedan bildade de ett lag.
Fyra andra lag sluter upp vid banan. Något står inte rätt till. Det ska bara vara fyra lag i varje grupp. Strax visar det sig att det är Alexander Jönsson och Erik Andersson som hamnat fel. En spelare i ett annat lag låter hälsa att de ska spela på bana 20. Killarna har helt enkelt tagit fel på bana och lag. Det är bara till att knata bort till andra sidan parken.

...men fick god hjälp
Vid bana 20 står tre lag med sex rutinerade spelare och väntar. Carl-Johan Möller och Ulf Wallman tar emot Alexander Jönsson och Erik Andersson med utsträckta nävar.
– Välkomna, vi har letat efter er, säger Ulf Wallman.


Vems klot är egentligen närmst? –Vi kan mäta om ni känner er osäkra, säger Ulf Wallman. Foto: Emma Lindell.

Sen kör de igång första matchen. Alexander Jönsson spelar med helt nya klot som köpts in bara dagen innan och Erik Andersson har lånat sina. Boule är en kamratlig sport och de rutinerade hjälper nykomlingarna med tips och stöttande ord. Alexander Jönsson och Erik Andersson förlorar sin första match med 13–3.


Carl-Johan Möller från Åstorps Björnboulare visar ingen nåd. Foto: Krister Tayanin.

Hemmastjärnan med för en gångs skull
I en annan del av parken spelar Eva Carlsson och Camilla Csapo.
Camilla Csapo är från Göteborg, spelar för en Stockholmsklubb, och skulle egentligen inte tävlat tillsammans med Eva Carlsson idag. Men Camilla Csapos partner fick förhinder och då beslutade La Boule d’Or att Eva Carlsson skulle spela tillsammans med henne, trots att medlemmar i arrangörsklubben vanligtvis inte deltar i cupen.
– Eva fick det som en 50-årspresent av klubben. Hon är vår klubbs stjärna, säger Barbro Wendel.


Eva Carlsson. Klotet är släppt, carreaun hänger i luften. Foto: Krister Tayanin.

Kunde inte låta kloten vara
Efter att ha spelat färdig sin första gruppspelsmatch tar de en kort paus för uppsökande av värme och toalett.
Camilla Csapo har spelat boule i runt 10 år och vägen till sporten gick genom maken och svärföräldrarna.
– Jag har egentligen hållit på med alla möjliga bollsporter i mitt liv, men 2004 fick jag en whiplashskada och då försvann sporten. Sen upptäckte jag boulen, säger hon.
Hon säger att hon alltid förr tänkt på boule som en tråkig pensionärssport men att hon senare insåg att här finns det plats för alla.
– Jag kunde inte hålla mig borta till slut, säger Camilla Csapo. 


Camilla Csapo, regerande singel SM-mästare, visar hög form inför årets säsong. Foto: Krister Tayanin.

En sport för alla
Eva Carlsson är från Lund och hon började spela boule i början av 90-talet. Hon var volleybollspelare men skadade sin axel och kunde inte fortsätta. Efter att ha varit med sin mamma i Stadsparken i Lund några gånger började hon så småningom att spela själv.
– Det började med att mamma behövde en reserv för sin partner, säger hon.
Eva Carlsson har sedan dess bland annat hunnit med att spela i landslaget i flera år. Numera hårdsatsar hon inte men tränar och tävlar ibland. Hon säger att det är kärleken till sporten som får henne att fortsätta.


Eva Carlsson och Camilla Csapo firar ett lyckat skott. Foto: Krister Tayanin.

De båda talar om boule som en sport för alla typer. Alla åldrar.
– Min dotter brukar spela med sin farmor, det skiljer runt 50 år mellan dem, säger Camilla Csapo.
Pausen är slut och med ut från stugan har de var sin handvärmare.

De vilsegångna har hittat helt rätt
I sin sista match möter Alexander Jönsson och Erik Andersson Team Hulk. Bakom sig har nykomlingarna två förluster. De verkar ha blivit något mer rutinerade och säkra under spelets gång. De pratar mer med varandra och Erik Andersson har lagt av med sitt nervösa tuggummituggande.
– Ah, det är ju så underbart, utropar Lasse ”Hulken” Svensson när ett klot sakta rullar in mot lillen och lägger sig nära inpå.


Lars "Hulken" Svensson, med stadig blick på lillen och ett fast grepp om klotet. Foto: Emma Lindell.

Direkt därefter ställer sig Alexander Jönsson i ringen och skjuter bort det nyss lagda klotet. Team Hulk är märkbart oroade över hur spelet går.
– Vad fan händer, säger Hulken när han i en omgång råkar skjuta bort två av sina egna klot.


Erik Andersson, med tuggummit rätt i mun. Foto: Krister Tayanin.

Tävlingspremiären slutade med seger
Runt om längs alléerna kring Pegasus kastar gamla och unga, kvinnor och män, sina klot. Banorna är hårda, sluttande och på sina håll fyllda med stenar och småkvistar. Solen tittar då och då fram och värmer upp något. Alexander Jönsson och Erik Andersson har 5 klot kvar; Team Hulk har inga. Det står 10–8 till nykomlingarna. Fyra kastade klot senare och faktum är att de har slagit Hulken och hans partner med 13–8.
– Det känns lite chockartat, det trodde vi inte, säger Alexander Jönsson.
– Vi har mest varit med för att bli mer rutinerade, och det har varit väldigt lärorikt att spela, fyller Erik Andersson i.


Arvid Falk. Eye of the tiger, blicken är låst på målet, carreaun är endast ett hjärtslag bort. Foto: Krister Tayanin.

Tillsammans rör de sig bort mot cafeterian där de ska uppge sina poäng. På vägen dit svänger de förbi några vänners bana.
– Hur har det gått? frågar Arvid Falk, en av de spelare som först lockade dem båda att börja spela.
– Vi vann sista matchen, vi slog Hulken.


Alexander Jönsson, ögonen på klotet. Full koncentration. Foto: Krister Tayanin.


Finalen avgjordes under bygglampornas sken. Jessica Johansson från Coccinelle och Anders Rubin från Ronneby BC drog det längsta strået. Foto: Krister Tayanin.


Finalisterna i Äggcupens skyttetävling. Skyttet avgjordes med DjurgårdsKalle, och vanns av Jimmy Löf från Halmstad Petank. Foto: Krister Tayanin.


Stilstudie av den nykorade Svenska Cup-vinnaren, VM-bronsmedaljören i singel och nu även Äggcupsvinnaren Jessica Johansson från Coccinelle. Foto: Krister Tayanin.


Anders Csapo från Sibiren CP, gör ett lägg under slottsparkens upplysta trädkronor. Foto: Krister Tayanin.

Publicerad: 2015-04-29

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se