Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Monaco favoriter i Skövde

I år arrangerar Club la Boule de Trix Nordic Petanque Weekend för tredje gången och Skövde Centrum förvandlas till en plats för boulefest. Den här gången kommer en trippel från Holland/Belgien och Monacos landslag, som blir årets favoriter.

Det lär bli ungefär samma antal lag i år som det varit de båda föregående åren – 68 stycken. Tävlingsgeneralen Mattias Thorell har fortfarande 100 lag som ett mål för sin tävling, men låter inte alls missnöjd med det nuvarande läget och kan nog tänka sig att vänta ytterligare ett år eller två med att nå det.
Samtidigt hoppas han på att ytterligare några lag ska anmäla sig före spelstart på lördag klockan tio.
Däremot är han besviken på veteranerna. Bara fjorton dubbellag hade registrerat sig när anmälan stängde.
– Så just den tävlingen lär inte återkomma nästa år. Men nu ska vi försöka att göra någonting riktigt bra för dem som faktiskt kommer i år, säger Mattias.

Monegaskerna värda varenda euro
Han ser allra mest fram emot att få se monegaskerna – Remy Galleau, Eric Motte och Franck Millo – på plats under Nordic Petanque Weekend Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Arrangörerna står för alla deras omkostnader, så att få dem till Skövde kostar en del.
– Men det är det utan tvekan värt. De har lovat att verkligen bjuda på sig, berättar Mattias.
Franck Millo är en riktig liten artist, vilket han verkligen visade under finalen i Herr-EM 2013, och förhoppningsvis kan vi få se liknande scener i Nordic Petanque Fight 2015.


Franck Millo showade rejält i EM-finalen i Rom och får en ny chans i Skövde.

Singel på fredagskvällen
Juniorerna har också egna tävlingar – i både singel och dubbel. Runt 20 lag lär dyka upp för att spela den första deltävlingen i årets Juniortour.
Redan i dag, fredag, inleds spelet. Först med Veteranfighten, som startar på förmiddagen, och därefter med en singeltävling som är öppen för alla och startar klockan 16. Anmälan till den är, precis som för övriga tävlingar, öppen fram till spelstart.

Premiär för Le Dantecs landslag
På samma gång, klockan 16, startar prestige-/uppvisningstävlingen Eurofight Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., där 16 inbjudna topplag gör upp om segern. Där återfinns, förstås, monegaskerna och laget från Belgien/Holland – Geert Peers, Fabian Biesheuvel och Edward Vinke. Mattias Thorell tror att de håller en hög nivå.
– Bra mycket högre än det franska lag som varit här tidigare.
Vår Belgienbosatte förbundskapten känner dock inte till spelarna ifråga.
Danmarks Dithmar/Junge/Sele och Norges representationslag finns också med bland de inbjudna lagen.
Där blir det också första gången ett av David Le Dantecs landslag får möjlighet. Thomas Wiede, Erik Lööf Ekström och Jimmy Löf är de spelare förbundskaptenen har valt ut den här gången.
Assisterande coachen Henrik Hugosson har inga särskilda förväntningar på resultat, men på att de uppträder som ett landslag och gör allt vad de kan.

Nya gränser
På lördag och söndag spelas sedan den stora tävlingen för trippellag. I år har kommunen hjälpt Trixarna med vit sten att rita banor i Kyrkparken med.
– Hur bra som helst. Det går på ett kick att göra banorna, konstaterar tävlingsgeneralen.
Bredd och elit tävlar tillsammans, precis som Mattias Thorell vill ha det. Han hör inte till dem som förespråkar en motionsklass vid sidan av elitens.
– Nej, jag tycker tvärtom att vi borde sluta helt med klassindelning.
De flesta övriga svenska landslagsspelarna finns också på plats under säsongens första riktigt stora utomhustävling. Som också livesänds via Thorells egen petanquesajt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Det är, som SLA så riktigt konstaterar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., upplagt för boulefest i Skövde centrum.

Publicerad: 2015-05-22

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se