Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Laddade deltagare gör sig redo för Sundsvall

På måndag inleds SM-veckan i Sundsvall. Boule är precis som de senaste två åren en av de första idrotterna på programmet. I år avgörs precisionsskyttet över två dagar. Förra årets segrare Cajsa Qvarnström och Rickard Nilsson siktar mot guld även i år

Kl 16.00 på måndag är det dags för omgång 1 i precisionsskyttet. Vinnarna från varje duell samt de två med högst poäng går vidare till tisdagens kvartsfinaler. Tidsprogram och startlistor hittar du här Länk till annan webbplats..

Finalerna kommer att sändas live på SVT Play kl 14-15 på tisdagen. Sändningen hittar du här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Totalt är det 16 föreningar representerade på årets Skytte-SM. Sundsvalls Bouleklubb har flest deltagare, två i damklassen och tre i den öppna klassen. Förra årets silvermedaljör i damklassen Jennifer Andersson Persson vill i år skjuta högre poäng än förra året samt har siktet inställt på medalj även i år. Precis som förra året är även hennes bror Christopher Andersson Persson med och tävlar. Han laddar för SM genom ”mängdträning så det skriker om det!”. Förra året kom han till kvartsfinal så målsättningen i år är såklart medalj.

Håkan Jonsson förbereder sig för SM genom att kasta klot en stund varje dag samt meta abborre. Daniel Andersson gör sin första start i Skytte-SM och laddar med minst sju serier per vecka inför SM. Lena Hansen som är bosatt i Landskrona men tävlar för Sundsvalls BK har som mål att komma till semifinal.


Fem laddade deltagare från Sundsvalls BK

Starka skåningar
Från Coccinelle PC kommer två av förra årets medaljörer, guldmedaljören Rickard Nilsson och bronsmedaljören Simon Åkesson. Rickard är i Sundsvall för att försvara sitt guld. Gör han det kommer han att ta sitt 20:e SM-guld! Fem av SM-gulden har han vunnit i precisionsskytte. Klubbkamraten Simon är även han ute efter guldet. Han förbereder sig för SM genom att träna 5-7 gånger i veckan.

Från Skåne kommer även Carina Janson och Jessica Karlsson från Tyringe Boulegetingarna och Birgitta Nordfors från Höganäs BK. Carina är med på SM-veckan för tredje året i rad och är i Sundsvall för ”att visa att även äldre damer kan skjuta”. Jessica Karlsson gör sin första start i Skytte-SM och tycker att det ska bli roligt att få vara med om den upplevelse som SM-veckan innebär. Birgitta Nordfors laddar för SM genom mer intensiv skytteträning och säger att om hon kan plocka fram de poäng som hon har skjutit på träning kan det bli roligt. Helsingborgs Dagblad har skrivit en artikel om Birgitta som du kan läsa Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Rickard kan vinna sitt 20:e SM-guld

Fem föreningar från Stockholmsområdet
Sibirien Club Petanque, BK Sitting Boule och Boo SK (Nacka) har en deltagare med vardera. Daniel Gillan, Sitting Boule, kommer utöver att tävla även vara expertkommentator i SVT under finalen. Går han hela vägen till final kommer det med andra ord att innebära att han kommenterar sig själv live från tävlingsbanan. Boo SK:s Lotta Larsson är en av Sveriges mest meriterade boulespelare med EM-guld, VM-silver, VM-brons och EM-brons på meritlistan. Hon har laddat för SM-veckan med 1-3 serier per dag sedan kvalet i Stockholm. Sibiriens Camilla Csapó Olsson har som målsättning att göra ett så bra skytte som möjligt, njuta av atmosfären och hålla nerverna under kontroll. Självklart är målet medalj.

Conny Carlsson från Boulero SSK tog silver på SM-veckan förra året. Trots silvret ser han sig själv som en underdog. Han siktar dock på medalj även i år. Som en sista förberedelse inför SM tar han hjälp av sina klubbkamrater för att skjuta duellskytte. AIK:s Annelie Westin gör sin första start i Skytte-SM och kommer att träna stenhårt skytte fram till SM. Annelie blev intresserad av boule på allvar i början på 2014 och började då träna boule med AIK.


"Underdogen" Conny Carlsson

Tre pricksäkra ”göteborgare”
Tove Orrbeck och Pablo Patron från IFK Goteboule och Kristofer Hirverud från Gothenburg Boule Bangers är alla tre med på SM-veckan för tredje året i rad. Tove har ett brons från Halmstad 2013 och förbereder sig inför Sundsvall genom att träna på de olika skyttestationerna i så tävlingsliknande former som möjligt. Pablo har inte satt något specifikt mål för Sundsvall då han har haft svårt med motivationen. Varbergsbon Kristofer tog brons förra året i Borås och har siktet inställt på medalj även i år. Han har bland annat laddat för SM genom att förra veckan duellera mot Rickard Nilsson.


Kristofer siktar mot en ny medalj

Två spelare födda 1997
17-åriga Cajsa Qvarnström, Sörbyängens BK, är i Sundsvall för att försvara sitt guld från förra årets SM-vecka. Det var hennes första SM-guld i seniorklassen. Om man räknar in SM-gulden i juniorklasserna är Cajsa nu uppe i nio guld och har därmed chansen att ta sitt tionde SM-guld i Sundsvall. Hon förbereder sig för SM genom mycket träning.

Från Linköpingsklubben Lejonkulan PC kommer Malin Lindroth som gör sin allra första SM-start. Hon är i Sundsvall för att först och främst ha kul men vill också få en så bra placering som möjligt. Malin har spelat boule sedan hon var 11 år gammal då hennes farfar skrev in henne i bouleklubben.


Blir det ett nytt guld till Cajsa?

Medaljer och ha roligt
Västeråsklubben Boulett BK är precis som förra året representerade av Signe Holgersson och Pontus Tengström. Både Signe och Pontus har siktet inställt på medalj. Pontus har två skyttemedaljer sedan tidigare, ett silver från 2008 och ett brons från 2006. Stephane Zaklada, Tjust PC, åker till Sundsvall för att ha roligt. Mikael Gustafsson, Carl XIV Johan PC, från Mölltorp gör sin första Skytte-SM start. Han har som mål att ta sig vidare till tisdagen, skjuta några bra serier, njuta av tillfället och ha roligt.


Signe har siktet inställt på medalj


Deltagarpresentationer Dam Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Deltagarpresentationer Öppen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Om du inte är på plats i Sundsvall kan du följa finalerna live på SVT Play.


Totalt kommer cirka 40 idrotter att delta under SM-veckan och 263 SM-guld kommer att delas ut. SM-veckan beräknas locka 40 000 besökare och cirka 8 000 idrottare kommer att delta. Läs mer på smveckan.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2015-06-26

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se