Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

20:e guldet till Rickard och första till Signe

Under tisdagens avgörande tävlingar i SM i precisionsskytte bjöd Sundsvall återigen på solsken. När dagen var slut var det Signe Holgersson och Rickard Nilsson som sken ikapp med solen.

Dagen inleddes med kvartsfinaler. Den regerande mästaren Rickard Nilsson, Coccinelle PC, återfanns redan i den första kvartsfinalen efter att ha skjutit fjärde bästa poängen under måndagens omgång ett. Motståndare var Pontus Tengström, Boulett BK. Rickard vann kvartsfinalen med 28-14. Från kvartsfinal två tog sig Kristofer Hirverud, Gothenburg Boule Bangers, vidare efter att ha besegrat Stephane Zaklada med 24-21. I den tredje kvartsfinalen mellan Pablo Patron, IFK Goteboule, och Conny Carlsson, Boulero, blev det jämnt. När station fyra var färdigskjuten stod det 24-24. Ingen av spelarna lyckades sedan med att ta några poäng på den femte och sista stationen. Conny Carlsson gick vidare till semifinalen eftersom han sköt fler 5:or än Pablo. Även kvartsfinal fyra blev en jämn tillställning, där Håkan Jonsson, Sundsvalls BK vann över Daniel Gillan, BK Sitting Boule, med 24-23.


Conny Carlsson vidare till semifinal efter jämn kvartsfinal

Damernas kvartsfinaler
I den första kvartsfinalen vann Jessica Karlsson, Tyringe Boulegetingarna, över Camilla Csapó Olsson, Sibirien CP, med 18-9. Camilla passade senare på att gå iväg till prova-på idrotterna och sköt där högre poäng i bågskytte än vad hon gjorde i boule.

Birgitta Nordfors, Höganäs BK, besegrade Lena Hansen, Sundsvalls BK, i kvartsfinal två med 20-13. I kvartsfinal tre blev det en jämn fight mellan Tove Orrbeck, IFK Goteboule, och Jennifer Andersson Persson, Sundsvalls BK. Inför den sista stationen ledde Tove med sju poäng. Jennifer inledde den sista stationen med en femma och sköt sedan en trea från åtta meter. Tove missade alla lillar och Jennifer vann därmed kvartsfinalen med 20-19. I kvartsfinal fyra hade förra årets segrare Cajsa Qvarnström, Sörbyängens BK, en riktigt dålig dag och tog endast fem poäng. Signe Holgersson, Boulett BK, vann med sina 12 poäng.


Jessica Karlsson vann den första kvartsfinalen

Särskjutning mellan Jennifer och Birgitta
Jennifer Andersson Persson och Birgitta Nordfors fick båda 20 poäng i sina kvartsfinaler och hade skjutit lika många femmor och treor. För att utse vem som skulle få högst seedning i semifinalen blev det därför särskjutning. Efter station fyra stod det 6-6. På station fem sköt Birgitta tre poäng och vann därmed särskjutningen.


Birgitta vidare till semifinal

Jämna semifinaler i damklassen
Båda semifinalerna i damklassen blev spännande och bjöd på dagens högsta poäng i klassen. Inför den sista stationen ledde Birgitta Nordfors med 25-22 över Signe Holgersson. Signe vände dock matchen genom att skjuta två femmor på den sista stationen och var därmed klar för sin första final i Skytte-SM med poängen 32-25.

I den andra semifinalen ledde Jessica Karlsson med 19-15 över Jennifer Andersson Persson inför den sista stationen. Precis som Signe vände Jennifer matchen på den sista stationen genom att skjuta två femmor. Slutresultat 25-19. Birgitta Nordfors och Jessica Karlsson fick nöja sig med bronsmedaljer. De första medaljerna i skytte för båda spelarna.


Jennifer Andersson Persson finalist för andra året i rad

Tre av fyra semifinalister samma som förra året
Även semifinalerna i den öppna klassen blev spännande och jämna. Rickard Nilsson ledde med en poäng mot Håkan Jonsson efter den fjärde stationen. Håkan inledde station fem med två femmor. Rickard låg därmed under med nio poäng inför sitt andra skott på sista stationen. Rickard svarade med två femmor och vann därmed semifinalen med 33-32.

I den andra semifinalen ledde Kristofer Hirverud med en poäng över Conny Carlsson inför den sista stationen. På den sista stationen sköt Kristofer en femma från sex meter. Conny sköt en femma från åtta meter och matchen slutade 22-21 till Kristofer. Bronsmedaljörer blev därmed Håkan Jonsson och Conny Carlsson.


Håkan Jonsson bärgade hem en bronsmedalj till Sundsvall

Expertkommentator med högst poäng
Finalerna livesändes i SVT Play. Daniel Gillan var precis som förra året expertkommentator tillsammans med Jovan Radomir från SVT. Gillan var själv med och tävlade men förlorade kvartsfinalen mot Håkan Jonsson. Även om det inte blev någon medalj för Gillan så sköt han tävlingens högsta poäng med sina 35 poäng under omgång ett.


Expertkommentator Daniel Gillan

Första guldmedaljen till Signe
Damernas final var först ut. Både Jennifer och Signe hade siktet inställt på att vinna sitt första SM-guld. Efter tre stationer ledde Jennifer med 14-9. På station fyra kontrade Signe med två treor. Ställningen inför den sista stationen var därmed 15-14 till Signe. Det blev också slutställningen eftersom ingen av skyttarna lyckades träffa några lillar på den sista stationen. Signe vann därmed sitt första SM-guld. Jennifer fick precis som förra året nöja sig med en silvermedalj.


Signes första SM-guld

Signe trodde att det skulle kännas mycket mer nervöst med tv-sändning än vad det gjorde. När väl finalen började såg hon inte ens kamerorna. Det var Signes första SM-guld och hon hoppas och tror på fler guld under Boule-SM i Uppsala. Om SM-veckan i Sundsvall tycker hon att det har varit fint uppbyggt, med en bra plats och mycket publik. Självklart kommer hon till Norrköping nästa år för att försvara sitt guld.

 

Rickard försvarade sitt guld
I den öppna finalen ledde Kristofer med 15-12 efter station två. Därefter kopplade Rickard greppet om finalen och vann till slut med 33-16. Han försvarade därmed sitt guld från förra året. Något ingen annan spelare lyckats med i den öppna klassen tidigare. Segern innebar även att Rickard tog sitt tjugonde SM-guld!


Förra året blev det brons för Kristofer, i år blev det silver

Rickard tyckte att det kändes lugnare än förra året. Han säger att han har haft dålig skytteform hela året och har haft det svårt med uppladdningen i och med att hans mamma gick bort tidigare i år. Han är inte nöjd med sina poäng i Sundsvall. ”Jag vill alltid ligga över 30 poäng och det gjorde jag bara i 50% av matcherna”. Om Sundsvall säger han att banorna var bättre än han trodde att de skulle vara och det var mycket folk och tittade.


Segerintervju med Rickard

Segerintervjun med Rickard hittar du här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hela finalsändningen hittar du här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Cirka 30 minuter in i sändningen hittar du segerintervjun med Signe.

Publicerad: 2015-06-30

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se