');
Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Lyckade landslagsresultat

En finalplats i Hedebo och kvartsfinal i Blangy. Landslagets insatser hittills i år är klart lovvärda. Förbundskapten David Le Dantec är nöjd med prestationerna och ser fram emot SM, där han ska göra viktiga observationer inför kommande mästerskap.

Som tidigare rapporterats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. var den första landslagsresan, till Hedebo, klart lyckad. Det blev även den andra, som gick till Blangy i Frankrike.
650 lag möttes i den öppna trippeltävlingen och det svenska herrlandslaget, bestående av Anders Csapó, Albin Plantin och Ali Abdi Aden, hörde till de åtta bästa. I kvartsfinalen förlorade de mot den forne världsmästaren Jean-François Hemon från Belgien.
– Resultatet talar ju för sig självt, säger assisterande landslagscoachen Niklas Carlén som var med på resan.
– Grabbarna vinner många av sina matcher på att läggspelet är grymt! Ifall man ser över helgen är det ett snitt på 4-5 klot i varje vända. Kul att se att efter en dålig vända med poängtapp tar man tag i det direkt i vändan efter, kommenterar Niklas vidare.


Nöjd förbundskapten lovordar laget
Förbundskaptenen var också på plats och deltog själv. Han tog sig hela vägen till semifinal där han förlorade mot det lag från Madagaskar som senare vann finalen mot Hemon och hans mannar. Även om han kände sig lite frustrerad över att hans eget lag inte lyckades bättre mot Madagaskar är han mycket nöjd med de svenska herrarnas insats och resultat.
– Jag var också mycket nöjd med att jag själv inte behövde möta dem…
Anledningen till framgången var, tror David, att det var ett välbalanserat lag där alla kunde spela på sin favoritposition och gjorde det bra.
– När någon av de tre misslyckades kompenserade de båda andra och det blev aldrig några rundor där de missade fyra eller fem klot och gav motståndarna enkla poäng. De tog tillvara på de tillfällen som uppstod. Till exempel spelade de på lördagsnatten mot ett mycket bra lag från Paris som hade goda möjligheter att avgöra, men svenskarna höll sig lugna, fick till slut en chans att själva avgöra matchen – och tog den.
– Att de höll sig koncentrerade och lugna genom hela den långa tävlingen var något av en överraskning för mig och gjorde mig mycket belåten, säger David.
Albin, som spelade på mitten, menar att laget var bättre än sina enskilda beståndsdelar, att alla stärkte varandra och spelade riktigt bra.

Damerna bättre på söndagen
De båda damer som var med på resan – Signe Holgersson och Cajsa Qvarnström – lyckades inte fullt så bra och blev utslagna i första matchen efter poolen.
– Vi mötte ett lag som vi slår sju gånger av tio men tyvärr inte den här gången, berättar Niklas.
– De hade tre skott för match men missade alla tre, säger David och fortsätter:
– Men de tillbringade resten av helgen med att spela en andra tävling och följa herrarna och jag tror att alla var nöjda med helgen.
Niklas berättar att damerna spelade mycket bättre på söndagen.
– Cajsa lyfter fram och skjuter många fina skott och Signe står och lägger höga fina lägg med god precision. Detta spel tar dem hela vägen till fjärde eller femte omgången där de får äran att möta Madagaskar. Madagaskar, vilket lag! De spelar på en annan nivå och vi är inte riktigt nära, men kul för tjejerna att få ett par riktigt bra matcher med sig hem.


Lyckad helg
Alla inblandade verkar mycket nöjda med resan och talar om en både bra och spännande helg.
– Under helgen hörde man flera lag prata om att det svenska laget är farligt att underskatta, då vi spelar en väldigt bra boule. Det var en kanonresa med mycket skratt! Extra tack till David som hjälper till väldigt mycket med översättningar och fixar saker runt omkring. Arrangören ska också ha ett stort tack för en fantastisk tävling, säger Niklas.

Viktiga observationer i Varberg 
David har också hunnit med ett besök i Varberg där han tittade på, och spelade, Strandcupen.
– Jag såg mycket intressant där och även där skötte sig de uttagna landslagen bra. U23:orna fick problem först i semifinalen – mot Joachim Andersson, Bill Jönsson och Carljohan Möller, som senare vann hela tävlingen – och det andra landslaget, Anders Csapó, Erik Lööf Ekström och Jimmy Löf, tog sig till final.
– De hade också lite problem i en av sina slutspelsmatcher. Jag bad Erik och Jimmy byta position och jag vet inte om det var därför, men tre rundor senare hade de vunnit matchen.

SM nästa för förbundskaptenen
David hoppas att de goda insatserna i Hedebo, Varberg och Blangy ska verka uppmuntrande och inspirerande för alla.
Sitt nästa Sverigebesök gör David redan på onsdag, då han kommer till Uppsala för att följa de svenska mästerskapen.
– Det är en hel del arbete och observationer som återstår att göra, säger han.
Men David ser mycket fram emot Boule-SM.
Den tredje augusti presenterar han de lag han tänker skicka till höstens olika mästerskap (EM och VM).

Publicerad: 2015-07-11

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se