Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

VM till Tahiti – igen

Nästa års VM för herrar ska, precis som det var tänkt förra gången, spelas på Tahiti. Det meddelar FIPJP:s ordförande, Claude Azéma. Sist blev Tahiti-VM inställt i sista stund.

VM för herrar 2016 kommer att arrangeras i Papeete på Tahiti, troligtvis i slutet av september. Det skriver Claude Azéma, ordförande för det internationella bouleförbundet, FIPJP, i ett e-brev.

Ställdes in förra gången
Också 2014 skulle VM ha arrangerats på Tahiti Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., men det ställdes in med kort varsel Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Orsaken uppgavs vara risken för ebolasmitta.
Fortfarande har många av medlemsförbunden pengar att kräva från organisationskommittén, som precis hann samla in samtliga anmälningsavgifter innan de lämnade beskedet att VM inte skulle äga rum. Många av medlemsförbunden har också uttryckt skepsis mot att låta Tahiti göra ett nytt försök att arrangera VM.

Blir det någon bojkott?
Som vi tidigare har berättat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. beslutade FIPJP att skicka en enkät till medlemsförbunden för att fråga huruvida de ville spela VM på Tahiti liksom i ett annat udda kandidatland – Tchad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Av de 44 länder som besvarade enkäten var 24 länder beredda att åka till Tahiti och tre till Tchad medan 17 inte vill åka till något av de båda länderna. Eftersom merparten av de 17 var europeiska och en majoritet av medlemsländerna i alla övriga kontinenter kunde tänka sig ett VM i Tahiti valde FIPJP, trots motståndet, att låta Tahiti arrangera igen – under förutsättning att de senast den 31 maj betalade 50.000 euro till FIPJP, så att medlemsförbunden kan känna sig säkra på att få tillbaka de pengar de lagt ut för förra Tahiti-VM.
Tahiti betalade och därmed är det nu klart att de får en ny chans att stå som värd för herrarnas världsmästerskap. Även om det bara är fyra länder som fått någon återbetalning via FIPJP, enligt Azéma själv. Övriga anspråk var nämligen felaktiga, menar han. Sverige hör inte till de fyra medlemsförbund som fått pengar tillbaka och väntar fortfarande på omkring 3000 euro.
Huruvida de europeiska länder som röstade nej till Tahiti nu kommer att åka ändå eller bojkotta nästa års VM återstår att se.

Ordförandeval
I samband med nästa års VM håller FIPJP kongress och då är det dags att välja ny ordförande (samt sekreterare och kassör). Somliga har antytt att Azémas chanser att bli omvald ökar i takt med att de europeiska ländernas inflytande minskar och att han av det skälet är angelägen om att placera 2016 års VM mitt i Stilla havet.

Mer om Tahitiföljetongen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2015-07-22

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se