Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Juniorernas VM-lag

Två Bangers, en spelare från Sörbyängen och en från Oppboga. De bildar årets VM-lag för juniorer. Årets uttagning vållade förbundskaptenen mer huvudbry än vanligt, förklarar han när han själv skriver om årets uttagning.

Jag har nu varit FK på fyra mästerskap, två VM och två EM. Vi har på alla mästerskapen snubblat på mållinjen till kvartsfinalerna och slutat antingen i åttondel eller i åttondelspoolen. Det har varit jämna matcher mot bra lag som Italien (2 ggr), Madagaskar och Belgien.

Tack, Wille!
Jag har tidigare tittat mest på spelarna och mindre på positionerna då utbudet av juniorer inte varit så stort och de uttagna har varit mer eller mindre självklara. Detta har fungerat relativt bra.
I år, när Wille och Cajsa försvann, öppnades det dock upp för en större förnyelse i laget. Detta blir till exempel mitt första mästerskap som FK utan en självklar Wille, så jag riktar ett extra tack till honom för alla de här åren.

Träningsrapporter ett måste
Jag kände på förhand att det fanns fem-sju spelare som kunde slåss om platserna under året. Bestämde mig därför tidigt på två punkter:
1: De som blir uttagna till VM ska ha uppfyllt det krav jag satt med träning och rapportering av träningen. Samt helst aktivt ha spelat tävlingar (inte alltid lätt som junior när man är ung).
2: Jag ska ha klara roller. Söker en ren läggare, en läggare/mitt, en mitt/skytt och en ren skytt. Jag gick också ut med tidigt att jag exempelvis inte kommer att ta ut tre skyttar.

Mycket funderande
Årets VM-uttagning har varit den mest fundersamma för mig sedan jag blev FK. Från förra årets EM hade jag Robert Ulfsson och Ivar Liljegren som fortfarande är juniorer. Ivar deklarerade dock tidigt på året att han inte skulle satsa på boulen i år. Detta lämnade mig med enbart Robert som varit på ett mästerskap tidigare.
Eftersom han fortfarande är rätt ny inom boulen återstod det att se om han klarade av att göra ett lika bra år igen. Ni som har lite koll på juniorboulen vet att han har varit väldigt bra i år också – så därför var Robert den spelare jag först bestämde mig för.

Trygg med laget
Den andra spelaren som jag relativt tidigt under året kände förtjänar en plats – efter en riktigt bra utveckling förra året och stabilt spel i år – var Mikael Bartoft.
Jag har sedan försökt ge flera spelare chansen och de som har presterat bra har fått fler chanser. Lucas Rudin är en av de spelare som verkligen har tagit chansen när han fått den och presenterat stabilt spel vid alla uttagningar. Jag sökte dessutom en skytt till.
Sista positionen jag sökte var en ren läggare. Fyra läggare har jag följt extra noga under året och den jag tycker har utmärkt sig lite extra är Viktor Johansson. Hans starkaste sida utöver läggen är hur han håller ihop sitt lag och förmedlar en positiv energi.

Det ger följande lag:
Viktor - Läggare
Mikael - Läggare/Mitt
Robert - Mitt/Skytt
Lucas - Skytt

Jag känner mig trygg med att vi kommer att ha ett bra lag på banan även om en av spelarna skulle få svårt att hitta spelet. Är alla igång får jag angenäma problem!

Asien = tuffare motstånd
Junior-VM spelas i Bangkok, Thailand, den 1-3 november. Att det går i Asien tror jag innebär en tuffare turnering. Thailand har varit dominerande med två VM-guld sedan jag blev FK. De andra asiatiska lagen har också gått fram starkt. De har däremot ofta inte råd att resa till mästerskap i Europa. Nu, när mästerskapet går i Asien, får vi nog se fler av dessa länder vilket troligen kommer att göra det tuffare för alla deltagare.

Fler skickliga juniorer
Tyvärr får bara fyra spelare delta i VM. Jag skulle vilja passa på att nämna de spelare som funnits med i tankarna och kämpat under året men inte får chansen den här gången.
Linn Callderyd har tagit ytterligare kliv framåt och det ska bli spännande att fortsätta följa henne.
Saga Wahlberg har utvecklats riktigt bra – synd för mig som FK att detta är hennes sista år som junior.
Sebastian Kallionpää gjorde ett fantastiskt SM.
Linnea von Eggers Patron har också gått fram bra både på läggen och skyttet.
Utöver dessa finns det flera namn som satsar och närmar sig, så nästa år blir det förhoppningsvis ännu svårare att ta ut ett lag till EM.

Självklart kommer jag som brukligt med en sammanfattande analys efter VM. Vi kommer också att ha rapportering på plats så att ni här hemma kan följa och stötta oss.

Henri von Eggers Patron
Förbundskapten, juniorlandslaget

Publicerad: 2015-07-28

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se