Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Le Dantecs mästerskapslag

Anders Csapó, Rickard Nilsson, Jimmy Löf, Ali Abdi Aden, Lotta Larsson, Tove Orrbeck, Cajsa Qvarnström och Jessica Johansson — det är de spelare som senare i år spelar EM och VM.


Förbundskapten David Le Dantec är nu klar med sina uttagningar för årets mästerskap och lagen ser ut så här:

Herr-EM (september): Anders Csap

ó, Rickard Nilsson, Jimmy Löf, Ali Abdi Aden,
U23-EM, herrar (oktober): Daniel Eriksson, Tobias Svensson, Simon Åkesson, Ali Abdi Aden,
U23-EM, damer (oktober): Noon Geffenblad, Jessica Karlsson, Cajsa Qvarnström, Malin Sares,
Dam-VM (november):Lotta Larsson, Tove Orrbeck, Cajsa Qvarnström, Jessica Johansson.

En läggare, en mitt, två skyttar
Den f

örsta aspekten David Le Dantec tog i beaktande när det gällde lagsammansättningen var spelarnas positioner och det första han kom fram till var att han ville ha två skyttar med.
— Det är den svåraste positionen att spela på i internationella mästerskap, därför att det är den med mest press på sig, och det måste finnas någon som kan avlösa skytten om denne fallerar.
Att David föredrar en renodlad och erfaren läggare framför två mittspelare visste han redan och därmed stod det klart vilka spelartyper han letade efter.

Formen viktig

När det gäller skyttarna är formen det väsentligaste kriteriet och där tror jag, utifrån vad jag har sett hittills, att Jimmy och Ali är de som kommer att ha de bästa möjligheterna. De lyckades också bra i Hedebo och Blangy.
Mittspelarens uppgift kan bli den enklaste eller den svåraste.
— Det beror på hur alla andra sköter sig. Rickard har bra förutsättningar för den rollen. Om Anders får problem skulle Rickard också kunna gå som läggare och jag är övertygad om att både Jimmy och Ali kan göra ett bra jobb på mitten, även om det kanske inte är deras favoritposition.
— Jimmy är väldigt angelägen om att lära sig och har redan gjort fina framsteg, framför allt vad gäller attityd och läggspel. Ali har också förbättrat sitt läggspel under de senaste månaderna. Att han skulle gå som läggare i SM-dubbeln med Erik tror jag inte var självklart för ett halvår sedan.
— Och Anders, slutligen, har gjort fina resultat den sista tiden. Han spelade bra i Blangy — och han har redan spelat ett mästerskap, i singel, i år. Han har redan fått känna av det tryck det innebär och jag räknar med att han kan hantera det och med hjälp av fina förstalägg sätta press på motståndarna istället.

— Vem kommer att fungera som ledare i det här laget?
— Laget. När jag spelade mästerskap med Phillippe Quintais lämnade vi så gott som alla beslut till honom. Han är så stark och så bra och en väldigt naturlig ledare. När jag spelade med Michel Loy och Damien Hureau tog laget besluten gemensamt. Och jag tror inte att vi i Sverige — inte just nu i alla fall — har den typen av spelare som Quintais är. Så ledarskapet måste delas av alla. Jag kan naturligtvis också hjälpa till med den delen. Det är som med fotbollen. I ert svenska landslag spelar alla för Zlatan. I vårt franska landslag har vi ingen Zlatan, så vi måste bygga laget på ett annat sätt.

En pålitlig läggare ett måste
N

är det gäller damlaget resonerade David ungefär på samma sätt som när han skulle välja herrspelare. Men hade till en början lite bekymmer med att identifiera någon spelare som kunde vara läggare och kapabel att sätta press på motståndarna genom att inledningsvis och oftast placera sina kulor.
— Sedan insåg jag att Lotta nog är den som i dag har de bästa förutsättningarna för att axla den rollen.
— Och Jessica, Tove och Cajsa är alla tre kapabla att agera som både mittspelare och skytt. De har dessutom alla erfarenheter ifrån tidigare mästerskap.
— Cajsa är en spelare vi vill investera i nu för att kunna få ut ännu mer av i framtiden och jag tror att det här är en fantastisk möjlighet för henne att lära sig — både av turneringen och av de andra spelarna.

Mest flexibla lagen
David tror att b

åda de här lagen är de som erbjuder störst flexibilitet och flest möjligheter.
— Pressen kan vara svår att hantera. Vi måste kunna ersätta spelare. Vädret i Thailand kommer att innebära ett annat klimat än det vi är vana att spela i. Hur banorna ser ut har vi ingen aning om. Det är så många faktorer vi inte kan kontrollera.
Därmed blir det viktigt att kunna anpassa laget efter såväl förutsättningarna som spelarnas reaktioner på desamma.
— Jag är nästan säker på att det lag vi ställer på banan i den första matchen inte kommer att vara exakt detsamma som det lag som spelar den sista, säger David.
Vilka i de respektive lagen som kommer att ta hand om precisionsskyttet är inte klart.
— Jag vill diskutera det med spelarna och återkommer med besked senare den här månaden, säger David.

Besvikna spelare kommer att få feedback
F

örbundskaptenen poängterar att han har tagit samtliga landslagsspelare under övervägande och försökt föreställa sig lagkombinationer med var och en.
— Att välja ut de här lagen är som att ta ett fotografi, en ögonblicksbild, som visar hur jag uppfattar saker och ting vid en viss tidpunkt. Man måste bestämma sig och knäppa bilden även om man vet att man troligen kommer att uppfatta saken annorlunda längre fram.
— Jag inser att det när den här artikeln har publicerats kommer att finnas många spelare som känner sig besvikna och kanske frustrerade. Jag har själv ingått i det franska landslaget och varit med både om att bli uttagen till mästerskap och om att inte bli det, så jag vet hur det kan kännas. Och jag föredrar verkligen besvikna spelare framför likgiltiga. Men de måste samtidigt med besvikelsen känna respekt för det fattade beslutet.
— Till min glädje har jag fått se att många spelare är öppna för förändring och har en vilja att lära sig. Och jag ska naturligtvis ge spelarna mer feedback och svara på de frågor de nu kan tänkas ha, säger förbundskaptenen.
Han uppmanar dem som vill ställa frågor redan nu, innan han träffar spelarna nästa gång, att kontakta honom via e-post. Eftersom David just påbörjat sin semester kan han inte lova omedelbara svar, men han garanterar att svar kommer.

William ett framtidslöfte
I herrarnas U23-lag har en f

örändring ägt rum sedan grundspelet — Ali Abdi Aden ersätter William Silfverberg.
— Det betyder givetvis inte att jag har någonting emot William. Han är uppenbarligen en stor talang och jag är övertygad om att han kommer att kunna bli en del av landslaget i framtiden. Jag kommer också, om han vill, med glädje att försöka hjälpa honom att utvecklas. Men jag tror att det i nuläget skulle vara att göra honom en otjänst att på nytt utsätta honom för mästerskapspressen, säger David.

Truppen förändras
Av den h

är uttagningen kan man dra slutsatsen att Lotta Larsson numera ingår i landslagstruppen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
— Ytterligare justeringar av den kommer att presenteras före nästa landslagssamling.

 

Publicerad: 2015-08-04

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se