Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Landets bästa klubbar i serieslutspel

I helgen utses landets bästa klubbar när Elitserien och Veteranelitserien avgörs. Sex klubbar återstår i vardera serien. Alla är sugna på att vinna och det lär bli en hel del hårda och bra matcher i Orminge.

De regerande elitseriemästarna i Halmstad Petank gick och tog hem grundserien. Lite oväntat, eftersom Coccinelle inför det sista sammandraget låg tre poäng före – med då maximala 12 poäng.
Malmöklubben lyckades emellertid inte ta fler än fem poäng under den andra seriespelshelgen och slutade efter den på andra plats.
Nu är tabellen nollställd igen och alla siktar på förstaplatsen.

Revanschsugna efter historiskt dåligt resultat
I Coccinelle är man förstås sugna på revansch sedan sist.
– Det har inte hänt i Coccinelles historia att vi har tagit så få poäng under en helg, säger klubbens ordförande Joachim Andersson.
Bland annat för att undvika en upprepning kommer klubben med en större trupp till Stockholm.
– Vi löser licens åt Jan Simonsen, som kommer tillbaka och ska försöka styra upp det lite bättre för oss. Det brukar han vara bra på, säger Joachim.
Han tror att den egna föreningen har rätt stora chanser att gå segrande ur slutstriden.
– För många klubbar är året slut efter det här medan vi har rätt många spelare som ska spela mästerskap längre fram under hösten. Det kan vara en fördel, tror han.
Daniel Eriksson, Tobias Svensson och Simon Åkesson ska alla spela U23-EM i mitten av oktober. I början av november stundar Dam-VM och Coccinelles Jessica Johansson ingår i VM-laget.
– Men det är nog så att alla lag har chansen. Jag hade aldrig trott att Halmstad skulle vinna grundserien, men de gjorde det ju fantastiskt bra. Det är starkt att gå igenom så många möten obesegrad.
– Och Stockholmslagen har hemmabana – då brukar de bli något tuffare. Sibirien har nog bäst spelare att ta till, så jag satsar lite på dem. Men hoppas naturligtvis att vi vinner. Vi har alltid tagit medalj, men vi har bara vunnit en gång – så det är klart att vi gärna vill göra om det, säger Joachim.

Taktikbyte från mästarna
Halmstad Petank är alltså inte bara regerande mästare – de vann också grundserien senast elitserielagen drabbade samman. Precis som då kommer de nu med minsta tänkbara antal spelare – men EM-spelaren Jimmy Löf är inte bland dem.
– Han kan inte vara med. Och förutom att han är en bra skytt är han en bra pådrivare och den rollen får jag försöka ta nu, även om jag inte är lika bra som han på det, berättar Jimmie Olsen.
Istället för Jimmy kommer Patrik Andersson med till Stockholm, vilket kan innebära att Halmstad lägger upp taktiken enligt en annan strategi.
– Vi saknar ju lite skytte nu när Jimmy inte är med. Å andra sidan blir vi med Patrik väldigt starka på läggpositionen, som Jimmie säger.
Halmstad har som segrare av grundserien fördelen att de inte behöver få fler poäng än tvåan för att ta hem segern – blir det lika vinner Halmstad.
– Jag ser Sibirien som största hotet. De har bra förutsättningar i och med att det är i Stockholm. Men Coccinelle kommer ju inte att göra en lika dålig helg som sist igen heller, säger Jimmie.

Byggt laget för klubbseger
Sitting Boule är en av två Stockholmsklubbar i elitserieslutspelet. EM-skytten Ali Abdi Aden är uttagningsansvarig i klubben.
– Jag är den enda som har spelat varje seriespel sedan 2010. Jag har sett brister och att vi har haft svårt att få ihop laget, men nu känner jag att alla är taggade.
Ali tror med andra ord att det egna laget har chansen att ta hem slutsegern.
– Ja, verkligen. I Motala sist kändes det inte som om någon var omöjlig att slå. De flesta går att knäcka om man spelar bra. Sibirien är favoriter och dem slog vi med 4-0 senast.
Också i Sitting Boule nöjer man sig med sex spelare. Utöver Ali själv är det: Robert Beijmo, Leo Brood Björk, Daniel Gillan, Erik Lööf Ekström och Jerker Malmsten.
– Det kan bli känsligt med folk på bänken. Jag tror att det är bättre att köra samma sex hela vägen, säger Ali och fortsätter:
– Beijmo har tuppkammen uppåt och bryr sig inte längre om att bevisa nåt. Han kastar bara för att det är kul och spelade djävligt bra i Motala. Nu har han blivit mogen för boulen, skrattar Ali.
Som tror att de har fördel av att spela på hemmaplan.
– En jäkligt bra fördel är att Erik inte kan sova någon annanstans än i sin egen säng. Så nu kommer han att vara utsövd och fin. Dessutom skulle vi kunna kalla in någon annan på söndagen om det inte funkar på lördagen.
Ali höjer ett varningens finger för Lindome, som han tror skulle kunna vinna om hans eget lag inte gör det.
– De har all kraft kvar, säger han.

Göteborgarna hoppas på regn
Hur det är med den saken återstår kanske att se. Men Lindomespelarna har enligt Henrik Hugosson åtminstone inga maginfluensor än så länge.
– Nu börjar det ju om på noll och det är bara tio poäng vi spelar om – det känns ganska jämnt, tycker jag. Det är inte självskrivet att Coccinelle eller Sibirien ska vinna, fortsätter Henrik.
Han säger att laget har tränat lite mer sedan sist och att de åker med åtta man till Stockholm.
Trots att flera skickliga spelare lämnade Lindome för ett par år sedan har klubben lyckats hänga sig kvar i toppen. Inför årets säsong kom nya spelare i form av Mattias Anesten, Thomas Finné och Andreas Petersson – och nu slutade Lindome på en tredje plats efter grundserien.
– Det är väldigt skönt att vi lyckades ta de där sjunde- och åttondeplatserna under mellanåren så att vi är kvar.
I år blir det definitivt en högre placering än så.
– Planen är att inte låta någon annan vinna. Om vi själva gör det återstår att se. Vi hoppas på ösregn i två dagar. De andra blir så gnälliga av det, flinar Henrik. 

Sibirien säkra på seger
Enligt merparten av de inblandade i toppstriden verkar det som om Sibirien CP är något av förhandsfavoriter. Och enligt Sibiriens lagledare Albin Plantin är saken redan klar.
– Segern är redan klar, säger han.
– Ni är så bra alltså?
– Vi är ganska bra.
– Och ”ganska bra” räcker?
– Ja, det tror jag nog.
– Är det inga av de övriga lagen som är ganska bra?
– Jo, vissa av dem.
– Vilka?
– Coccinelle är ganska bra, svarar Albin och blir tyst.
– Ja. Det var väl det jag hade, skrattar han, – det är vi eller de som vinner.
– Men segern var ju redan klar?
– Nej, inte helt klar. Skulle det bli någon otur kan Coccinelle vinna. Man vet aldrig – lite otur kan vi ha och då är det nog Coccinelle som utnyttjar det, säger Albin som kommer till spel tillsammans med Anders Csapó, Camilla Csapó, Filip Goldéus, Linus Mannerfors, Conny Plantin, Jesper Skult och Lelle Wahlberg.
– Vi har råd att tappa 2-3 man och ändå vara starka.


BK Kärnan vann årets grundserie i Veteranelitserien. Foto: Johan Nilsson.

Tre lag med försprång i Veteranelitserien
På samma plats, i Orminge, kvalar de lag som har chans att ta plats i Elitserien nästa säsong. Dessutom avgörs Veteranelitserien där.
Veteranernas grundserie vann BK Kärnan från Helsingborg – tre poäng före tvåan BK Knuff (Halmstad) och fyra före Boo SK, som slutade trea. Mellan trean och fyran var det ett hopp på ytterligare fyra poäng. Av tabellen att döma skulle man kunna tro att Kärnan var lite överlägsna de andra.
– Nej, så är det ju inte, säger Jonny Patron. Vi vann toppmötena mot Boo och Knuff. Det kan ha varit tillfälligheter som gjorde det.
Jonny menar att alla sex återstående lag har chans att vinna.
– De som har en bra dag tar hem det, säger han.
– Men våran plan är naturligtvis att vinna.
Boo SK har riktig hemmaplan – föreningen håller till på banorna i Orminge – och Jonny tror att det är viktigt att vara med från början.
– Boo inleder mot Fagersjö och det derbyt blir viktigt.
Kärnan själva startar mot Lejonkulan från Linköping – det enda lag som tog poäng av Kärnan i grundserien.
Till skillnad från Lindomespelarna hoppas Jonny inte på regn.
– Jag är inte så glad i det. Och vi är flera stycken i klubben som inte är det…

Webbsändningar
Som prognosen ser ut just nu kommer regnet att falla under natten mellan lördag och söndag och spelarna med ett nödrop undvika nederbörden.
Hur det blir på riktigt kan man få reda på genom att följa de webbsändningar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som under hela helgen visar matcher från Orminge.
Nöjer man sig med matchresultat i siffor kan man hitta dem på SBF Online Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad: 2015-09-04

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se