Jessica lämnar landslaget
Jessica Johansson lämnar landslaget. Hennes motivation försvann när hennes pojkvän, Joachim Andersson, inte blev uttagen till EM. Jessica lämnar med omedelbar verkan och kommer alltså inte att spela VM. Det kommer istället Signe Holgersson att göra.
Det är med omedelbar verkan som Sveriges internationellt sett mest framgångsrika spelare, Jessica Johansson, 25, lämnar landslaget. Hon kommer inte att delta i några landslagsaktiviteter under återstoden av året och inte heller kommande år.
Det innebär att hon inte heller följer med till Dam-VM i Thailand, som det var planerat.
Tycker sambon behandlats orättvis
Och det var alltså först efter årets mästerskapsuttagningar – där Jessica blev uttagen att spela Dam-VM medan hennes pojkvän och sambo, Joachim Andersson, inte blev uttagen att spela Herr-EM – som Jessicas funderingar på att hoppa av började.
– Jag blev oerhört förvånad och besviken över att Joachim inte blev uttagen. Jag tycker absolut att han borde fått chansen och rent av förtjänade den efter den säsong som han har gjort. Och så har det varit ett flertal gånger de senaste åren. Jag anser att han har blivit orättvist behandlad inte bara denna gång utan många gånger tidigare och av olika människor. Inte bara i landslagssammanhang utan även utanför. Efter att dessutom ha sett hur fullkomligt knäckt han blev försvann även min motivation till att spela, förklarar Jessica sitt beslut.
– Utan motivation och vilja att spela eller träna känns det inte heller rätt att ställa upp och representera Sverige där jag ska prestera bra.
– Det är alltså en blandning av ett statement och brist på motivation, menar Jessica.
– Men visste du inte redan när du tackade ja till VM att Joachim inte var uttagen?
– Nej. Det visste jag först när jag läste det på hemsidan.
Olika faktorer svåra att skilja åt
Redan dagen efter uttagningen dök tveksamheten upp hos Jessica och hon säger att hon varnade landslagsledningen redan då.
– Sedan har diskussionen dragit ut på tiden, men det är inte så att det här dök upp först nu, sex veckor senare, säger Jessica.
Hon tycker att det är svårt att förklara vad som ligger bakom avhoppet, eftersom det är flera olika saker.
– Efter uttagningarna funderade och diskuterade jag och kände mer och mer att ”nej, jag vill inte”. Men känslor är ju svåra att förklara till hundra procent.
– Fast hade du ändå inte redan från början räknat med möjligheten att du kunde bli uttagen samtidigt som Joachim inte blev det?
– Jag hade nog inte tänkt på det. Det här kom som en efterreaktion, när jag också visste vilken bra säsong han hade gjort.
– Fast damlandslaget och herrlandslaget är väl på många sätt olika lag – du och Joachim hade ju aldrig kunnat bli uttagna ihop?
– Det är olika saker, men satsningen är densamma. Och i och med att vi lever tillsammans och spelar på den nivån tillsammans går det inte riktigt att skilja på det.
Inte slut för alltid
Att de tre andra uttagna spelarna och förbundskaptenen hamnar i en märklig situation beklagar Jessica.
– Det är jag ledsen för att de gör, men jag kan inte tänka på andra hela tiden – jag måste tänka på mig själv också.
Det är inte första gången Jessica och jag sitter i en intervju om att hon lämnar landslaget.
– Men är det den sista?
– Jag kan inte lova någonting… Grejen med boule är ju att man kan ha ett uppehåll på fem år och sedan snabbt komma tillbaka.
När Jessica på nytt tog plats i landslaget den senaste gången var det inför singel-VM och hon lovade den dåvarande förbundskaptenen, Albin Plantin, att även satsa på lagspelet.
Det var till och med ett villkor för att hon skulle få åka till singel-VM.
– Så var det ju. Men det var inte helt hundraprocentigt ett eget beslut. Och Albin är ju heller inte förbundskapten längre, så på något sätt spelar det kanske honom inte så stor roll längre, tänker jag.
Även om Jessicas motivation för landslagsboule är borta har vi inte sett henne på boulebanan för sista gången.
– Jag har ju sagt innan att jag ska sluta – och försökt – men inte lyckats. Så jag kommer nog inte att sluta spela helt. Samtidigt har jag nog innerst inne inte varit så motiverad som jag har trott.
Besviken landslagsledning
För förbundskapten David Le Dantec, som hade Thailandsbiljetter bokade och klara åt samtliga uttagna VM-spelare, innebar Jessicas besked bekymmer.
– Jessicas avhopp var en överraskning för oss i landslagsledningen och vi är alla mycket besvikna över hennes beslut, säger han.
– Det är naturligtvis mycket svårt att ersätta en spelare som Jessica och således har jag inte bett någon av de fyra spelarna att göra det, fortsätter förbundskaptenen.
Signe kommer med positiv energi
Signe Holgersson kommer att följa med till Thailand i början av november och tillsammans med de övriga uttagna – Lotta Larsson, Tove Orrbeck och Cajsa Qvarnström – bilda det svenska VM-laget.
– Vi gick igenom olika möjligheter, de kombinationer och konstellationer vi ville ha till vårt förfogande vid VM och till slut var Signes namn det vi bestämde oss för att behålla. Hon kommer med en mångsidighet och kapacitet att spela både läggare och mitt. Vi är också övertygade om att Signe kommer att bidra med sin energi och positiva attityd, berättar David.
Förbundskaptenen menar att varje nederlag också rymmer en möjlighet.
– Det är en ny utmaning, men också ett ypperligt tillfälle för de fyra uttagna spelarna att visa prov på sina talanger och att ta ett större ansvar. Förhoppningsvis kan det också ge ytterligare motivation. Jag tycker att det är en mycket intressant mix av erfarenhet och ungdom. Vi har två skyttar och två läggare/mittspelare som kommer att ge oss många kombinationsmöjligheter.
Fransk förberedelse
I precisionsskyttet kommer Sverige att representeras av Tove Orrbeck.
Som en uppvärmning inför VM kommer tre fjärdedelar av laget (Lotta, Tove och Cajsa) att åka till en internationell tävling i Nyons (södra Frankrike) den första helgen i oktober.
– I år kommer bara damlandslaget att finnas representerat i Nyons, men vi för redan diskussioner med arrangörerna om möjligheterna att ta med både herrar och damer nästa år, säger David.