Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Mästerskapspremiär i Östeuropa

I veckan spelas Herr-EM för första gången i ett östeuropeiskt land – Bulgarien – och för första gången åker forne världsmästaren David Le Dantec till ett mästerskap som svensk förbundskapten.

Mästerskapet startar redan på torsdagskvällen (halv sju), med precisionsskytte.
Ali Abdi Aden kommer att skjuta för Sveriges räkning.
– För det första för att han har kapaciteten att skjuta bra, och för det andra därför att jag tror att han kommer att kunna fokusera om så snart han skjutit klart.
David har många gånger sagt att precisionsskyttet är den snabbaste vägen till en EM-medalj – det räcker med två tillräckligt bra serier för att nå en semifinal.
Men han varnar också för att skyttet kan sabotera för återstoden av mästerskapet.
– Oavsett hur det går i skyttet måste skytten kunna lägga det bakom sig så snart det är klart och till tvåhundra procent fokusera på lagspelet. Det är alltid ett visst mått av lotteri i precisionsskyttet och enstaka millimetrar kan skilja en riktigt bra poäng från en ganska dålig. Blir man lågt rankad där får man inte låta det tynga ner en – det ska vara glömt så snart det är över, menar David.


Ali Abdi Aden skjuter för Sverige.

– Om Ali lyckas att just där och just då nå sin fulla kapacitet kan han mycket väl stå i en kvartsfinal och då kan vad som helst hända. Men gör han det inte är det ingenting att vara besviken över.

Första delmålet: en VM-plats
Den viktigaste delen av ett mästerskap är lagspelet. Där spelar Ali tillsammans med Anders Csapó, Rickard Nilsson och Jimmy Löf. David är försiktig med målsättningarna.
– Det första målet är att kvalificera oss för nästa års VM. Man ska inte glömma bort att av de lag som nu ska spela EM är det tio som inte kommer att få åka till VM nästa år, säger David.
En placering bland de 24 bästa nationerna är det som gäller för att säkra VM-platsen.
– Det andra målet är förstås att hålla oss kvar i huvudturneringen, det vill säga att vara bland de 16 bästa lagen efter spelet i det schweiziska systemet.
Längre än så vill David inte blicka på förhand.
– Jag vill inte säga mycket mer än så. Därefter beror det i hög grad på lottningen och beroende på vilka de är kommer jag att ha olika målsättningar.
– Skulle vi misslyckas med att stanna i A-turneringen och trilla ner i Nationernas Cup finns där bara ett mål – att vinna den, fortsätter förbundskaptenen.

Franska favoriterna i final mot Italien?
Precis som de flesta (alla?) andra rankar han Frankrike som favoriter till EM-guldet.
– Särskilt efter de två byten de gjorde i laguppställningen, säger David och syftar på att Thierry Grandet och Romain Fournié, som var uttagna som landslag till Mastersturneringen – och tilltänkta EM-spelare – till EM har ersatts av Henri Lacroix och Michel Loy.
– Loy har en storartad säsong bakom sig och alla vet vad Lacroix kan göra under en tävling på högsta nivå, säger David.
– De båda tillsammans med Dylan Rocher och Damien Hureau – det kommer att vara mycket svårt att vinna över det laget.
Efter sina landsmän rankar David italienarna som det största hotet.
– De vann trippeln i Millau och kom tvåa i dubbeln – efter Rocher – och de har gått fram väldigt starkt de senaste åren, med Rizzi i laget.

Svensk gör domarprov
Nästa lag på Davids rankinglista är det schweiziska.
– De har två fransmän och en madagask i sitt lag, som alla är riktigt bra.
Jämsides med schweizarna finns Monaco, som kommer med två fjärdedelar (Millo och Motte) av silverlaget från förra EM.
– De har med sig Guillaume Campillo som är en väldigt bra skytt och Fieschi, som lär spela läggare är inte heller dålig. Monaco ligger sedan några år tillbaka stabilt på den europeiska toppnivån, säger David, som ser fram emot mästerskapet.
– En hel del beror på hur banorna ser ut också, tillägger han.
Redan på onsdagen anländer den svenska delegationen i Bulgarien.
Den kommer sedan att utökas med Roger Smedenfeldt, som åker till Albena för att genomföra det europeiska domarprovet.
Livesändningar ska ordnas både genom det bulgariska förbundets försorg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.och på Bulgariens statstelevision Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Det svenska laget kommer man att kunna följa via vår Facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad: 2015-09-22

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se