Frankrike fortfarande europamästare
Efter årets Herr-EM är Frankrike fortfarande de enda europamästare som funnits i herrarnas lagspel. Italien fick genom Diego Rizzi guldmedaljen i precisionsskytte.
Alla förväntade sig att fransoserna Michel Loy, Henri Lacroix, Damien Hureau och Dylan Rocher skulle vinna EM-guldet åt Frankrike för fjärde gången i rad. Och fransmännen levde upp till förväntningarna.
Men hade faktiskt problem på vägen i såväl semifinalen som finalen.
Överlägsna fram till semifinal
Frankrike var det enda lag som gick obesegrat genom det fem matcher långa grundspelet. Därefter vann fransmännen åttondelspoolen med ytterligare två raka matchvinster. I kvartsfinalen fick Belgien bara fyra poäng.
Men när det blev dags för semifinal mot de regerande silvermedaljörerna från Monaco (som visserligen bytt ut två av spelarna i laget sedan förra EM-finalen) såg det till en början mörkt ut för europa- och världsmästarna.
Monaco tog ledningen
Dylan Rocher satt på bänken och Damien Hureau gick som skytt i det franska laget. Monegaskerna spelade klart bättre än fransmännen och tog ledningen med 9-5.
Då bytte den franska förbundskaptenen Hureau mot Rocher. Effekten var omedelbar. Monaco tappade en femma och Frankrike var i ledning.
I vändan efter lyckades artisten Franck Millo upprepa det han lyckades med tre gånger i rad under den förra EM-finalen – att skjuta lillen av banan för att rädda sitt lag kvar i matchen.
Franck Millo, Monaco, är specialist på lilleskott i pressade lägen.
Men det blev inte mer än runda extra. Monaco spelade betydligt blekare sedan Rocher ställt sig på banan, fransmännen tog de nödvändiga tre poängen och sig själva till final.
Pressade av Schweiz i finalen
Där de fick möta Schweiz, som hade slagit Luxemburg och mosat Spanien på sin väg genom slutspelet.
Nu ställde fransmännen Rocher på banan redan från början.
Men fransmännen i Schweiz lag var inte mycket sämre de – och det blev en jämn inledning på finalen. Efter två rundor hade Schweiz ledningen med 5-2.
Emile Patrick, Joseph Molinas och Maïki Molinas, Schweiz, tog ledningen i EM-finalen.
Efter ytterligare två hade fransmännen 12-5. Men det schweiziska landslaget gav inte upp. Maïki Molinas lyckades under stor press sätta ett nödvändigt skott med omgångens sista klot – och 12-5 blev till 12-7, som blev till 12-8. När Maïkis far, Joseph Molinas, stod med den sjunde rundans sista klot blev resultatet inte lika lyckat – och Frankrike fick dra på sig de nya europamästartröjorna i vitt och blått.
Italiensk seger och nytt rekord i skyttet
Dylan Rocher träffade bara hälften av sina skott i finalen och hade Maïki Molinas bara kommit upp till samma halvdana nivå hade resultatet nog blivit ett annat.
Rocher, som satte nytt EM-rekord i skytte då han i kvalomgången sköt 63 poäng, hade före trippelfinalen förlorat semifinalen i precisionsskytte mot italienaren Diego Rizzi. Som i sin tur gjort en oväntat blek insats i trippelturneringen, där Italien förlorade kvartsfinalen mot Spanien.
Men Rizzi vann senare den ovanligt jämna och spännande skyttefinalen mot den unge belgaren Baton Logan. Belgaren hade ledningen ända fram till slutet. Efter finalens sista ordinarie skott var ställningen emellertid exakt lika – och det blev särskjutning, där de båda skyttarna fick skjuta varsitt skott från sju meters håll på de fem olika övningarna. Efter den fjärde stod det klart att Rizzi är den nya europamästaren. Bara belgaren Claudy Weibel och Dylan Rocher har tidigare innehaft titeln.
Diego Rizzi, Italien, blir europamästare i precisionsskytte.
Vem ska tillåtas att spela i vilket landslag?
Det schweiziska lagets framfart satte fart på diskussionen om vilka regler som ska gälla för lagsammansättningarna. Är det verkligen okej att tre fransmän och en madagask representerar en annan nation i mästerskapet? Spelarna ifråga har visserligen licens i det schweiziska förbundet – men är det tillräckligt? Och kommer det innebära att flera av de mindre nationerna – som Monaco, San Marino, Andorra – försvinner från EM om man ändrar regeln?
I det internationella förbundet och VM ser regeln annorlunda ut – där får man bara ha en utländsk spelare per landslag, men FIPJP:s styrelse kan tillåta undantag i de fall där internationella överenskommelser mellan de aktuella staterna finns. För juniorernas världsmästerskap gäller dessutom att alla spelare som är födda i det aktuella landet får representera detsamma – oavsett vilken nationalitet som uppges i passet – under förutsättning att spelaren inte redan representerat en annan nation.