Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Stark svensk EM-insats

Det svenska herrlandslaget svarade för en ovanligt god insats vid årets EM i Bulgarien. Att bli rankade som lag nummer nio efter grundspelet är inte illa och de flesta förluster kom mot ett mycket kvalificerat motstånd.

Aldrig har jag sett ett svenskt herrlandslag prestera bättre vid ett internationellt mästerskap.
Rickard Nilsson sade själv, när det var färdigspelat för svenskarnas del, att han aldrig varit en del av något herrlandslag som spelat bättre på ett EM eller VM – möjligen med undantag för landslaget vid det första Herr-EM, 2009 (Köhalmi, Nilsson, Goldéus och Ivarsson).
Med tanke på att Rickard före det här mästerskapet hade deltagit i sju VM och två EM som senior vill en sådan replik inte säga lite.
Även om den kom med tillägget: ”Och så åker vi ut mot Bulgarien…”


Rickard Nilsson.

Förlusterna snöpliga
Det var naturligtvis snöpligt. Att svenskarna, som tidigare i turneringen visat att de är att räkna med, gjorde sin sämsta EM-match mot hemmanationen – som överraskat och presterat klart bättre boule än väntat.
Men trots detta streck i räkningen finns gott om mer upplyftande besked att ta fasta på och med sig hem från årets Herr-EM.
I den svenska öppningsmatchen mot Luxemburg startade just Rickard Nilsson lite halvdant, men de båda andra spelarna på plan – Anders Csapó och Jimmy Löf – gjorde en riktigt bra start och den svenska segern var inte långt borta.  Sverige förde spelet under större delen av matchen, men blev förbisprungna av Luxemburg på upploppet.
När tidssignalen ljöd kom Ali Abdi Aden in och ersatte Anders. I den allra sista vändan var Sverige pressat att ta minst fyra poäng, eftersom ställningen var 7-11 – och lyckades med det! Dessvärre var Luxemburg det bättre laget i rundan efter.

Stabil svensk stomme
I nästa match, mot Ungern, hittade Rickard formen och under resten av turneringen bildade han och Anders Csapó en mycket stabil stomme i det svenska laget.
Ungrarna blev överkörda med 13-0, England med 13-2 och Österrike med 13-0.
På tre EM-matcher tappade svenskarna alltså inte mer än två poäng. Matchen mot Österrike bjöd på det i särklass bästa svenska landslagsspel jag någonsin fått glädjen att bevittna.
I det femte och sista av grundspelets möten väntade Spanien. I en morgonmatch. Sverige tog ledningen med 5-0 och tappade den igen. I den runda då tidssignalen ljöd tog Sverige ytterligare poäng och ställningen inför de två avslutande var 8-6. Spanien plockade en poäng i rundan därefter och två i den allra sista. Svensk förlust med minsta möjliga marginal i ett möte med en av toppnationerna där Sverige hade motvind och otur med några viktiga studsar.

Bra lag i poolen
Trots förlusten slutade Sveriges lag på nionde plats efter grundspelet. Det är ingen dålig placering. Tvärtom. Men den innebär att man får det lag som klarat sig bäst genom grundspelet i sin åttondelspool – föga förvånande var det Frankrike (det enda obesegrade laget). Det sista av de lag som klarade sig vidare i huvudturneringen genom att ta sextondeplatsen – Bulgarien – hamnade också i Sveriges pool. Schweiz slutade åtta och blev därmed svenskarnas första poolmotståndare.


Jimmy Löf.

 Än en gång tog svenskarna ledningen, med både 6-0 och 8-1, och än en gång tappade de den. Vid ställningen 9-9 kom Jimmy in och ersatte Ali, men han hann bara vara med en enda runda innan det schweiziska laget hade avgjort.

Försämring i fel match
Även om det kändes trist att svenskarna missade en seger trots att de hade schweizarna på gaffeln kändes det samtidigt som att det i praktiken inte gjorde så mycket. Gissningsvis hade Sverige, vid en vinst, förlorat mot Frankrike och ändå på nytt ställts mot Schweiz i skiljematchen. Nu var det bara att ta den andra vägen dit – genom en seger över Bulgarien.
Fast där kom den där sämsta svenska insatsen och den där snöpliga förlusten. Förbundskapten David le Dantec vågade för första gången bänka Rickard och starta med de båda skyttekandidaterna på plan samtidigt. Ali, som faktiskt lyckats bättre med läggspelet än med skyttet, på mitten.
Det försöket slog dock inte särskilt väl ut. Anders spelade stabilt som förstaläggare, de båda andra blandade och gav. Vid ställningen 4-6 satte David åter in Rickard på mittpositionen. Hans insats där var emellertid denna gång inte bättre än Alis. Och när Anders vid ställningen 10-11 plötsligt lade båda sina klot en dryg meter från lillen kunde Schweiz ta chansen. EM var över för svensk del.

Lyckad defensiv strategi
Det svenska läggspelet såg överlag bättre ut än det svenska skyttet och inställningen var i grunden defensiv. I grunden var den också välfungerande. I rättvisans namn bör man poängtera att banorna inte tillät mycket annat än träff direkt på järnet för att skotten skulle bli effektiva. Golvet i hallen skyddades av dubbla mattor och var man kort med skotten studsade kloten (precis som när läggarna plomberade) över målet.
Hur stor del den nya förbundskaptenen har i den svenska insatsen är svårt att säga. Men han samtalade mycket med spelarna (framför allt emellan matcherna, men också på banan) och deltog aktivt i taktiska beslut under pågående matcher.


Jimmy Löf och David Le Dantec.

 Trots att de fyra svenska spelarna är mycket olika personlighetstyper fungerade de som ett lag – något David ständigt poängterar, vikten av att uppträda som ett lag, att stötta varandra och sätta laget främst.

Behöver bli bättre på att profitera
Han tycker själv att Sverige gjorde en mycket god insats på det hela taget. Men ser också utvecklingsmöjligheter. Inte minst behöver man arbeta med att ta möjligheterna tillvara då de uppstår, menar han.
Många gånger lyckades Anders genom sina lägg få motståndarna att göra av med alla eller merparten av sina klot – utan att svenskarna fyllde på med de ytterligare potentiella poäng de hade på hand. David tycker att de i sådana lägen borde visat större mod.
– Det går att ta större risker än vad spelarna gjorde – och samtidigt spela hyfsat säkert, säger han.
– Det ska vi träna på.

Bådar gott för framtiden
Symtomatiskt för de svenska resultaten är att det blir vinst i alla matcher som inte varar mer än en timme eller där omkring. Medan det blir förlust i samtliga som tar en och en halv eller mer. Frågan är om svenskarnas ork också är någonting det behöver arbetas med.


Anders Csapó.

Hur som helst: Hela det svenska laget står för den bästa insatsen på många år och inte minst Anders Csapó imponerar riktigt ordentligt.
De blir rankade som nia av 34 nationer.
De tappar två poäng på tre matcher.
De spelar i samma åttondelspool som båda finalisterna.
Tre av de fyra förlusterna kommer mot det lag som slutar tvåa, ett som slutar trea och ett som slutar femma (men var grundspelets näst bästa lag).
Under de långvariga matcherna var publiken ganska stor och man kan nog känna sig alldeles säker på att Sverige satt sig i respekt hos många av de europeiska nationerna och att de numera vet att Sverige är ett lag att i framtiden räkna med.


KVALIFICERADE TILL VM:

Frankrike
Schweiz
Spanien
Monaco
Luxemburg
Italien
Tjeckien
Belgien
Slovenien
Israel
Holland
Bulgarien
Sverige
Finland
Danmark
Österrike
Tyskland
Turkiet
Polen 
Ryssland
Skottland
Lettland
Litauen
England
Estland

Publicerad: 2015-10-01

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se