Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Dubbla EM-chanser för Sverige

Båda de svenska U23-lagen kvalificerade sig i våras till finalspel i Europamästerskapen. Till helgen är det dags. Då åker såväl damer som herrar till Nieuwegein i Holland för att vara med i uppgörelsen om medaljerna.

För första gången någonsin har Sverige lag med i både damernas och herrarnas finalspel i U23-klassen.

Damerna imponerade i Spanien i våras Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. då de tog sig vidare som tredje lag efter Belgien och Spanien. Till finalspelet har också Italien, Turkiet och Danmark kvalificerat sig. Dessutom medverkar värdnationen Holland samt den regerande mästaren Frankrike.

Franska favoriter
I det franska laget finns skytten Audrey Bandiera, som också ingår i damernas seniorlag och ska spela VM nästa månad. Liksom Anaïs Lapoutge var hon också med i det lag som vann titeln sist det spelades U23-EM. De kompletteras av Cindy Peyrot och Alison Rodriguez, som tillsammans med Angélique Papon är regerande franska mästare i trippel. Att detta offensiva lag är den solklara favoriten råder det inget tvivel om.

Sverige utanför väntade topptrion
Albin Plantin, som tillfälligt återinträder i rollen som coach för damlandslaget – han var deras coach också under grundspelsomgången i våras, räknar också Belgien och Spanien till de tuffaste konkurrenterna.
– Det är den förväntade topptrion, helt klart, säger han.


Albin Plantin.

 De åtta lagen kommer att delas in i två grupper om fyra, från vilka de båda bästa går till semifinal. Lottningen, som kan komma att bli mycket betydelsefull, görs först på fredagskvällen.
– Antingen slipper vi dem i gruppen, eller också måste peta vi ut något av dem redan då, konstaterar Albin.

"Bra känsla"
Han befinner sig redan på resande fot och laddar upp inför mästerskapet genom att sola i Grekland. Dit åkte han direkt från en arbetsresa i Berlin, men den här gången hinner han få några timmar i hemmet på torsdagen innan det bär av igen på fredag morgon.
Albin menar att det svenska laget bör kunna besegra det turkiska och det danska.
– Det holländska är en joker som vi inte vet mycket om. Men på en bra dag kan vi ta medalj. På en mindre bra dag åker vi ut i gruppen, säger han och tillägger:
– Jag har en bra känsla.

Italiens herrar utmanar Frankrike
I herrklassen deltar, utöver Sverige, Spanien, Italien, Luxemburg, Belgien, Tyskland, Holland och Frankrike. Även här är fransoserna regerande mästare.
– Jag ser två stora favoriter: Frankrike och Italien, säger förbundskapten David Le Dantec.
– Italien kommer med sin bästa spelare, Diego Rizzi, och ytterligare en väldigt bra spelare, Alessandro Basso. Båda var med och vann Europacupen med sin klubb 2014 och trippeln i Millau 2015. Dubbeln i Millau förlorade de i finalen mot Dylan Rocher. De har redan samlat på sig en betydande och bra erfarenhet av internationellt spel.
– I samma liga placerar jag Frankrike, som kommer med fyra spelare som gjort mycket goda resultat i franska tävlingar under sommaren och som börjar få fina resultat också i seniorsammanhang.

Optimistisk förbundskapten
– Strax bakom dem kommer de båda utmanarna Spanien och Belgien. Belgarna har med sig silvermedaljören från årets EM i skytte, Logan Baton. Och precis bakom dem kommer de övriga fyra nationerna: Luxemburg, Holland, Tyskland och Sverige.


David Le Dantec.

Med detta menar förbundskaptenen på intet vis att det skulle vara omöjligt för Sverige att ta plats på prispallen.
– Vi åker till U23-EM med stor respekt för de sju andra lagen och vi vet att lottningen kommer att bli väldigt viktig.  Men vi vet också att vi har ett lag med god kvalitet. Spelarna har erfarenhet av internationella tävlingar, genom Coccinelle och genom seniorernas EM för Alis del. Daniel och Tobias vann en tävling i Göteborg förra helgen, så de är uppenbarligen i fin form, säger David och fortsätter:
– Personligen är jag optimistisk och vill att vi ska åka dit med höga ambitioner. Vi är inte favoriter, pressen ligger på Frankrike, Italien, Spanien och Belgien. Det är upp till oss att ta vara på möjligheterna – och jag är säker på att möjligheterna kommer att uppstå.

Finalspelet i årets U23-EM startar på lördag morgon klockan 9:10.

Livesändningar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. från U23-EM kommer man under helgen att kunna se här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

De svenska lagen kan man också följa på Svensk Boules Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad: 2015-10-15

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se