Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

En bit kvar för svenska herrarna

De svenska U23-herrarna lyckades inte lika bra som damerna under EM:s finalspel i Holland. Men även de placerade sig före Frankrike.

Lottningen blev för de unga herrarna den bästa tänkbara. Förhandsfavoriterna – Italien, Frankrike, Spanien och Belgien – hamnade alla i samma grupp. Sverige placerades i den andra tillsammans med Holland, Tyskland och Luxemburg.

Ändå stod det klart att svenskarna inte skulle gå någon promenadseger till mötes – Sverige kvalificerade sig som sista lag till finalspelet och skulle alltså ändå vara tvungna att höja nivån sedan dess för att kunna ta sig till semifinal. 

Värdnationen bättre än väntat
Holland deltog i finalspelet i sin kraft av värdnation och var det enda oskrivna kortet inför spelets början. Hemmaspelarna blev svenskarnas första motståndare. Och imponerade rejält.
Att Sverige, som ställde de tre Coccinellespelarna – Daniel Eriksson, Tobias Svensson och Simon Åkesson – på banan i trippeln, förlorade öppningsmatchen med 2-13 kändes varken speciellt konstigt eller orättvist. Ali Abdi Aden klev in i matchen efter några rundor, istället för Simon, som inte fick någon riktig ordning på skotten – trots att han knappt missade ett enda under fredagens uppvärmning.

Förbundskapten David Le Dantec gav Simon nytt förtroende i dubbeln, som han spelade tillsammans med Tobias, medan Ali fick ta hand om singelspelet.
Holländarnas mittspelare, Tom van der Voort, som också tog hand om singelspelet var deras allra starkaste kort och Ali hamnade snabbt i underläge. Ett underläge som han aldrig lyckades ta sig ur, trots hyfsat spel. 6-13 slutade matchen.
Och i dubbeln tappade svenskarna det överläge de haft (5-0, 7-5) och förlorade med 11-13.

Över efter andra mötet
Nästa möte, med Tyskland, som vunnit över Luxemburg i sitt första möte, skulle alltså bli mycket viktigt. Daniel, Tobias och Ali äntrade banan och tog en poäng i första rundan, en i den andra och en i tredje – men de borde ha tagit många fler. Och sedan blev det inga ytterligare. Matchen slutade 3-13 och det började se lite dystert ut.
David bad Tobias att ta hand om singeln medan Ali och Simon ställde upp i dubbeln.
Tråkigt nog hade Tyskland den för tillfället bästa singelspelaren och det spelade ingen roll att svenskarna lyckades vinna dubbeln med 13-7.
Eftersom Holland samtidigt besegrat Luxemburg stod det dessutom redan klart att det skulle bli värdnationen och tyskarna som tog gruppens semifinalplatser.

Perfekt avslutning
I det avslutande och halvt betydelselösa mötet med Luxemburg blev Sverige (Daniel, Ali, Simon) överkörda i trippeln med 13-4 av ett ungt och divigt Luxemburg, som inte betedde sig särskilt bra på banan. Trots att de redan var utslagna ur turneringen uppträdde spelarna som om de vore världsstjärnor.
Inför den avslutande ronden bad den svenske förbundskaptenen spelarna att göra honom stolt och visa luxemburgarna både hur man beter sig och hur boule ska spelas.
Sagt och gjort. Tobias vann singeln med 13-0, Ali och Simon vann dubbeln med samma siffror.
26-0 sammanlagt och Sverige slutade därmed trea i gruppen, före Luxemburg. Och före fyran i den andra gruppen – Frankrike.

Måste bli bättre på att fylla på
– Både mot Holland och mot Tyskland hade vi flera tillfällen att plussa på med fler poäng, när vi står med klot kvar på hand. Det är ett område där vi verkligen behöver förbättra oss, kommenterar förbundskapten Le Dantec, som observerade samma sak under Herr-EM i Bulgarien – och under damernas semifinal mot Italien.
– När de ledde trippeln med 6-3 borde kunde det egentligen ha stått 10-3. Minst…

Italienska europamästare
Holland och Tyskland förlorade sedan sina semifinaler mot Italien respektive Spanien med 1-2.
I den andra gruppen hade alla lag utom Frankrike, som överraskande nog inte vann ett enda möte, samlat ihop två mötessegrar och lika många matchvinster. Det blev därmed klotskillnaden som avgjorde vilka två lag som fick semifinalplatserna och belgarna tvingades se sig utslagna med bara fyra poäng.
I finalen fick Italien revansch på Spanien, som vunnit mötet mellan de båda nationerna i gruppen, och Alessandro Basso, Luca Palermo, Diego Rizzi och Andrea Tesio blev europamästare 2015.


Herrarnas prispall. Foto: Jac Verheul.

Nästa år spelas U23-EM precis som övriga europamästerskap – utan kvalomgång, enbart i trippel och med schweiziskt grundspel före slutspelet.

Publicerad: 2015-10-22

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se