Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Sveriges juniorer mot spännande VM

Juniorlandslaget är på väg till Thailands huvudstad Bangkok för att spela VM. Laget ger sin förbundskapten en skön känsla och han tycker att mästerskapet ska bli mycket spännande.

Mikael Bartoft, Viktor Johansson, Lucas Rudin och Robert Ulfsson är de svenska juniorspelare som under torsdagen färdas mot Bangkok och VM. Tillsammans med sin förbundskapten Henri von Eggers Patron, som konstaterar att spelarna är ”jättetända”.

Tuffa asiater
Som Henri har sagt redan från början tror han att konkurrensen kommer att bli ovanligt hård nu när VM spelas på asiatisk mark. Han nämner Laos, Malaysia och – förstås – Thailand som starka nationer med potential att gå riktigt långt.
– Sedan är det ju dessutom de gamla vanliga, som alltid är bra: Spanien, Italien, Frankrike, Madagaskar, Tunisien, Belgien…
– Men det är många länder som, precis som vi, nu gör en hel generationsväxling. Det ska bli intressant att se hur de klarar av det.

Vill till A-slutspel
Att det svenska laget till tre fjärdedelar består av debutanter – bara Robert Ulfsson har tidigare spelat ett mästerskap – kan ha sina fördelar, tror Henri.
– De här spelarna har inte samma respekt för motståndet. De blir taggade istället för skrämda. De stod upp bra mot riktigt tufft motstånd i Annecy – Frankrikes landslagsspelare Tyson Molinas till exempel – och nu har de nästan blivit ett år äldre. Medan Molinas knappt kan bli bättre har våra spelare nog utvecklats lite till.
Henri har alltid arbetat med målsättningar som handlar om den egna spelkvaliteten snarare än placeringar. Men att nå A-slutspel är ändå ett mål, erkänner han.
– Det är det absolut. Jag tycker att vi fortfarande borde höra till de åtta-tolv bästa lagen i världen.

Komplett lag
Vid förra VM åkte Sverige ut på den nivån, åttondelen, då de förlorade mot Madagaskar med 11-13.
– Det här laget är egentligen mer komplett än det vi hade då. Då fanns ingen reserv och vi hade inte så stora möjligheter att byta runt heller inom laget. Nu har vi både Viktor och Mikael som naturliga läggare och Lucas och Robert som skyttar. Och för både Mikael och Robert är det dessutom naturligt att gå på mitten. Så det känns som om vi har riktigt bra verktyg nu. Oavsett vilka tre som står på banan kan jag få ett lag där alla har en position de känner sig bekväma med. Och det är en skön känsla, säger Henri.

God sammanhållning
Alla de inblandade spelarna är också vana vid Henris arbetsmetod, där han i hög utsträckning använder statistik.
– För dem är det nog naturligt att komma till mig när bara mittspelaren i motståndarlaget har klot kvar för att fråga: ”Ska vi tvinga honom att lägga eller skjuta? Vilket har han varit bäst på?”
Henri är nöjd med svenskarnas insatser de gånger de varit iväg och tävlat internationellt tidigare under året.
– Jag har verkligen sett fram emot det här världsmästerskapet. Därför att det känns som att det kan bli riktigt spännande.

På söndag, 1 november, spelas de första VM-matcherna.
Följ Sveriges VM på vår Facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2015-10-29

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se