Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Troligtvis inget VM på Tahiti - men kanske ett i dubbel

På FIPJP:s kongress stod det ganska klart att det inte kommer att bli något VM på Tahiti – även om det enligt den officiella versionen kommer att vara så i ytterligare några veckor. Malaysia och Madagaskar är tänkbara ersättare. Det blir också ett inofficiellt VM i dubbel och mixdubbel 2017.

Det internationella förbundets ordförande, Claude Azéma, som – till skillnad från under gårdagens välkomstmiddag – behöll kläderna på under hela kongressen, passade som vanligt på att redan i sitt inledningsanförande pika några av sina medlemsförbund. Han talade om mycket ”livfulla” och ”hysteriska” reaktioner på beskedet om att Tahiti inte kunde arrangera VM 2014.

Azéma vill bli omvald
Han berättade också om några av alla sina resor som ordförande för FIPJP och CMSB och förkunnade att han nästa år kommer att ställa upp för en ”sista mandatperiod” som ordförande i FIPJP.
– Det ger dem som vill ersätta mig bättre tid att förbereda sig. Och oavsett hur det går måste ni stå ut med mig ett år till och jag hoppas att ni under det året kommer att ägna så mycket energi ni kan åt sportens bästa, sade Azéma.
Han hävdade också att han var omöjlig att köpa.
– Jag lever inte av boule petanque, jag lever för boule petanque och ni kan inte köpa mig oavsett vilket pris ni ger mig.

De olika kontinenternas förbund lämnade som vanligt sina rapporter. Det framgick att Australiens regering har erkänt boule petanque som officiell sport och att det amerikanska förbundet har fått en ny ordförande.
Också i Asien har man en ny ordförande, från Singapore, och det ställer tydligen till med problem. Kanske mest på grund av att Singapore är ett land där alla kostnader är mycket höga.
Europas ordförande Mike Pegg var inte på plats, men lämnade ändå en rapport, där han bland annat framförde en förhoppning om att samtliga återbetalningar för Tahiti skulle effektueras å det snaraste.

Mycket snack om OS
Det talades också mycket – väldigt mycket – om OS. Det framhölls att det var viktigt att hålla sporten ren från doping och samtliga medlemsförbund ombeds att utse en medicinskt kunnig person – som inte nödvändigtvis behöver vara en läkare eller sjuksköterska; någon som arbetar med funktionshinder eller äldrevård går till exempel alldeles utmärkt – att ingå i en speciell kommitté.
De vill också inrätta ett team med sexton ”elitdomare” och varje förbund ska anmäla en domaransvarig till FIPJP.
Från FIPJP:s sida är man också mycket angelägen om att alla petanque-anhängare ska registrera sig på OS-kampanjens särskilda hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

En revidering av FIPJP:s stadgar ska också äga rum och man är välkommen att skicka in förslag till förbättringar.

Ännu ett bouleförbund bildas
Det står också klart att en europeisk motsvarighet till CMSB kommer att bildas – det vill säga en paraplyorganisation för boulesporterna petanque, lyonnaise och raffa. Med en sådan kommer det nämligen att finnas mera pengar att söka.
Azéma hävdade att han, å den europeiska förbundsordföranden Mike Peggs vägnar, skulle åka på ett möte där det här kommer att ske. Det är mycket tveksamt om Pegg verkligen har gått med på att representeras av Azéma.

VM till Malaysia – eller Madagaskar? – istället för Tahiti
När det var dags att diskutera VM meddelade Azéma att det pågår ett krig inom det tahitiska förbundet och att det för närvarande är stora svårigheter där.
Om FIPJP inte inom de tre-fyra närmaste veckorna får intyg från den tahitiska ”regeringen” på att de kommer att klara arrangemanget blir VM flyttat.
Azéma frågade det malaysiska förbundets ordförande om Malaysia var beredda att arrangera VM 2016. Malaysias ordförande vågade inte lova att den nya inomhushall de bygger, för att kunna hålla SEA Games 2017, är klar i tid.
– Men finns det ingen plats, utomhus, där vi skulle kunna vara om ni inte hinner färdigt, frågade Azéma, varpå den malaysiske ordföranden lovade att undersöka saken och återkomma med ett definitivt besked vid samma tidpunkt som det definitiva beslutet om Tahiti fattas.
Då begärde plötsligt Madagaskars representant ordet för att meddela att deras förbund gärna arrangerar VM nästa år.
– Då vill jag ha en officiell ansökan, med alla nödvändiga dokument och en depositionsavgift på 10.000 euro, svarade Azéma, och tillade:
– Att snacka räcker inte.

Några kandidater för att arrangera VM för damer och juniorer 2017 finns inte. Sådana ansökningar mottar FIPJP gärna.

Dubbel och mixdubbel kan bli ny VM-klass
Nästa Singel-VM kommer att hållas i Ghent, Belgien. Det är planerat till den 12-16 april, men eftersom det då är påsk kom det invändningar om att resorna kommer att vara dyrare än nödvändigt – så det kan ändras.
Det som däremot står klart är att det samtidigt blir ett inofficiellt VM i dubbel – för både kvinnor och män – och mixdubbel. Varje förbund ska skicka fyra spelare, två av varje kön, för att spela dubbel tillsammans. Därefter ska den ena av de båda dubbelspelarna spela Singel-VM, medan den andra spelar mixdubbel.
Det här är ett försök på samma sätt som Henri Bernard-singeln var ett försök inför Singel-VM. Så skulle det slå väl ut kan det bli officiella VM-klasser. Frågan är förstås hur många mästerskap medlemsförbunden har råd att åka till. 

Ingen minskning av antalet VM-länder
Avslutningsvis öppnades det för frågor och den danska förbundsordföranden, Lars Friis, frågade om det bara var ett rykte att antalet länder som kvalificerade sig till VM skulle minska.
– Det kommer även i fortsättningen att vara 48 länder. Så ja, det är bara ett rykte, svarade Azéma.


FIPJP:s kongress är en riktig skrattfest, tycker representanterna från Danmark, Sverige och Norge. Foto: Lars Friis (Fariis).

Publicerad: 2015-11-05

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se