Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Fyrlingen tioårsjubilerar

Det nationella tävlingsåret sparkar – så som vi numera är vana vid – igång med Fyrlingen. Som i år tioårsjubilerar. Det blir som vanligt en blandning av svensk topp – där ovanligt många har bytt klubb, svensk bredd och internationella gäster. Men för första gången har segrare utsetts redan före helgen – Simon Cohen och Åke Löwbeer vann V55-dubbeln.

För tionde gången inleds det nationella tävlingsåret med Fyrlingen. Skulle man kunna säga. Även om det är en sanning med modifikation.
När fyramannatävlingen i Borås arrangerades för första gången, 2007, var det en regional tävling för 32 lag. Så även året därpå.
Genom åren har tävlingen sedan vuxit, via ett tak på 48 lag, fram till den 64 lag stora – och i allra högsta grad populära – tävling Fyrlingen är i dag. Numera sitter landets boulespelare beredda med fingrarna på registreringsknappen natten till det dygn då anmälan öppnar och på bara några minuter är den fulltecknad.
Tolv minuter tog det inför 2014 års upplaga. Året därpå någonstans mellan tre och fem minuter. Och inför årets jubileum var tävlingen full redan efter en och en halv minut.
– Ja, trycket är stort. Men jag har känslan av att de flesta som vill spela ändå får plats i slutänden. Vi skapar ju alltid en väntelista och plockar in lag därifrån, säger tävlingsgeneralen Herman Thorell.

Osannolikt tryck
Att tävlingen skulle komma att fyllas av 256 spelare på 90 sekunder var ingenting han hade på känn när han drog igång den för tio år sedan.
– Nej, det trodde jag inte, säger han och skrattar.
– Inte någonstans. I början tyckte man att det var fantastiskt att det var fullt. Och då hade vi ju bara 32 lag. Sedan var det fantastiskt att den blev fulltecknad efter en månad. Att det nu bara tar minuter känns rätt absurt.
På ett glädjande vis, förstås.
– Vi är väldigt både stolta och glada. För vi fattar ju att det här trycket inte har uppstått av sig självt utan att det beror på att vi har gjort någonting bra.

Värdiga vinnare i veterandubbeln
Jubileumsupplagan av huvudtävlingen kommer att se ut precis som sist. Men tävlingsledningen passade i år på att utöka tävlingshelgen och att redan på torsdagen inleda med en dubbeltävling i V55-klassen.
– Det gick jättebra, tycker Herman.
22 lag kom till start.
– Så det blev väldigt smidigt. Bortsett från att det var ett par matcher i A-slutspelet som drog ut på tiden.
Göteborgsderbyt mellan Joakim Trogen/Sören Stenberg från D E La Boule och Skatås Gert Andersson/Hannu Kolehmainen pågick i två och en halv timme innan det sistnämnda laget hade segrat med 13-12.
– Så kanske bör vi fortsätta med tidsbegränsade matcher en bit in i slutspelet nästa gång, funderar Herman.
Skatås förlorade, efter pärsen i kvarten, semifinalen mot ett annat Göteborgspar – Birgitta och Sune Blad, Landvetter BC. Som i sin tur förlorade finalen mot två av spelarna från veteranernas senaste EM-lag: Åke Löwbeer och Simon Cohen Scalie, som båda två spelar för Stockholmsklubben Maria.
– De var helt överlägsna hela tiden, i varje match de spelade. Så de var väldigt värdiga vinnare, konstaterar Herman.

Fler dubblar blir det som vanligt under fredagskvällens uppvärmning, i form av en öppen propagandatävling, innan det på lördag morgon är dags för helgens höjdpunkt.
Två startfält – det ena börjar klockan halv nio på morgonen, det andra klockan fyra på eftermiddagen – med totalt 64 kvartetter gör, via spel i såväl dubbel som trippel, upp om den svårfångade segern.
Tävlingen startar med poolspel där ettan går till A-slutspel, tvåan till B, trean till C och fyran till D. Därefter blir det direktutslagning. För att vinna Fyrlingen måste laget med andra ord vinna samtliga möten.

Engelsmän och tyskar gör skandinaverna sällskap
Förra året vann Joachim Andersson och Kristian Eklund med hjälp av italienska stjärnan Diego Rizzi och hans landsman Amormino Severio.
I år kommer inga italienare men det saknas ingalunda utländska gäster.

De danska landslagsspelarna är åter på plats – med tre fjärdedelar av fjolårets EM-lag. För första gången kommer det också att finnas engelska petanquespelare med i tävlingen – även England kommer med tre fjärdedelar av sitt EM-lag.
Från Tyskland kommer ytterligare en EM-spelare, Pascal Keller, tillsammans med Sverigebekante Raphael Gharany, för att spela tillsammans med Tjust PC:s Kristian Eklund och Johan Karlsson.
Och från Norge, slutligen, kommer som vanligt gott om spelare. Inklusive landslagsspelare från både dam- och herrlandslaget. Bland de seedade lagen hittar man Benny Bel-Lafkih och Ronny Gudmundsen som ska spela tillsammans med Bouleros Dennis Duvenfelt och Harko Verhagen.

Halmstad och Sitting Boule utarmas när eliten byter klubbar?
En annan sak som gör Fyrlingen lite extra intressant är att man där för första gången kan observera flera av de spelarbyten som ägt rum inför det nya bouleåret. Och i år är det ovanligt många av de svenska elitspelarna som skiftar klubbfärger.
Störst verkar konsekvenserna bli för Halmstad Petank och Sitting Boule BK, som i dagsläget bara har åtta licensierade spelare vardera. De regerande seriespelsmästarna, Halmstad, kommer som en följd av det att spela i division ett – och inte i elitserien – i år.

Jimmy Löf och paret Skagerlund går till BK Strand, William Silfverberg går till BK Kärnan och Thomas Wiede går till Sibirien. Till Sibirien kommer också Daniel Gillan och Jerker Malmsten, från Sitting Boule. Å andra sidan tappar Sibirien de spelare som bildat den nya klubben Tempête CP (TED), bland dem Jimmy Bysell, Robin Johansson och Jesper Skult. Också de forna landslagsspelarna Johan Eisersjö, Daniel Johansson och Kenneth Öttenius ansluter till den nybildade klubben.
Emma och Kenneth Köhalmi går från Sitting Boule till Nobel Petanque, där det redan tidigare fanns stora spelare i form av Kenny Nilsson och Andreas Strandberg.
Ali Abdi Aden, Leo Brood Björk, Måns Daniel och Erik Lööf Ekström byter till en annan Stockholmsklubb – Boo SK.

Elitflytt också i Skåne
Helsingborgsklubben Kärnan får ytterligare förstärkningar i form av Dan Edman (tidigare Ronneby) och U23-landslagets Daniel Eriksson, Tobias Svensson och Simon Åkesson (samt – i två av fallen – tillhörande mödrar) som i Fyrlingen kommer att spela med just William Silfverberg.
De lämnar med andra ord Coccinelle PC, Malmö. Som å andra sidan lockat till sig Linda Bengtsson och Jonas Jacobsen, från just Kärnan.
Jonas ska i Fyrlingen spela tillsammans med den klassiska Coccinelle-trippeln Joachim Andersson/Rickard Nilsson/Jessica Johansson. Om han hinner bli frisk i tid.
Inför tävlingen ligger han nedbäddad med feberfrossa. Från sjuksängen hälsar han att klubbytet inte ska ses som ett tecken på att han kommer satsa på någon landslagsplats eller synas mycket mer på de svenska boulebanorna.
– Det saknas alldeles för mycket på svenska tävlingar i jämförelse med utländska, menar han.
Kanske är det möjligheterna till mer spel i Europa som gör att han vara med och satsa på ytterligare en Coccinelle-seger i Svenska Cupen.
Men han kommer också att spela så många klasser som möjligt i SM.
– Och mixen tillsammans med Jessica, förklarar han som ytterligare en bidragande orsak till klubbytet.

Hall of fame
Coccinelle-kvartetten är finalseedade tillsammans med Sibiriens Anders Csapó/Albin Plantin/Lennart Wahlberg/Thomas Wiede.
Albin Plantin är den som vunnit tävlingen flest gånger – fem av de nio spelade – tätt följd av klubbkamraterna Filip Goldéus och Björn Folke Johansson.
Oavsett om det blir något av de båda lagen som kammar hem segern 2016 eller inte är Herman Thorell övertygad om att vinnarna, precis som i veterandubbeln, kommer att vara väldigt värdiga.

Möjligen skulle någon av spelarna i det segrande laget så småningom kunna ta plats i Fyrlingens hall of fame – ännu en nyhet som introduceras i samband med tioårsjubiléet.
– För att öka känslan av tradition, säger Herman.
Varje år kommer en spelare som under Fyrlingen gjort någonting speciellt att väljas in i denna skara. Vem som blir först avslöjas inte förrän under helgen.
Det finns med andra ord mycket att se fram emot när 2016 drar igång på allvar.
Följ Fyrlingen via webbsändning hos Thorells Event Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller via tävlingens egen hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad: 2016-01-08

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se