Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Juniorerna får ny förbundskapten

Det blir Jimmie Olsen som tar över som förbundskapten för juniorlandslaget när Henri von Eggers Patron efter fem år på posten lämnar den.

Strax före årsskiftet aviserade juniorernas förbundskapten sedan fem år tillbaka, Henri von Eggers Patron, sin avgång.  Ett beslut som vuxit fram under året som gick. Och som i första hand beror på att hans tid inte längre räcker till.

Handboll, jobb och faderskap ska hinnas med
Henri är sedan en tid tillbaka verksam på elitnivå också inom en annan idrott – handbollen. Han är sjukgymnast åt H65 Höörs damlag som spelar i elitserien och ytterligare en del helgtid går åt till specialistutbildningar inom yrket.
– H65 är ett av de bättre lagen i Sverige och det är karriärutvecklande att arbeta med, säger han.
Att han dessutom blev pappa i höstas innebar förstås också att prioriteringarna behövde ses över.
– Jag kände att jag inte riktigt hann med landslaget som jag ville, säger han.

Atmosfären det bästa av många goda minnen
När han offentliggjorde sin avgång skrev Henri på juniorernas Facebooksida:
”Jag riktar ett stort tack till alla ungdomar jag jobbat med dessa fem år. Riktar ett extra tack till dem som lagt lite extra tid, blod, svett och tårar för att få åka med mig på mästerskap. Även om spelet inte alltid varit där och vi ibland blir lite ovänner i stundens hetta är jag framförallt stolt över hur ni hållit ihop som ett lag och representerat Sverige på ett bra sätt!”
Ber man honom att nämna några speciellt kära minnen från sin tid som förbundskapten säger han:
– Den enda medaljen vi tog under min tid – Willes EM-brons i skytte – förstås. Men det var också riktigt roligt när vi vann i Brno och blev tjeckiska mästare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Och så Roberts skytte när vi mötte Italien under hans mästerskapsdebut i EM 2014 – det är den enskilt bästa prestation jag sett under ett mästerskap.
– Juniortouren också, som när vi startade den 2014 blev väldigt lyckad. Allra mest nöjd är jag nog med hur attityden inom hela juniorboulen har utvecklats. Det är mer kompisvänligt nu och en väldigt bra atmosfär bland alla juniorerna.


Lämnar inte landslagsledningen helt
Henri kommer inte att försvinna helt från landslagsboulen. Han kommer att finnas kvar som rådgivare åt Jimmie Olsen när han nu tar över. Dessutom är tanken att han ska assistera U23-kaptenen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som ju omöjligen kan coacha två mästerskapslag samtidigt.
Innan han lämnade posten tog han ut ett landslag med yngre juniorer – Sebastian Kallionpää, Lucas Rudin och Hugo Åkesson – som den 20-21 februari deltar i den internationella tävlingen i Annecy, Frankrike. Den yngre juniorklassen brukar vara ännu större än juniorklassen och omfatta närmare 70 lag.
Att följa med dit blir det första uppdraget för den nya förbundskaptenen, Jimmie Olsen.

Före detta hockeyledare tar över
Jimmie har de senaste åren fungerat som coach åt elitlaget i sin klubb Halmstad Petank. Men har också stor erfarenhet av juniorverksamhet från hockeyn, där han i åtta års tid varit verksam som tränare åt ungdomar mellan 15-20 år – både hos Halmstad Hammers och Åstorp Grizzlys.
– Det har varit jätteroligt och väldigt omtyckt, säger han och berättar att han under många år också fungerat som ledare vid sommarhockeyskolor i Halmstad.
– Då jobbar man dygnet runt i en vecka med ungdomar upp till femton år. Och där har man dessutom fått gå bredvid stora ledare som Mats Näslund och Sundin, så det har varit väldigt utvecklande.
Jimmie började själv spela hockey som femåring.
– Och med boule som sex-sjuåring.
Numera har han lagt av med hockeyn, men han spelar bandy med Oskarströms division 2-lag. För att hålla igång, som han säger.


Jobbar på flygplats
Hans båda egna barn, Wilma som blir åtta i år och Jon som är fyra, har ännu inte börjat delta i bouletävlingar.
– Wilma har egna klot och har börjat spela lite grand, varit med på träningar och så där. Men har inte riktigt tålamodet att köra så länge än – det är ju det de inte har i den åldern. Men nu har hon pratat om att hon vill att vi ska spela mixdubbeln på SM, så eventuellt gör vi det, säger Jimmie och inser att han själv var åtta år gammal när han vann sitt första SM-guld, i miniorsingel.
Nu är han 35, men på onsdag fyller han 36.
Han bor i mejeriorten Kvibille strax utanför Halmstad, tillsammans med de båda barnen och sin sambo sedan sjutton år tillbaka, och arbetar sedan femton år tillbaka på flygplatsen där han gör allt ifrån att lasta väskor, tanka plan och skotta banor till att ta hand om säkerhetskontrollerna.

Kamratskapet viktigt
Han tror att likheterna mellan att leda hockeyspelande ungdomar och boulespelande är ganska stora.
– Det handlar i första hand om att få dem att dra åt samma håll. Och det fick jag mycket beröm för av hockeyklubbarna. Om man litar på varandra och har kul kan man slå även de tekniskt skickligare lagen. Jag tror att man måste vara kompisar för att lyckas, säger Jimmie.
– Det viktigaste är att man tycker om att hålla på med det man gör. Och förutom att man sköter sin bouleträning tror jag att det är viktigt att man rör på sig också på annat håll.
Han berättar att han haft förmånen att i sina hockeylag jobba med både tjejer och killar samtidigt.
– Det har varit väldigt roligt och bra för lagen. Tjejerna ligger ju ofta så mycket före i utvecklingen.

Spelarna själva ska få påverka
Jimmie har redan pratat en hel del med Henri och kommer att göra det ännu mer.
– Det är viktigt att man fortsätter på någorlunda samma bana, menar Jimmie, som också kommer att ta kontakt med ledarna i de klubbar där det finns många juniorer.
Han hoppas även kunna ordna en samling med juniorerna så småningom och fråga vad de eftersöker och vill att han som förbundskapten ska göra.
– Ju mer de får vara med och påverka desto lättare är det att skapa ett engagemang. Ju mer alla får göra sig hörda desto mer gemensamt får man. Man måste se till att ha en gnista och en glädje.

Publicerad: 2016-01-16

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se