Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Damcupens finalister klara

Det blir La Boule Joyeuse, Club Boule Bonbon, Skatås BK, AIK, Boo SK, Boulero Sällskapet och Coccinelle PC som möter de regerande mästarna i Boulett BK när finalspelet i Svenska Cupen Dam avgörs i Sundsvall den 20-21 februari.

Grundomgångarna av Svenska Cupen Dam är avgjorda och av de 41 anmälda lagen återstår nu bara sju, som – tillsammans med de regerande mästarna i Västeråsklubben Boulett BK – strålar samman i Sundsvall nästa månad för att göra upp om segern och utlandsresan.

Ingens hemmaplan
Ingen av finalortens klubbar kommer då att finnas med. Bland de lag som redan under helgen spelade i Sundsvall – om en av finalplatserna – fanns två som var hemmahörande på orten – Skönsbergs BK och Sundsvalls BK. Den sistnämnda föreningen har funnits med under en klar majoritet av det senaste decenniets cupfinaler, men förlorade i år det avgörande mötet om platsen där.

Gävle slog Sundsvall
Sedan Skönsberg, som under lördagen besegrade Gävleföreningen La Boule Joyeuse, i ett visserligen betydelselöst möte (båda föreningarna var redan klara för avancemang till söndagens spel), dagen efter förlorat både returmötet föreningarna emellan och mötet med Sundsvalls BK var den förstnämnda Sundsvallsklubben utslagen. Detsamma gällde BS Nordboulen från Umeå, som förlorat mot samma föreningar.
Det blev med andra ord dessa båda – hemmaklubben Sundsvall och Gävles La Boule Joyeuse som kom att spela om finalplatsen i ett avgörande möte. Där LBJ till slut vann den inledande trippeln med 13-11. Så när den ena dubbeln slutade 13-2 till Gävleborna var saken klar – Sundsvalls BK missar årets finalspel medan La Boule Joyeuse får åka till Medelpad på nytt om en knapp månad.


AIK klara för final i Sundsvall. Foto: Stefan Olsson.

Knapp lördagsseger för AIK
I huvudstaden och Prins Bertils Boulehall stod tre finalplatser på spel. AIK Boule inledde lördagens spel med att besegra Maria BK, tack vare en trippelvinst med 13-11 och behövde därefter besegra Prins Bertil Bouleclub för att säkra avancemang till söndagen. Efter underläge med 5-7 i trippeln vände AIK och vann med 13-7. Men prinsens damer tog därefter hem en dubbel (13-6) och det stod 9-9 i den avgörande innan AIK stängde matchen och tog sig vidare.
Till möten med Lejonkulan PC och Örsundsbro SK. Sedan AIK besegrat Linköpingsborna var en vinst mot ÖSK vad som behövdes för att säkra finalplatsen. AIK vann trippeln med 13-9 och tog ledningen med 12-4 i den ena dubbeln. Örsundsbro gav inte upp och kämpade tappert, men stockholmarna kunde till slut bärga segern med 13-11.

Boo och Boulero bäddade för betydelselösa möten
Ytterligare en Stockholmsklubb, Boulero, vann sin finalplats genom en säker seger med 3-0 i det avgörande mötet med Flens BF.
Och förhandsfavoriterna i Boo SK tog sig också till finalhelgen efter att ha besegrat Boulesjevikerna och Tjust PC. Gruppens avslutande möte, mellan BSJ och TPC, blev betydelselöst.


Boulero. Foto: Stefan Olsson.

I Skövde kom flera möten att bli betydelselösa. När spelet där fortsatte under söndagen var det åtta lag som gjorde upp om två finalplatser. Fyra lag var direktkvalificerade till spel på söndagen och fyra hade tagit sig vidare från lördagens gruppspel genom att där komma etta (Bonbon och Hällesåker) eller tvåa (Tibro och Sansjö) i de olika lördagsgrupperna.

Skövdeklubb med självförtroende vann på hemmaplan
I grupp K vann D.E. la Boule första klubbmötet med 3-0 mot fjolårets trea Gothenburg Boulebangers och Club Boule Bonbon vann efter ganska jämna matcher mot Sansjö BK med 2-1. D.E. la Boule var stärkta av segern mot GBB och i andra mötet skulle de nu möta Bonbon.


Bonbons ordförande Lisa Corell-Sällberg koncentrerar sig i mötet mot DEB. Foto: Anders Johansson.

Trippeln vanns av Bonbon som hade stabilt spel och gott självförtroende under matchen. Även i dubblarna gick det Bonbons väg och den första dubbeln vann Bonbon övertygande med 13-0. Andra dubbeln var betydligt jämnare men till slut lyckades Bonbon vinna även den.
Redan här stod det klart att Bonbon hade vunnit gruppen och var klara för finalspelet i Sundsvall. Sista klubbmötena var nu betydelselösa men även här tog Bonbon en 3-0-seger mot Boulebangers.

Skatås slog Strand
I grupp L, som på pappret hade en tuffare lottning, blev det en tung start för favorittippade BK Strand med flera spelare som ligger högt upp på rankinglistan. Skatås BK vann först trippeln med 13-9 och lyckades sedan också vinna en av dubblarna med 13-11.
Därefter gick Skatås BK obesegrade igenom resten av klubbmötena och i andra mötet vann de ganska komfortabelt mot Hällesåker med 3-0. Inför sista mötet stod det även här klart att Skatås BK skulle bli gruppsegrare.
BK Strand slutade som tvåa i gruppen efter att även de gick obesegrade i de två sista klubbmötena. Dock var det en riktigt tuff kamp mellan BK Strand och Tibro Dèjá vu, där trippeln efter dryga två timmar slutade13-11 och en av dubblarna 13-12.


Finalister från Skatås: Mervi Lundqvist, Berit Sjöberg, lagledare Eva-Karin Ingelstedt, Carina Sutt och Gun Larsson. Foto: Anders Johansson.

Hällesåker IF som under lördagen gick obesegrade ur sin grupp lyckades inte lika bra under söndagen och slutade på en tredje plats i grupp L.
Från Skövde gick alltså Club Boule Bonbon och Skatås BK vidare till finalen i Sundsvall.

Jämnt i Skåne
I Skåne och Åstorp, slutligen, blev det en tuff kamp om den sista finalplatsen. Under lördagen fick Tyringes Boulegetingar se sig slagna av såväl BK Kärnan som Nobel Petanque. Men de slog Trelleborgs BK – och tack vare dels det, och dels att Kärnan vann mötet mot Malmös Nobel, kunde Helsingborgsklubben gå vidare som gruppetta före Nobel, trots förlusten mot Trelleborg.
I den andra lördagsgruppen vann en annan förhandsfavorit, Coccinelle PC från Malmö, samtliga tre möten. Medan övriga föreningar vann ett vardera. Hemmaklubben Åstorp, som vann den ena dubbeln mot Coccinelle med 13-0 och förlorade trippeln med minsta möjliga marginal, 12-13, tog andraplatsen och fick spela vidare på söndagen.

Coccinelle före Kärnan
Returmötet mellan Coccinelle och Åstorp blev inte lika jämnt som gårdagens. Malmöklubben vann matcherna med övertygande siffror och mötet med 3-0. Kärnan förlorade trippeln mot Nobel, men vann de båda dubblarna och därmed mötet. När Kärnan därefter slog Åstorp med 3-0 stod det klart att hemmaklubben var utslagen.
Och när Nobel samtidigt besegrade Coccinelle, efter en trippelvinst med 13-12, stod det också klart att Kärnan skulle ta finalplatsen om de slog Coccinelle i det sista mötet.
Men så blev det inte. Coccinelle vann med 3-0, vilket skulle ha räckt för finalspel också om Nobel hade lyckats slå Åstorp, vilket de emellertid inte gjorde. Coccinelle och Kärnan blev alltså ensamma om att sluta på fyra poäng och Coccinelle tog finalplatsen tack vare den inbördes segern dem emellan.  

Boulett och Boo i samma finalgrupp
I finalspelet kommer de regerande mästarna från Boulett BK under lördagen (20/2) att ställas mot Boo SK, La Boule Joyeuse och Bonbon. Medan Coccinelle, Skatås, AIK och Boulero möts i den andra gruppen.
De två bästa föreningarna i varje grupp går vidare till söndagens semifinaler.

---------------------------------------------------------------
Bilder
Fler bilder från grundomgången finns under Svenska Cupen Dam -> Bilder Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Saknas en bild på ditt lag som du vill ska vara med?
Skicka bilden till kansli@svenskboule.se
Uppge fotograf samt förening.

Publicerad: 2016-01-28

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se