Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Åtta spekulanter till Europacupspel

Alla finalister i årets Svenska Cupen Öppen är utsedda. Under helgen som gick tävlades det, på tre olika orter, om de sju platser som stod tomma. Ytterligare ett Malmölag, Nobel Petanque, ansluter sig till de sedan förra året klara regerande mästarna i Coccinelle PC. Dessutom två Stockholmsklubbar och hela fyra från Västra Götaland. Däribland de båda Göteborgslagen Boule Bangers och IFK Goteboule – vilket inte var alldeles givet på förhand.

Redan på lördagen Länk till annan webbplats. kvalificerade sig BK Strand Hjo, med förra årets EM-spelare Jimmy Löf som ny spelare i truppen, efter en avgörande kamp mot Västerviks Tjust PC. Och på söndagen kom de avgörande bataljerna på löpande band.

Det nya, flexibla spelupplägge Länk till annan webbplats.t, där vilka lag som ska möta varandra i andra omgången beror på resultaten i den första, fick det önskade resultatet – att spänningen stod sig gruppspelet igenom och den tredje och sista omgångens möten blev direkt avgörande.


BK Strand Hjo
Foto: Anders Johansson

Malmöiter och Göteborgare tog hand om Skånes finalplatser
I Åstorp tävlades det om två platser. Hemmaklubben Åstorps Björnboulare, som tog sig till finalhelgen i fjol, är hemmahörande i elitserien och hade ett visst favorittryck på sig, vann mot Varbergs BK Kulknappen med 4-1 men förlorade mot Malmös La Boule d’Or. Det gjorde inte gruppens andra Malmöförening, Nobel Petanque, som var obesegrade fram till det avslutande mötet med Åstorp.

Nobel, med de Stora Spelarna Kenny Nilsson och Andreas Strandberg i truppen, har i år rekryterat ytterligare två Stora Spelare – makarna Emma och Kenneth Köhalmi. De vann även över Åstorp och tog sig därmed till finalspelet.


Nobel Pétanque
Foto: @folkets_park_petanque Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I den andra Skånegruppens inledande möte ställdes den småländske göteborgaren Pablo Patron och hans IFK Goteboule mot sina släktingar i BK Kärnan. Goteboule, där också landslagsspelaren Tove Orrbeck hör hemma, vann med 3-2 och skaffade sig därmed ett åtråvärt övertag inför resten av dagen.

Kärnan, som i år rekryterat två av spelarna som varit med och gett Coccinelle PC sina tidigare segrar i Svenska Cupen Öppen – Daniel Eriksson och Tobias Svensson – vann de båda resterande mötena, mot Trelleborgs BK och Halmstad Petank, vilket innebar att alla gruppens klubbar utom Halmstad kunde sluta med fyra poäng – om Goteboule förlorade sitt sista möte mot Trelleborg. Det gjorde de inte. Istället lade Goteboule, som ställde upp i Svenska Cupen Öppen för första gången sedan de bildades för fyra år sedan, beslag på en av de åtta finalplatserna.


IFK Goteboule: Pablo Patron, Pascal Patron, Patrick Massimi, Viktor Karlsson, Tove Orrbeck, Stefan Falk, Ansaree Chaimoon, Birgitta Massimi samt supporters och minipatroner.
Coacher: Hasse Hermansson och Dan Karlsson

Foto: Hasse Hermansson


Mera Göteborg i Skövde
Under finalhelgen får Goteboule sällskap av ytterligare en Göteborgsklubb – Gothenburg Boule Bangers, som överraskande tog sig till finalhelgen för två år sedan. Förra året gick det inte lika bra, men nu gör de orange-svarta göteborgarna comeback i finalspelet. Detta efter att ha besegrat Lejonkulans PC från Linköping, Karlsborgs Carl XIV Johan och – i ett juniortätt möte – Sörbyängens BK från Örebro.

I Göteborgsklubben spelar damlandslagets Anna Theander och Linn Callderyd. Linn fyller 17 i år och är med andra ord fortfarande junior. Lika gammal är hennes klubbkamrat Robert Ulfsson, som ingick i det juniorlandslag som spelade VM i Bangkok i fjol. När de mötte Sörbyängen fanns tre ännu yngre spelare på motståndarnas planhalva. Bland dem Roberts lagkamrat från VM, Lucas Rudin. Att Lindome BK, som är hemmahörande alldeles utanför Göteborg, tog sig till finalspelet var inte lika oväntat. Klubben har i många år varit med såväl under cupens finalspel som i elitseriens slutstrid.


Sörbyängens unga lag slutade tvåa i sin grupp.
Foto: Anders Johansson


Lindome BK, ett gäng med rutin.
Foto: Anders Johansson

Erfarna Stockholmsfinalister
Ifrån Gottsundahallen i Uppsala kvalificerade sig ytterligare två fjolårsfinalister. Båda från Stockholm. På lördagen gjorde tre stycken trelagsgrupper upp om tre platser till söndagens spel. I grupp E var den nybildade föreningen Länk till annan webbplats. Tempête Club de Pétanque helt överlägsna och började med att slå Örsundsbro SK med 3-0, (13-0, 13-0 och 13-0). Därefter avbröts mötet. Andra mötet, mot Boulesjevikerna, avbröts efter att tre matcher var avslutade (13-6, 13-0 och 13-2). Tempête ledde då också de andra matcherna med 11-1 och 11-8. På andra plats i gruppen kom Boulesjevikerna, som slog Örsundsbro med 4-1.Tempête Club de Pétanque: Robin Johansson, Jesper Skult, Jimmy Bysell, Robin Johansson, Johan Eisersjö, Rebecka Bergström, Emma Bergström och Daniel Hopman.
Foto: Équipe Joie Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I grupp F var det lite mer spännande. BS Nordboulen från Umeå besegrade hemmaföreningen 018 Petanque Sällskap med 3-2. 018 slog sedan La Boule Joyeuse, Gävle, i en spännande uppgörelse, där Gävleföreningen vann båda tripplarna ganska komfortabelt, men 018 bet ihop och vann alla dubblarna efter mycket bra spel av samtliga. Hade La Boule Joyeuse slagit Nordboulen i sista matchen skulle alla lag ha haft ett vunnet möte och då kunde vem som helst vinna gruppen. Så blev det nu inte, utan Nordboulen slog La Boule Joyeuse med 4-1 och blev klara gruppsegrare. I grupp G var Maria BK helt överlägsna. De slog först Fagersjö PS med 5-0 . Västeråsföreningen Boulett BK, som slagit Fagersjö med 3-0, besegrades med 3-0.


BS Nordboulen: Mikael Rännar, Staffan Karp, Eva Hahn Karp, Magnus Sandberg, Kjell Karp, Ann-Sofie Tarén och Pierre Renkonen.
Foto: Inga StenbrinkMaria BK: Simon Cohen, Åke Löwbeer, Helene Palovara di Tella, Björn Johansson, Marcus Enbom, Nicklas Holgersson, Calle Strandberg och Katarina Tell.
Foto: Inga Stenbrink

På söndagen spelades två fyrlagsgrupper.
I grupp H hade Sibirien Club Petanque två överlägsna segrar efter de första två första mötena. De slog Tempête med 5-0 och AIK med 4-0. Boo SK hade en vunnen match inför mötet med Tempête. Efter fyra spelade matcher i det mötet stod det 2-2. Den femte matchen var väldigt jämn och spännande. Tempête hade ledningen med 11-9 och lilleutkast. De hade spelat och skjutit bra hela matchen men lyckades inte i den här omgången, utan Boo kunde lägga in fyra klot och vinna matchen. Boo hade därmed också två segrar och matchen mot Sibirien blev en ren finalmatch. Sibirien vann den ganska lätt med 3-1 och blev därmed klara för finalspel i Borås.


Sibirien Club Petanque: Anders Csapo, Filip Goldéus, Lennart Wahlberg, Albin Plantin, Camilla Csapo och Thomas Wiede.
Foto: Inga Stenbrink

I grupp I var Boulerosällskapet det starkaste laget. De besegrade först Sundsvalls BK med 5-0 och därefter Nordboulen med 3-0. Maria besegrade först Nordboulen med 3-2, därefter Sundsvall med 3-1 och gick därmed vidare till att kämpa om finalplatsen mot Boulero. Lagen vann varsin trippel och spänningen var enorm. Båda lagens supportrar hejade fram sina lag med peppande tillrop. Och de båda lagen svarade upp med bra spel.
Boulero vann till sist två dubblar och mötet. Tillsammans med Sibirien gick de därmed vidare till finalspelet i Borås.


Boulerosällskapet: Dennis Duvenfelt, Christian Andersson, Mats Andersson, Harko Verhagen, Chai Kedeskog, Lotta Wiberg, Ronny Carlsson, och Helene Blomqvist.
Foto: Inga Stenbrink

Final i Borås
Finalhelgen, då Sveriges representanter i årets upplaga av Europacupen ska utses, arrangeras av Club Boule la Pomme de Pin i Borås den 19-20 mars. På lördagen kommer de trefaldiga mästarna i Coccinelle PC att ställas mot BK Strand, Boulero och IFK Goteboule (Grupp A Länk till annan webbplats.). I den andra gruppen möter Sibirien, Boule Bangers, Lindome och Nobel varandra (Grupp B Länk till annan webbplats.). De två bästa lagen i respektive grupp går vidare till söndagens semifinaler. Länk till annan webbplats.

För den som inte kan följa finalspelet på plats går det att följa livesändning via Thorells Event Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..


---------------------------------------------------------------------------
Svenska Cupen Öppen 2016

Publicerad: 2016-02-17

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se