Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Damcupens mästare från Malmö

Det blev Coccinelle Petanque Club Malmö som fick lyfta pokalen och jubla när Svenska Cupen Dam under helgen avgjordes i Sundsvall. Inte minst tack vare att Jessica Johansson under andra speldagen lyckades visa var skåpet ska stå.

Innan finalhelgen drog igång i Sundsvall i lördags kändes framför allt tre klubbar som förhandsfavoriter: De regerande mästarna i Boulett BK samt Boo SK och Coccinelle PC.
Boulett och Boo spelade i samma grupp på lördagen och sedan Skövdeklubben Bonbon överraskande slagit dem bägge två med 2-1 i matcher stod det klart att bara en av förhandsfavoriterna kunde gå vidare till söndagens spel och att mötet dem emellan, som avslutade lördagen, skulle avgöra vilken.

Regerande mästarna försvann första dagen
Boulett BK saknade Linda Näslund, som blivit sjuk och tvingats avstå finalspelet. Signe Holgersson spelade visserligen bra, men det blev förlust i trippeln. Både Tove Næss och Pia Terestchenko bidrog klart till att Boo var snäppet vassare den här helgen. När stockholmarna vann den ena dubbeln hade de ledningen också i den återstående. Mästarna var utslagna.


Skövdes CB Bonbon slog både de regerande mästarna och ytterligare en förhandsfavorit. Foto: Jennifer Andersson Persson.

Stockholm, Göteborg och Malmö på samma poäng
I den andra gruppen hade Coccinelle förlorat den inledande trippeln mot AIK. Men revanscherat sig genom att vinna båda dubbelmatcherna och därmed mötet.
Mot Skatås blev det till slut en seger med 3-0, även om matcherna var jämna. Att Skatås inte fick med sig någon matchvinst från det mötet visade sig bli högst avgörande.
Stockholmarna i Boulero, som Skatås göteborgare tidigare slagit med 2-1, lyckades nämligen vinna båda dubbelmatcherna mot Coccinelle – med 13-11 och 13-12 – och att de dessförinnan förlorat trippeln ganska stort spelade därmed ingen roll.
Alla tre lagen – Boulero, Coccinelle och Skatås – slutade med fyra poäng och matchskillnaden fick skilja dem åt. Det enda mötet som slutat 3-0 blev utslagsgivande – Coccinelle slutade lördagen som gruppetta, medan Skatås hamnade på tredje plats och fick avsluta hela tävlingen efter finalhelgens första dag.

Boo SK tog ledningen i sin semifinal, men lyckades inte behålla den och fick nöja sig med brons. Foto: Jennifer Andersson Persson.

Skövdedamerna storspelade – men bara på lördagen
Bonbon lyckades inte hitta tillbaka till lördagens storspel och rullade inte in alls lika många klot på söndagen. Boulero vann semifinalen med mycket övertygande siffror och inte minst tack vare Lotta Wibergs skytte.
I den andra semifinalen, där de båda förhandsfavoriterna ställdes mot varandra, hamnade Coccinelle i underläge med 0-7 i trippeln, innan de bytte in Kerstin Hjelm – som tillförde Malmölaget vad som behövdes.
– Hon matade lillen, som hennes lagkamrat Jessica Johansson uttrycker det.
Coccinelle vände matchen och vann med 13-11.


Finalen i Svenska Cupen Dam 2016 mellan Boulerosällskapet och Coccinelle PC i BouleCentralen, Sundsvall. Foto: Markus Holmåker.

Ingen repris i returmötet
Finalmötet blev alltså ett returmöte från gårdagens gruppspel. Coccinelle vann återigen trippelmatchen – med ännu mer övertygande siffror än dagen före. Men nu verkade Boulero ha nått vägs ände och istället för att låta dem reprisera lördagens dubbelrevansch gjorde Coccinelles Linda Bengtsson och Jessica Johansson processen kort med Boulerospelarna. 13-4 slutade deras dubbel och cupsegern – Coccinelles första i damklassen sedan 2012 – var säkrad.


Silverplats för Boulerosällskapet. Foto: Lars-Åke Kulinder

Jessica lyfte laget i semi och final
– På söndagen visade Jessica Johansson var skåpet ska stå, kommenterar den assisterande förbundskaptenen Anders Larsson som fanns på plats i Sundsvall hela helgen.
– Då fick hon med sig de andra också. Framför allt Kerstin som spelade jättebra, fortsätter han.
Jessica själv tycker att det egna laget spelade svajigt.
– Det var många bra klot, men det var också många väldigt dåliga klot, säger hon.
Men hon kan ändå hålla med om att hennes eget spel fungerade fint på söndagen.
– Ja, det kändes bra i alla fall. Men samtidigt är det mycket kvar att finjustera.
Utvecklingen under helgen gick i alla fall åt rätt håll och spelet var som bäst i finalen.

Träning två dagar i veckan
Laget hade inte tränat mer än vanligt inför Svenska Cupen Dam, men tränar å andra sidan alltid två gånger i veckan. De som kan och inte behöver jobba kvällar.
– Och Linda bor ju en bit bort, så hon har tränat med Tyringe istället.
Förhoppningarna om ett cupguld fanns redan innan de påbörjade resan till Sundsvall.
– Men jag visste att det skulle bli tufft och att framför allt Boo och Boulett skulle komma med bra lag, säger Jessica samtidigt som hon konstaterar att Bonbons lag verkligen fick till det under lördagen.

Anders Larsson konstaterar att det var ett bra arrangemang i en fin liten boulehall och att det således inte finns mycket att gnälla på.
Att banorna var lite luriga är bara ett plus.
– Det behövdes ett lite nättare handlag, annars var det lätt hänt att kloten helt rann igenom, berättar Jessica.
Hur de ska använda resebidraget de just vunnit har de inte hunnit bestämma.
– Vi hade lite smådiskussioner men har inte kommit fram till några superseriösa förslag ännu. Även om det hade varit skönt med ett träningsläger på Ibiza.

Ny cupfinal om en knapp månad
De nyblivna cupmästarna lär inte hinna utomlands innan det är dags att försvara nästa cupmästartitel – i den öppna klassen. Den 19 mars bär det av till Borås där Svenska Cupen Öppen avgörs och de svenska representanterna i Europacupen utses.
Coccinelle PC har vunnit de senaste tre åren. Och vill förstås möta Europas övriga cupmästare ännu en gång.

­– Ju fler gånger man vinner, desto större är chanserna att man förlorar, tror Jessica.
Som alltså inte riktigt verkar köpa teorin om att den vinnarrutin man samlar på sig genom upprepade segrar skulle ge några avgörande fördelar.
– Men det är klart att vi har chanser. Vi har ett i alla fall på pappret bra lag, konstaterar hon.
Tre fjärdedelar av helgens mästarlag lär finnas på plats i Borås. Och Jessica själv åkte måndagen efter segern direkt från Sundsvall till kvällsträningen hemma i Malmö – för att ta hand om de där finjusteringarna.

--------------------------------------------------------------------
Svenska Cupen Dam 2016
- Bilder finalspel Länk till annan webbplats.
- Bilder grundomgång Länk till annan webbplats.
- Resultat Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2016-02-21

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se