Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Förbundskaptenen gör förhandsuttagning

Förbundskapten David Le Dantec har valt att i år göra en preliminär förhandsuttagning av somliga landslagsspelare, som kommer att hamna mer i fokus än de övriga. Det är den största förändringen när han presenterar 2016 års landslagsarbete. Andra är att Anders Larsson är ensam assisterande förbundskapten för såväl herrar som damer i seniorklassen och att Henrik Hugosson numera ingår i spelartruppen.

Anders Larsson är numera ensam assisterande förbundskapten åt seniorlandslagen. Han kommer med andra ord att arbeta lika mycket med herrarna som med damerna i år.
– Han har varit mycket engagerad och motiverad i sin roll som assisterande coach och kommer att assistera mig ännu mer i år, säger förbundskapten David Le Dantec och fortsätter:
– Han kommer att hjälpa till med både observation och coachning under tävlingar i Sverige och utomlands. Han kommer också att följa med till något av årets mästerskap.

Spelarbyten
Ytterligare några förändringar av rent personell natur har ägt rum i själva spelartruppen: Jimmy Löf och Erik Lööf Ekström har lämnat den och Henrik Hugosson har anslutit.
– Jimmy och Erik har beslutat sig för att inte fortsätta sin landslagssatsning i år. Vi uppskattade deras åtaganden och engagemang förra året – det var verkligen ett nöje att arbeta med dem och vi respekterar deras beslut. Men vi kommer ändå att hålla ögonen på deras prestationer och resultat de kommande månaderna...


Fjolårets EM-spelare Jimmy Löf lämnar, liksom Erik Lööf-Ekström, landslagstruppen medan Henrik Hugosson tillkommer.

 David imponerades av Henrik Hugossons resultat redan i somras, då han fortfarande fungerade som assisterande coach.
– Och det var den främsta anledningen till att jag stödde hans beslut när han ville koncentrera sig på sin roll som spelare istället för att fortsätta som coach. Han gjorde bra ifrån sig även i slutet av förra året, han har gjort det hittills i år och får nu ta plats i truppen.

Preliminär förhandsuttagning av spelare
Arbetet med truppen förändras i år i och med att David har gjort en förhandsuttagning av somliga spelare. Dessa spelare ligger just i detta nu bättre till än övriga, men samtliga har fortfarande möjlighet att komma ifråga för EM och VM. Förhandsuttagningen är alltså i högsta grad preliminär och innebär egentligen bara att det i första hand är dessa spelare som kommer att resa till Frankrike för att utvecklas ytterligare genom deltagande i högkvalitativa tävlingar där.
– Nu har vi ett års erfarenhet av arbetet med det svenska landslaget och jag vet mer om spelarna. Som jag ser det just nu, i början av mars, är det några som har större möjligheter att bli mästerskapsspelare framöver och vi väljer att fokusera mer på dem och att ge dem möjligheten att delta högkvalitativa internationella tävlingar, säger David.
Som poängterar att dörrarna, precis som förra året, står öppna och att det är fullt möjligt att också andra spelare – både sådana som redan tillhör landslaget och sådana som ännu inte gör det – kommer att ta plats i EM- och VM-lag när det väl är dags att utse sådana.

De förhandsuttagna spelarna är:

Damer:


Signe Holgersson
Lotta Larsson
Tove Orrbeck
Cajsa Qvarnström
Therese Broberg
Jenny Hamberg

Herrar:


Ali Abdi Aden
Anders Csapó
Rickard Nilsson
Joachim Andersson
Patric Larsson
Albin Plantin
Tobias Svensson
Thomas Wiede


Alla har fortfarande mästerskapschanser
Att det blir just de här spelarna som det under året kommer att satsas något mer på beror på de resultat spelarna har gjort och de observationer David har gjort under förra årets tävlingar och landslagsträningar.
– Vi upplever att de just nu har ett försprång. Och tror att det är bra att vi talar om det och gör det tydligt – på det viset skickar vi en signal till de andra spelarna och ger dem chansen att vidta åtgärder för att avancera.
Frågan vilka åtgärder det är spelarna ska vidta för att komma ifråga för mästerskapsuttagningar besvarar David så här:
– De ska träna, öva, ställa upp i många tävlingar och göra resultat där. Och det måste förstås spelarna vi listat ovan också göra – för att behålla sin plats. Vi kommer inte att begränsa oss till de här två listorna när vi i sommar gör våra mästerskapsuttagningar.

Viktiga tävlingar framöver
De observationer som görs under årets tävlingar är med andra ord av högsta vikt. Och landslagsledningen kommer att noggrant studera resultatlistor också från regionala tävlingar där de inte själva varit på plats.
De tävlingar där landslagsledningen kommer att närvara under året – och där det är extra angeläget att demonstrera sina kunskaper – är: HVEtlanda Vårboule-event, Lindomespelen, Nordic Petanque Fight, Hedebo Open, Varbergs Strandcup, Svenska Mästerskapen, Wendes Open.
Anders Larsson kommer också att finnas på plats under finalomgången av Svenska Cupen Öppen – och där uteslutande tjänstgöra som observatör, inte som spelare.

Väntar på arrangörer
Tanken är att samtliga landslagsspelare – också de som inte finns bland de förhandsuttagna – ska åka på åtminstone något landslagsuppdrag under året, i Sverige eller utomlands.
– Det är vår plan. Men eftersom vi fortfarande väntar på bekräftelse från några tävlingsarrangörer kan vi tyvärr inte säga någonting med fullständig säkerhet ännu, berättar David.
Det är också anledningen till att någon fullständig plan för årets aktiviteter inte kan göras tillgänglig i det här skedet.
Vad som nu kan meddelas är att de första tävlingarna där Sveriges landslag kommer att finnas representerat äger rum helgen den 27-29/5. Då åker Tobias Svensson, Thomas Wiede, Ali Abdi Aden samt två damer till Andrézieux-Bouthéon, medan Henrik Hugosson, Patric Larsson och Simon Åkesson försvarar de svenska färgerna under Nordic Petanque Weekend i Skövde.

Samling för mästerskapsspelare till hösten
I augusti hålls en landslagsträning för de spelare som tagits ut till årets kommande mästerskap, vilka ju är fler till antalet i år än tidigare.
Och mot slutet av året arrangeras på nytt en samling för samtliga landslagsspelare.
Under våren blir det inte någon gemensam sammankomst.
– Vi hade två gemensamma samlingar med träning förra året, den senaste i november. Där har spelarna har fått rekommendationer och många övningar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. att ägna sig åt. Jag förväntar mig att de allihop har fortsatt att göra övningarna och tränat på det de har blivit rekommenderade att träna, som till exempel att spela med skruv och högre båge.
Alla har fått reda på att vintern är den lämpligaste perioden att arbeta med förändringar av speltekniken, liksom med allmänna fysiska övningar, och jag hoppas att de under den kommande perioden kommer att visa att de gör framsteg och att de har försökt förbättra sina svagheter. Det kommer att vara ett av mina viktigare urvalskriterier, säger David och tillägger:
– Man kan inte vänta på ytterligare en landslagsträning med att arbeta vidare. Det är viktigt att emellanåt samla alla i samma hall för att se till att alla får med sig samma budskap, för att umgås och för att kunna observera framsteg – men man gör inte framsteg om man inte tränar flitigt däremellan och det förväntar jag mig att alla gör: på egen hand, tillsammans med vänner eller gärna tillsammans med andra landslagsspelare.

Besvarar gärna frågor
David kommer till Sverige nästa gång i samband med Lindomespelen och betonar att man gärna får kontakta honom dessförinnan och när som helst. E-post är bästa sättet och han lovar att besvara alla brev – också från de spelare som inte ingår i landslaget, men är sugna på att göra det.
– Även om jag kommer att prioritera landslagsspelarnas mejl ifall det plötsligt skulle komma väldigt många. Så man kanske inte alltid kan förvänta sig omedelbara svar, men jag finns till hands för att hjälpa till och komma med råd, säger David.
Och den som har frågor – om årets upplägg eller om någonting annat som rör landslaget – kan alltså kontakta såväl honom som den assisterande förbundskaptenen Anders Larsson.

Publicerad: 2016-03-04

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se